Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Les comunitats energètiques, protagonistes d’una nova jornada tècnica en línia promoguda pels grups d’acció local de la província de Lleida

El proper 30 de novembre a les 11h es realitzarà una nova jornada tècnica en línia en el marc del PATT sobre comunitats energètiques i la implicació dels seus actors

Les comunitats energètiques, protagonistes d’una nova jornada tècnica en línia promoguda pels grups d’acció local de la província de Lleida.
Les comunitats energètiques, protagonistes d’una nova jornada tècnica en línia promoguda pels grups d’acció local de la província de Lleida

El proper 30 de novembre a les 11h, els grups d’acció local (GAL) de la província de Lleida, coordinaran una nova jornada tècnica en línia en el marc del PATT sobre comunitats energètiques i la implicació dels seus actors.

Aquesta jornada donarà a conèixer les actuacions que estan realitzant els diferents actors de les comunitats energètiques mentre la transposició de la directiva europea (RD 23/2020) sobre Comunitats d’Energies Renovables (CER) no es concreta.

Les comunitats energètiques volen ser agrupacions de ciutadania, PIMES i administracions locals que desenvolupin projectes d’energies renovables en les proximitats dels seus membres o socis. Aquestes entitats basades en la participació oberta i voluntària, seran molt rellevants per aconseguir una transició energètica cap a un model més distribuït i just i alhora proporcionar beneficis mediambientals, socials i econòmics als actors que hi participin.

L’Ignasi Valgañón, tècnic de l’Agència de l’Energia de Lleida presentarà una guia sobre tràmits tècnics, administratius i financers per desenvolupar projectes d’energies renovables i facilitar inversions col·lectives aprofitant l’experiència de projectes a la ciutat de Lleida.

Des de el punt de vista empresarial es vol donar veu a Domènec Vila, cap d’unitat de serveis empresarials de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) que, aprofitant el model cooperatiu de les seves entitats, defineixen el terme Comunitats Energètiques Rurals com exemple on les PIMES podrien liderar la creació de les comunitats energètiques i esdevenir més competitives. Finalment, es donarà veu a Ermen Llobet Martí, regidor de transició energètica i mediambiental a l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, des d’on han promogut la creació de la Cooperativa SantPerenca d’Energia Sostenible (COPSES) que compta amb una important implicació de la ciutadania en la creació d’aquesta entitat, alineada amb l’estratègia comarcal de transició energètica d’Osona.

Aquesta és la segona jornada tècnica organitzada a partir del conveni de col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i els Grups d'Acció Local de la província de Lleida. La primera jornada, realitzada al setembre, va tractar sobre l'eficiència energètica en edificis, i es pot recuperar íntegrament a través del canal de Youtube de Ruralcat.