Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Les entitats promotores d'espais test agraris tanquen el procés de creació de la RETA a la Mancomunitat Andia

Els dies 29 i 30 de juny de 2022, les entitats promotores d'espais test agraris i la secretària tècnica de la RETA es van reunir per a finalitzar el procés de creació dee la nova entitat jurídica i per a consensuar el nou pla d'acció 2022-24 de la Xarxa d'Espais Test Agraris d'Espanya.

Les entitats promotores d'espais test agraris tanquen el procés de creació de la RETA a la Mancomunitat Andia.
Les entitats promotores d'espais test agraris tanquen el procés de creació de la RETA a la Mancomunitat Andia

La Xarxa d'Espais Test Agraris (RETA) és el projecte de dinamització, suport i acompanyament a les entitats que promouen espais test agraris a Espanya. Sorgeix l'any 2018 com a projecte d'innovació social per a atendre les necessitats de relleu generacional en el sector agrari, gràcies un Grup Operatiu finançat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020. Des d'octubre de 2020 i fins a octubre de 2022, gràcies a la confiança i finançament de la Fundació Daniel i Nina Carasso, la RETA disposa d'una secretària tècnica formada per ARCA i Neus Monllor.

Els espais test agraris tenen com a objectiu facilitar el relleu generacional en les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, atraient i assentant a les persones joves en els territoris rurals. Són espais d'experimentació d'activitats agràries en què la persona emprenedora pot provar el seu model d'empresa en un entorn segur, en el qual pot simular com seria la seva activitat professional en un futur. Actualment hi ha 17 processos de creació actius a Espanya, liderats per diferents entitats, tant públiques com privades.

Fins al moment, la RETA ha funcionat com una xarxa informal d'entitats. És al febrer de 2022 quan s'inicia un procés participatiu per a donar-li una forma jurídica al treball en xarxa de les entitats promotores d'espais test agraris. Aquest procés arrenca a Lleida de manera presencial i ha tingut una continuïtat de manera telemàtica entre febrer i juny. La trobada de treball a la Mancomunitat Andia ha estat l'última sessió de treball, en la qual s'ha acordat la creació d'una Associació sense ànim de lucre de caràcter estatal.

Per a això, el dimecres dia 29 de juny es va realitzar una sessió d'intercanvi entre les entitats promotores d'espais test agraris, amb l'objectiu de donar a conèixer la realitat de cada territori. D'altra banda, el dijous 30 de juny, es va treballar en la proposta de la forma jurídica de la nova entitat. Per a això es va comptar amb la participació de Joan Pons, de l'empresa INSTA, especialitzada en temes jurídics. A través d'un taller participatiu es va acordar el model de governança de l'associació per a la RETA, així com tot allò relatiu als condicionants normatius de l'entitat nova. La trobada de treball també va servir per a consensuar l'estructura de les Segones Jornades RETA a la tardor de 2022.

La Trobada de treball va finalitzar visitant l'espai test agrari de Zunbeltz, de la mà de la Mancomunitat d'Andia, entitat promotora de l'espai test agrari i amfitriona de la Trobada de treball. L'espai test agrari de Zunbeltz està situat a l'entorn de les Serres d'Urbasa i Andia, i ofereix suport en diferents àmbits a les persones que testen: Terres i infraestructures (suport físic) en les finques de Zunbeltz i La Plantilla, un aprisc multifuncional a Zunbeltz i dos corrals mòbils per a ocells; formació pràctica i assessorament per persones ramaderes expertes (suport integral); a més d'acompanyament de l'Associació pel desenvolupament rural Zunbeltz landa garapenerako elkartea en el procés (suport legal).

L'espai test agrari de Zunbeltz és un projecte pilot impulsat per la Mancomunitat Andia, amb la Upna i CPAEN-*NNPEK com a entitats sòcies. Està cofinançat per fons FEADER, “Europa inverteix en zones rurals” i el Govern de Navarra, mitjançant la convocatòria 2020 de “Suport per als projectes pilot i per al desenvolupament de nous productes, pràctiques, processos i tecnologies” del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Foral de Navarra.