Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Les noves formes del turisme responsable

Les noves formes del turisme responsable.

El 27 d’octubre de 2010 s’ha celebrat conjuntament a Madrid i a Barcelona la jornada sobre Turisme Responsable promoguda pel Blog Ecotumismo y KOAN Cponsulting, S.L., amb la fonamental col.laboració de EARTH-European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality, l’Institut Jane Goodall d’Espanya, el 3er Global Ecoforum i el Centro Español de Nuevas Profesiones. L’objectiu de la Jornada ha estat un cop més motivar als actors del turisme, als estudiants de turisme i al públic en general, sobre la importància de posar en marcha des de planificació un nou enfocament del turisme que sigui més responsable en vers al planeta i la seva població, sosbretot en els territoris més desfavorits. En el cas de la Jornada de Madrid, l’atenció es va centrar de forma especial en la cooperació en turisme en països en desenvolupament.

La moderació va anar a càrrec de Jesús Blázquez de Rutas Pangea, empresa tradicionalment compromesa amb la sostenibilitat en el turisme en els seus programes de turisme actiu i en les seves activitats de divulgació, formació i consultoria a tot el món.

Gabriel Viloria, de la Fundación Cultural Banesto, va presentar el Programa de Turisme Solidari i Sostenible, que és una mostra de com la responsabilitat social corporativa de les grans empreses es pot posar també al servei del turisme responsable en els destins més allunyats i emergents. Aquest programa ja actua fa dos anys a l’Àfrica i en aquest moment està en el seu període d’implantació a Amèrica, i compta amb la col.laboració com a voluntaris d’empleats de Banesto que es formen per treballar a les seves vacances en el coneixement i la posada en marxa dels destins del Programa.

Per la seva part, José Luis Angulo, de Club Marco Polo, com a agència especialitzada en viatges exòtics i noves destinacions, enfocats sota la responsabilitat social i ambiental, va presentar la seva filosofia de comercialització d’iniciatives de turisme responsable. En aquest procés va incidir en com sensibilitzar al viatger i fer-lo part integrant de l’aventura del turisme responsable des de que comença a planificar el seu viatge.

Jaime Manteca, de la Fundación Copade, va explicar com el comerç just forma part de la filosofia del turisme responsable i integra les artesanies i les produccions agroalimentàries locals en una cadena comercial que fomenta igualment els salaris i condicions de treball dignes i l’eliminació de l’explotació en els països en desenvolupament. La Ruta de la Fusta que desenvolupa a Honduras la Fundación Copade és un exemple encara en gestació de com integrar el turisme responsable amb la producció de comerç just, incorporant la interpretació del patrimoni i el saber de la comunitat local com als seus elements clau.

Sara Gutiérrez, de KOAN Consulting, va presentar les diverses iniciatives de turisme en les quals està immersa l’entitat en aquest moment. En aquestes iniciatives es tracta sobretot d’enfortir prèviament a les institucions locals i als productors per a què siguin capaços d’estar presents al mercat turístic en condicions competitives. El Plan Interpretativo de la Costa Abajo de Colón a Panamá, el Plan de Fortalecimiento de la Secretaría de Turismo del Estado de Alagoas (Brasil), l’elaboració del Plan de Turismo Rural Sostenible de Centroamérica, l’execució del Plan Director de Turismo a Santo Tomé i Príncipe són alguns exemples de com integrar la filosofia de la responsabilitat del turisme en totes les etapes del desenvolupament turístic.

Així mateix va presentar la iniciativa Travelife, marca de turisme responsable que KOAN representa en la seva introducció a Espanya. La divulgació i sensibilització en el turisme responsable és exercida per KOAN a través de la Vicepresidenta a Espanya de EARTH-European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality.

En resum, el turisme responsable és una forma de fer turisme i a la vegada de contribuir a canviar el món cap a millor; i és d’esperar que en el futur, cada vegada més destins i més modalitats de turisme aniran assumint la filosofia del turisme responsable.

Tota la informació i els documents de la Taula Rodona estan disponibles a la pàgina Web