Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'Estat destinarà més de 10.000 milions i posarà en marxa 130 polítiques per a lluitar contra el despoblament i garantir la cohesió territorial i social

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va presidir ahir, dimarts 16 de març, la Comissió Delegada per al Repte Demogràfic, on es va aprovar el Pla de Mesures per fer front al Repte Demogràfic.

Comissió Delegada per al Repte Demogràfic.
Comissió Delegada per al Repte Demogràfic

La vicepresidenta Teresa Ribera, acompanyada per la resta de ministres i secretaris d'Estat assistents a la Comissió Delegada, va destacar que "l'esforç realitzat des de tots els departaments ministerials per impulsar una forta acció coordinada i orientada a promoure la cohesió territorial amb la participació social activa dels actors locals".

El pla de mesures és resultat de l'acció transversal del Govern Espanyol en matèria de repte demogràfic i s'alinea amb el marc de l'Estratègia Nacional per fer front al Repte Demogràfic i amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per establir una agenda efectiva d'igualtat i cohesió territorial que incorpori als petits municipis de les zones rurals en una recuperació verda, digital, inclusiva i amb perspectiva de gènere.

Els objectius del pla demanen millorar la vertebració territorial d'Espanya, eliminar la bretxa urbana-rural i impulsar actuacions sobre el territori per reactivar les zones més afectades per les urgències del repte demogràfic. D'aquesta manera, el pla preveu unes actuacions inicials que es posaran en marxa a partir de l'any 2021 i s'estendran fins a l'any 2023, per la qual cosa s'articula com un document obert a la inclusió de noves propostes d'intervenció.

En aquest sentit, el pla de mesures orienta les seves actuacions a la consecució de dos objectius fonamentals per a la cohesió social i territorial: garantir la igualtat de drets en qüestions com la prestació de serveis, la igualtat de gènere o l'eliminació de fractures socials i generar oportunitats d'emprenedoria i impuls de l'activitat econòmica en els territoris amb més dificultats per a competir en mercats globalitzats.

"Aquest pla vol donar respostes a les dones i joves que viuen en el medi rural. Volem construir una Espanya diferent, un model de societat i de territori en el qual, alhora que es creix, es corregeixen desigualtats i es creen oportunitats", ha subratllat la vicepresidenta.

En línia amb els quatre eixos del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la transició ecològica i la digitalització i la plena connectivitat del territori componen dos dels eixos d'actuació prioritària del pla de mesures, amb gairebé 30 polítiques actives destinades a incorporar als petits municipis al full de ruta del model de transició verda i digital. Així mateix, el pla identifica la igualtat de drets com una altra de les seves línies d'acció prioritària i comptarà amb una àmplia bateria de mesures efectives orientades al reforç dels serveis públics, la millora del benestar social, l'impuls de l'economia de les cures i la posada en marxa d'una agenda social que situï dones i joves en el centre de les polítiques d'igualtat.

FONT: REDR