Les Primeres Jornades sobre Espais Test Agraris comencen amb 274 persones inscrites
Aquest dilluns han començat les Primeres Jornades sobre Espais Test Agraris a l’Estat espanyol. Les jornades, que se celebren en format online després del seu ajornament inicial a causa de la Covid-19, han suscitat un gran interès per part d'agents del sector agrari, productors i administracions, ja que han començat amb 274 persones inscrites, fins i tot per sobre de les previsions inicials.
La primera jornada ha constat de quatre sessions; una primera de benvinguda institucional, seguida d'una de debat sobre el concepte d'innovació en el relleu generacional en el sector agrari. A la tarda hi ha intervingut Ricard Ramon, alt responsable de Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, i s'hi han presentat diversos balanços dels dos anys de treballs del Grup Operatiu RETA, nom que respon a les sigles de la futura Red de Espacios Test Agrarios.
Els espais test agraris són un nou model d'incorporació de persones joves i noves a la pagesia, ja molt estès en altres països europeus, sobretot a França, i que està començant a implantar-se a l’Estat espanyol. Tenen com a objectiu facilitar el relleu generacional a pagès a través de l'acompanyament de les persones que volen dur a terme un projecte emprenedor en un entorn de prova, que els permet una inserció progressiva i segura el sector agrari. Encara que no únicament, són programes especialment concebuts per a aquelles persones que no provenen de famílies de tradició agrària.
La benvinguda institucional ha anat a càrrec d'Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; Begoña García Bernal, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Població i Territori de la Junta d'Extremadura, i Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Extremadura i Catalunya són els dos territoris de l’Estat espanyol on la implementació d'espais test agraris es troba més avançada; d'aquí la participació institucional dels dos governs en les jornades, que són organitzades pel Grup Operatiu RETA, sota l'auspici de el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Les tres responsables han destacat la preocupació de l'administració pel relleu generacional a pagès per pal·liar els efectes de la despoblació, i per un sector que en els darrers anys ha experimentat un progressiu envelliment. En aquest sentit, models com els espais test agraris, que faciliten la incorporació de joves i dels anomenats 'new entrants' al sector, persones que sense provenir de tradició agrària opten per dedicar-se al sector primari, són una eina a potenciar. També s'ha posat en valor la col·laboració entre Catalunya i Extremadura, així com el paper cada vegada més important de la dona en el sector.
Isabel Bombal, en nom del Ministeri, ha posat de relleu que un dels reptes de futur passa per superar «el coll d'ampolla de l'accés a la terra», així com el model públic-privat d'èxit que representen les col·laboracions entre les entitats i administracions implicades en grups operatius com RETA. Per la seva banda, Begoña García Bernal ha destacat la importància de la «innovació social» a través de projectes com els espais test agraris, «tant o més important que la innovació tecnològica». Finalment Teresa Jordà ha posat en valor el paper del sector agrari en el sosteniment de la vida, no només en els territoris rurals, sinó també alimentant la ciutat. «D'aquí la importància per a nosaltres de les polítiques públiques en pro de relleu generacional», ha indicat.
A la taula rodona sobre innovació i relleu generacional, més enllà de les polítiques públiques exposades per Laura Dalmau, subdirectora general de Planificació Rural del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, s'han aportat els punts de vista de dos productors ecològics -Enrique Vega , d'Oliva de Plasencia (Cáceres), i Raquel Serrat, de Pardines (el Ripollès) - i de José Emilio Guerrero, catedràtic de la Universitat de Còrdova.
Raquel Serrat ha posat en evidència la dificultat que representa qualsevol nova incorporació a la pagesia. No obstant això, ha reconegut que «són aquests nous projectes els que porten innovació en el sector, molts d'ells en mans de dones». Enrique Vega, per la seva banda, ha posat en valor que «no només som ramaders, sinó també gestors de la devesa», en una defensa de la viabilitat econòmica, però també ecològica i social de les explotacions agràries. Finalment, José Emilio Guerrero ha apostat per un canvi de paradigma, també en l'ensenyament universitari del treball agrari, a partir d'un treball cooperatiu i de transferència de coneixement entre els diferents agents del sector. «Compartir idees és fonamental per gestionar la incertesa», ha assenyalat.
En la primera sessió de la tarda, Ricard Ramon, cap d'unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, ha avançat alguns dels aspectes de la nova Política Agrària Comuna (PAC), on la intercooperació, amb projectes com els espais test agraris, o el relleu generacional formen part dels objectius prioritaris. Ha coincidit a afirmar que l'accés a la terra és una preocupació comuna en diversos països i que per això els plans estratègics nacionals també hauran de fixar polítiques en el sentit que s'apunten durant les jornades. També ha avançat que la nova PAC ha de fixar per primera vegada un mínim d'un 2% dels pagaments dirigits a joves.
Finalment, en l'última sessió d'aquesta primera jornada s'han presentat els resultats dels dos anys de treballs del Grup Operatiu RETA, des de l'edició de la primera guia per a la creació d'un espai test agrari a l’Estat espanyol, fins als dos primers projectes que es posaran en marxa, dues explotacions de cabrum a Casar de Cáceres, a Extremadura, i a Gandesa, a Catalunya. Les entitats impulsores d'aquests dos primers espais test agraris, la cooperativa Cooprado, i l'Escola de Pastors de Catalunya, han explicat els detalls dels mateixos.
Les Jornades tenen continuïtat els propers dimecres dia 8 i divendres dia 10 amb la participació, entre d'altres, de responsables de la veterana xarxa d'espais test agraris de França, on ja estan en funcionament des de fa anys més de 60 projectes que segueixen el model que actualment s'intenta implementar a Espanya.
El programa complet de les Jornades es pot consultar en aquest enllaç.
FONT: projecte RETA