Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

“Mas Vinyoles Hub”, el Centre Rural d’Empreses de Sant Pere de Torelló, a ‘Club 21, el club de les ments inquietes’

“Mas Vinyoles Hub”, el Centre Rural d’Empreses de Sant Pere de Torelló, a ‘Club 21, el club de les ments inquietes’.

‘Club 21, el club de les ments inquietes’ és un programa de ràdio on cada setmana tres empresaris i emprenedors que comparteixen valors essencials com la innovació, la creativitat i l’excel·lència es troben a través d’una tertúlia per posar en comú experiències i idees. Un espai per conèixer qui és qui i com han assolit l’èxit en els seus diversos projectes professionals. Un programa on conèixer de primera mà, en aquest context de crisi que vivim, com es transformen les il·lusions en poderoses realitats. En aquests temps de canvis cal que descobrim nos camins.

Diferents emprenedors Leader prendran part en aquest programa. El programa Leader aposta per emprenedors que aportin innovació als territoris rurals i que potenciïn el desenvolupament sostenible d’aquestes zones. El quart emprenedor Leader en aparèixer a Club 21 va ser el Centre Rural d’Empreses “Mas Vinyoles Hub” el passat diumenge dia 5 de març a les 21h.

 

Presentació de Mas Vinyoles Hub

Mas Vinyoles Hub és un espai d'innovació i promoció de l'emprenedoria ubicat en un entorn rural. Ha posat en marxa una Venture Factory (o factoria d’empreses) especialitzada en Clean Tech i Smart Tech, compta també amb un “Nature Coworking” i ofereix espais adaptats per a la celebració d'esdeveniments per a empreses i particulars. S’ha creat un entorn sostenible amb instal·lacions energètiques eficients i renovables (fotovoltaica i biomassa), espais a l'aire lliure i cultiu ecològic de plantes aromàtiques.

La primera referència al mas s’ha trobat en un document de compravenda de terres de 1227. El nom de Vinyoles es deu al fet que durant segles els terrenys de la finca van acollir cultius de vinya.  L’octubre de 2011 va iniciar-se un intens projecte de rehabilitació integral, que va durar 28 mesos.

La reforma va permetre que el mas acollís espais amb usos molt diversos, de forma totalment integrada: el hub, la residència familiar i la gestió agrària i forestal de la finca, aquesta darrera a càrrec de la cooperativa d’inserció social Sambucus, centrada en cultius ecològics i de plantes aromàtiques.

Per altra banda, la rehabilitació es va fer seguint criteris de respecte històric i tradició constructiva, buscant i trobant l’equilibri just entre la incorporació d’elements moderns i el manteniment de trets que donen un caràcter propi al mas. Malgrat el seu aspecte senyorial, no s’ha perdut de vista que Mas Vinyoles sempre ha estat habitat per propietaris o masovers que han menat directament les seves terres. Per això, s’ha preservat al màxim el seu caràcter noble però no ostentós, elegant però d’anar per feina alhora.

Amb el suport del programa Leader, en la convocatòria 2011, s’ha creat el Centre Rural d'Empreses. La inversió acceptada va ser de 592.605,90€, amb un ajut aprovat de 148.151,48€ (un 25%).

 

Valors de “Mas Vinyoles Hub”

El procés de rehabilitació de Mas Vinyoles es va fer íntegrament segons criteris de sostenibilitat mediambiental i energètica. Els promotors van aplicar el sentit comú i la pròpia experiència professional per incorporar les darreres tecnologies disponibles per assolir un sistema eficient i un equilibri amb l’entorn natural.

Sostenibilitat mediambiental

• Gestió forestal per a la neteja planificada del bosc i l’aprofitament de la biomassa.
• Gestió de l’aigua combinant subministrament municipal, pou i dipòsit i aprofitament d’aigües pluvials.
• Tractament d’aigües residuals per mitjà de fossa sèptica controlada.

• Recollida selectiva de residus sòlids.

• Recuperació d’hàbitats i espècies.

Sostenibilitat energètica

• Energia tèrmica: planta de biomassa per a calefacció, aigua calenta i climatització de piscina coberta. Distribució de calor per terra radiant.

• Energia elèctrica: planta fotovoltaica semi autònoma de 22 kW (integrada en coberta) amb eventual reforç extern de la línia elèctrica (que aporta el 25% anual), sense transferència d’excedents. (La línia elèctrica existent és de potència insuficient i mala qualitat).

• Assecador solar d’herbes aromàtiques.

• Completa monitorització de la generació i els consums elèctrics i tèrmics.

• Instal·lació demostrativa de tecnologia de Smart Cities: control on-line de l’ocupació de les 24 places de pàrquing existents mitjançant sensors inalàmbrics comunicats amb el “núvol”.

 

Activitats que s’hi realitzen

* Mas Vinyoles Venture Factory és una factoria de nous projectes empresarials especialitzada en els sectors cleantech i smart tech. El “Venture Building” és un concepte relativament nou que està arrelant amb certa força a Estats Units, però també a Europa, la Índia o Sud-àfrica.  Aquest model d’emprenedoria parteix d’un equip molt experimentat que genera les idees inicials de negoci, les testa, n’elabora un Pla de Negoci, incorpora un equip d’emprenedors, en finança la fase inicial i les posa en marxa.

* També s'ofereix el servei de COWORKING, un espai de treball compartit i enmig de la natura, adreçat a professionals, emprenedors i tele-treballadors. L’entorn i les infraestructures són, així mateix, un valor afegit per als partners i clients dels “co-workers”.

* Mas Vinyoles Hub compta amb una oferta complementària de diversos espais per a esdeveniments de petit i mitjà format, especialment per a empreses, formació, jornades, presentacions de producte, team building, etc.

 

Valor afegit de “Mas Vinyoles Hub”

Durant segles, el mas ha estat el nucli d’una activitat econòmica agrària important per als seus habitants i per al territori. Ara, tot aprofitant les noves tecnologies, el Mas Vinyoles es planteja el repte de recuperar la seva pròpia sostenibilitat i el seu rol social d’una manera totalment innovadora. Com? Amb una proposta de valor igual o més enriquidora per al territori, però sobretot atractiva i efectiva per a tots aquells que vinguin a treballar a Mas Vinyoles.

El projecte parteix del convenciment que l’esperit i la intel·ligència emprenedors, la creativitat i l’actitud oberta, han de ser els pilars per a la construcció del país i del món que volem. La innovació, la cooperació i el networking sumats a l’empenta, l’experiència i l’acompanyament per accelerar el progrés dels projectes són els pals de paller que sustenten Mas Vinyoles. Aquest racó rural privilegiat convida al treball intens però tranquil, obert i connectat a les oportunitats que brinda el món global.

 

Per saber més sobre “Mas Vinyoles Hub” i el seu procés de fundació i establiment com a Centre d’Empreses a Sant Pere de Torelló, no dubteu en escoltar l’emissió de “Club21, el club de les ments inquietes”.

Emissió de l'entrevista a 'Mas Vinyoles Hub'

Més informació sobre 'Mas Vinyoles Hub'  

 

FONT: Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura