Les trobades d’obradors agroalimentaris compartits de Catalunya es consoliden com uns espais de creació d’oportunitats i sinergies
La trobada d’aquest novembre ha comptat amb la participació d’una 20ª de membres de diferents obradors compartits, que han posat èmfasi en la necessitat de donar més visibilitat a aquestes iniciatives en actes i esdeveniments de major projecció nacional
L’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) ha organitzat aquest mes de novembre una nova trobada d’obradors agroalimentaris compartits de Catalunya a Artés, per crear sinergies entre les diferents entitats. Aquestes trobades es consoliden com un espai d’aprenentatge comú, compartint dificultats i dubtes, generant complicitats i oportunitats de futur. L’esdeveniment ha comptat amb una 20ª de participants, entre els quals hi havia representants de 16 obradors agroalimentaris compartits d’arreu del territori i responsables d’ARCA.
Aquesta ha estat la segona reunió anual que s’impulsa des de l’associació per crear xarxa. A més a més, durant tot l’any, ARCA ofereix suport, eines i recursos entre els obradors repartits arreu del territori català per assegurar la seva continuïtat. Des de l’any 2007, s’han creat 17 obradors compartits a Catalunya i actualment, n’hi ha 9 en procés de creació, un fenomen en auge que representa un sistema agroalimentari local, autosuficient i de qualitat.
A la jornada d’avui, s’ha debatut sobre els Ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari pesquer català, creats en el marc del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquestes subvencions, de les quals els obradors compartits poden comptar, estan orientades a millorar el sistema alimentari català en termes de sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
La sessió també ha inclòs un balanç de les actuacions realitzades per ARCA amb la finalitat de crear xarxa entre els diferents obradors agroalimentaris compartits al llarg de l’any, com ara: formacions realitzades aquest 2024; visites a obradors; canals de comunicació; assessorament en gestió econòmica i comunicació, etc. En aquest sentit, les actuacions realitzades han tingut una valoració molt positiva, i s’ha fet èmfasi en la importància de continuar facilitant als obradors un acompanyament i assessorament a l’hora de desenvolupar les seves activitats, especialment abans o durant els primers anys d’activitat.
També s’ha aprofitat la trobada per parlar de les pròximes actuacions de suport previstes des d’ARCA. En aquest sentit, s’ha posat rellevància a seguir impulsant accions que ofereixin suport i assistència als obradors compartits, que els serveixi d’orientació i ajuda. Aquestes accions aglutinen formacions, jornades o bé, trobades que tractin diferents temes d’utilitat pels emprenedors dels obradors.
Així mateix, per finalitzar el matí, s’ha fet un recull de propostes i demandes del sector. Una de les més destacades és el fet d’aconseguir més visibilitat en actes i esdeveniments de rellevància i projecció en el territori i el sector de l’agroalimentació, ja que es tracta d’una iniciativa en auge, i que permet continuar contribuint a crear un sistema agroalimentari basat en la proximitat, la qualitat dels aliments i la sobirania alimentària.
L’acte ha inclòs la visita al Viver de Celleristes d’Artés per part de tots els assistents, que es va crear el 2023. Es tracta d’un dels darrers projectes impulsat des del Celler Cooperatiu d’Artés, una cooperativa agrària amb gairebé 120 anys d’història. Així, aquest viver és una oportunitat per a aquells elaboradors de vi que no tenen celler i per aquells viticultors que tot just s’inicien en el món del vi.
Durant la verema 2023-2024 es va fer la prova pilot amb dos projectes i quatre vinificacions. Ara, després de l’èxit de la prova, s’ha fet una ampliació de la seva capacitat amb quatre projectes i vuit vinificacions. En aquest context, els emprenedors tenen a la seva disposició les instal·lacions de la cooperativa, tota la maquinària necessària per elaborar el vi i l’ajuda d’una enòloga per controlar tot el seu projecte. Un cas inspirador i model, que ha tancat la jornada d’avui, i on els membres dels diferents obradors agroalimentaris compartits han pogut exposar les seves impressions per continuar millorant en els seus respectius projectes.
El obradors agroalimentaris compartits
Els obradors agroalimentaris compartits són espais d’emprenedoria agroalimentària al servei de diferents persones elaboradores que comparteixen unes mateixes instal·lacions. L’objectiu és facilitar el testeig i l’inici de l’activitat de transformació d’aliments evitant una inversió inicial elevada, reduir el malbaratament alimentari, facilitar l’elaboració de productes amb valor afegit, crear xarxes entre diferents actors de la cadena agroalimentària i oferir noves possibilitats d’ocupació a les zones rurals, entre d’altres, sent un espai d’innovació social i econòmica.