L'Escorxador Mòbil, una eina innovadora de suport a la petita pagesia
L'Escorxador Mòbil, un projecte pioner a tot l'Estat, està en funcionament des del 2022 i ha aconseguit consolidar-se com una eina imprescindible per a les petites explotacions ramaderes d'oví i cabrum.
L'Escorxador Mòbil, un projecte pioner a tot l'Estat, està en funcionament des del 2022 i ha aconseguit consolidar-se com una eina imprescindible per a les petites explotacions ramaderes d'oví i cabrum.
L'absència d'una xarxa de petits escorxadors, públics o privats, a la Catalunya Central fa que els ramaders es vegin obligats a realitzar llargs desplaçaments per sacrificar els seus animals. També, sovint, els escorxadors d'alta capacitat no accepten volums de pocs animals dels petits productors i en van tancant línies que resulten econòmicament poc productives. Per tant, els ramaders van veient com progressivament es queden sense alternativa per sacrificar producte d'oví i cabrum de proximitat i mantenir precisament això, la proximitat.
L'espurna inicial que catalitza aquesta necessitat són els mateixos ramaders que, juntament amb l'impuls d'ARCA i un canvi de la normativa, van permetre fa dos anys que l'escorxador mòbil fos una realitat.
Són aquests antecedents els que han fet que la posada en marxa d'un escorxador mòbil hagi estat molt ben rebuda per part d'un sector ramader que prioritza, per damunt de tot, la qualitat alhora que els permet vendre directament a consumidor amb un preu més just.
L'escorxador mòbil, que ja presta serveis a ramaders d'Osona, Berguedà, Bages, Moianès, i el Vallès Oriental, s'ha equipat sobre un camió de mides reduïdes i disposa d'una corralina exterior sobre una plataforma elevadora i, a l'interior, el vehicle compta amb diverses zones habilitades i diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals acabades de sacrificar i fins que són expedides.
La base del camió escorxador és a Cercs i del seu funcionament s'encarreguen els tècnics de l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, situada a Puig-reig. L'Associació porta a terme la gestió administrativa, amb el suport d’ARCA, així com l’operativa de l’equipament.
Amb poc més d’un any de vida, l'escorxador mòbil ja ha començat ha deixat palès els seus beneficis. Uns beneficis totalment alineats amb els objectius inicials del projecte.
Per un costat la reducció de la petjada de carboni. S'han eliminat els múltiples trajectes que havien de fer els ramaders per dur el seu bestiar a escorxadors. Dues vegades el trajecte, per ser precisos, el primer per a dur el bestiar viu i posteriorment per recollir les canals (és necessari emprar vehicles de diferent tipologia i característiques)
En segon lloc el benestar animal, que ha millorat de forma molt important amb la incorporació de l'escorxador mòbil. Actualment els animals s'estalvien llargs trajectes en remolc i l'espera a les instal·lacions d'un escorxador convencional, que pot arribar a les 24 hores. Amb el camió escorxador, l'animal veu reduït dràsticament l'estrès previ al sacrifici perquè s'efectua a pocs metres del corral.
La millora de la qualitat de la carn és també un efecte directe de la millora en el benestar animal. Els ramaders destaquen aquestes dues característiques de forma significativa. Els baixos nivells d'estrès de l'animal en els moments previs al sacrifici ajuden al fet que la carn sigui més gustosa.
Del ramat a la forquilla. La comercialització final dels productes no recau en l'escorxador mateix, sinó que són els mateixos ramaders els responsables de la venda, assegurant així el consum de km0. Aquest sistema permet que aquestes carns arribin als establiments i als consumidors de la zona, mantenint el vincle essencial entre productors i consumidors.
L'arrelament d'aquest servei és evident en la seva consolidació com una eina valuosa per al sector ramader. L'Escorxador mòbil ha aconseguit fidelitzar els ramaders, que destaquen la millora del benestar animal i la qualitat de la carn com a factors estretament relacionats que han contribuït al seu èxit. Així i tot encara cal seguir desenvolupant accions per mantenir i potenciar el teixit de ramaders a Catalunya, evitar el tancament de més escorxadors i aconseguir atraure nous emprenedors al sector agroalimentari, aspectes claus per la supervivència de la cultura rural.
Actualment, aquesta iniciativa està gestionada pel Grup Operatiu format per l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura. L'escorxador mòbil ha estat cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Programa Operatiu FEDER en el marc del projecte BCN Smart Rural.
FONT I FOTOGRAFIA: Grup Operatiu Escorxador Mòbil
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central - Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura