Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Més d'un centenar d'assistents a la Jornada sobre EDLP-LEADER organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural

Més d'un centenar d'assistents a la Jornada sobre EDLP-LEADER organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural .

Ahir, 29 d'octubre, el Centro de Capacitación Agraria (CENCA) situat a la localitat madrilenya de San Fernando d'Henares, va acollir la Jornada organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural sota el títol "Estratègies de Desenvolupament Local Participatiu: més LEADER per al medi rural 2014-2020". Més d'un centenar de participants provinents de tot Espanya van acudir a l'esdeveniment, que es va desenvolupar al llarg de tot el dia.

L'objectiu de la cita no era un altre que conèixer més a fons com s'estan implementant i elaborant les Estratègies de Desenvolupament Local en cada regió d'Espanya, i apropar-se així a les múltiples realitats regionals pel que fa a l'aplicació d'aquestes polítiques. A més de fer un balanç del que ha estat el període anterior, 2007-2013 (que molts territoris encara no han conclòs), la intenció era analitzar les novetats i l'escenari que ocuparà el desenvolupament rural fins al 2020.

Entre els participants a la jornada hi havia representants de Grups d'Acció Local i Xarxes Territorials, a més de membres de diferents administracions i diferents especialistes internacionals en desenvolupament rural participatiu. Va destacar la presència de l'expert de la UE Christian Vincentini, que va desgranar les diferents novetats pel que fa a cooperació que ens trobarem en aquest període. També va tenir gran acollida la taula d'experiències EDLP-LEADER en el marc d'altres països de la Unió Europea, en la qual Catia Segnini -gerent del GAL italià FAR MAREMMA-, Marcela Pánková -gerent del grup txec Vyhlídky-, i Judit Racz -gerent del Leader Kontakt d'Hongria-, van mostrar als assistents diferents exemples pràctics de processos participatius i d'elaboració d'EDL i impuls de l'enfocament LEADER adaptats a la peculiaritat de cadascuna de les seves realitats rurals.

No podia faltar la visió oficial dels representants de les diferents administracions. Francisco Fernández Ruibal, de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Agroalimentació del Principat d'Astúries; Manuel Mejías Tapia, DG de Desenvolupament Rural d'Extremadura; Izaskun Abril Olaetxea, Cap de Gabinet de la Consellera de Desenvolupament Rural de Navarra; i Nicasio Peláez Peláez, DG de Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, van ser els quatre representants d'aquestes comunitats autònomes. Peláez va informar als assistents que el PDR de CLM per fi s'havia aprovat. No seria fins a la tarda quan el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ratifiqués la notícia que ja havia avançat Peláez. Per la seva banda, els altres representants públics van desgranar el marc en el que creuen que es treballarà a nivell de desenvolupament rural a les seves respectives regions.

Encara hi va haver temps perquè el Cap del Servei Tècnic de la Subdirecció General de Programació i Coordinació de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del MAGRAMA, José Luis Peralta, exposés la situació actualitzada dels PDR i EDLP, i perquè en les taules següents, representants regionals d'Aragó i Catalunya mostressin dos casos d'èxit d'EDLP en els seus territoris. En el cas de Catalunya, els seus representants van mostrar als assistents el procés que els ha portat a ser la primera CCAA amb les EDLP aprovades per al període 2014-2020, una ratificació que es va conèixer a finals de juliol. Laura Dalmau, subdirectora de Planificació Rural de la Generalitat de Catalunya; Miquel Rovira, president d'ARCA; i Àngels Guiteras, directora tècnica del grup LEADER Ripollès Ges Bisaura, van ser els encarregats de mostrar la situació a Catalunya.

En el cas d'Aragó, l'única comunitat autònoma on s'aplicarà el Multifons, la taula va comptar amb la presència de Lourdes Arruebo, presidenta de RADR; Francisco Domínguez Real, cap de Servei de DR de la DG de Desenvolupament Rural d'Aragó; i José Luis Bergua, vicepresident del GAL CEDESOR. Entre els tres van aprofundir més en les peculiaritats de la implantació dels diferents fons estructurals coordinats amb el desenvolupament local i LEADER, i en el treball desenvolupat per part dels grups, la Xarxa Aragonesa i el Govern regional per aconseguir aquesta situació.

La Jornada va concloure amb la intervenció del president de la REDR, Aurelio García Bermúdez, que va agrair la feina de tots els assistents i dels que fan cada dia possible la realitat dels Grups d'Acció Local i les Xarxes Territorials, a més de demanar a les administracions que es fixin en les dades indiscutibles de creixement i emprenedoria del medi rural en el període anterior, tot i la gran crisi que s'ha patit a tot el món, i que pensin en el que es pot fer en els propers anys, amb més estabilitat econòmica i molta més experiència. Bermúdez va tornar a incidir en el problema que es genera per les "diferents velocitats amb les que s'aplica el LEADER a cada comunitat autònoma", alhora que va insistir en la importància d'incloure el Desenvolupament Rural a l'agenda política.

Font i fotografies: REDR