Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Més de 70 persones participen a la 2a Jornada Leader: “Reptes i futur del desenvolupament rural”

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van organitzar la 2a Jornada “Reptes i futur del desenvolupament rural”, que va tenir lloc els dies 20 i 27 d’octubre a Moià i Collsuspina, respectivament.

El Programa Leader, impulsat pel Departament d’Agricultura, ha demostrat, en els últims anys, ser una eina clau de desenvolupament dels territoris rurals. Ens enfrontem al nou període Leader 2014-2020, d’acord amb l’Estratègia Europa 2020, basada en el creixement intel·ligent, sostenible i integrador. Per tant, se’ns presenta un nou enfocament de futur que ha de respondre als nous reptes dels territoris rurals.

La jornada es va desenvolupar durant dos dies, el primer dels quals va servir per treure conclusions des de la vessant més tècnica, sobre quines línies ha de traçar el nou període Leader. Pel que fa al segon dia, va tenir lloc al centre cívic de Collsuspina i va comptar amb una taula rodona integrada per la subdirectora general de Planificació Rural del DAMM, Laura Dalmau; pel professor Marc Bernadich, responsable de la Fundació Universitària del Bages (FUB) e+i; pel propietari de les cocteleries La Granja (Berga) i Glaç (Manresa) i creador de Ginatge i Gintònic.cat, Jordi Millan; i pel director general de Vegetàlia, Enric Barbany. La conclusió del debat va ser que cal creure en el territori i vetllar per la seva autoestima, a més de facilitar al màxim l'accés al programa Leader tant pel que fa als recursos econòmics, com en l'acompanyament i l'orientació. 

Aquesta jornada, com cada any, ha volgut implicar tots els agents econòmics i socials del territori (empreses i emprenedors, beneficiaris del programa Leader, gestors públics, membres dels GAL’s i a la societat en general), amb l’objectiu de desenvolupar noves estratègies territorials de forma integrada.

Estem davant d’un nou projecte que és iniciar el nou període Leader 2014-2020 amb canvis i grans reptes:

Primer, continuar amb el camí encetat en aquest període, construint col·laborativament una visió consensuada i compartida amb tots els territoris presents a l’Associació, divergents però que alhora han demostrat una bona cohesió, solidaritat i nombrosos denominadors comuns. Estem convençuts que si aquest període ja ha estat excel·lent, tot demostrant que el Leader és sinònim de col·laboració entre territoris, el millor està per venir!.

Segon, Leader ha de tractar de reflexionar sobre la problemàtica del finançament dels projectes empresarials, és a dir, què en casos que l’ajuda no fos una subvenció sinó un préstec, analitzar i relligar el Leader amb  possibles instruments financers existents pel desenvolupament rural (fons de préstecs, fons de capital risc, fons de garantia...).

I darrerament, i sempre en defensa la necessitat del requilibri territorial en totes les arenes, el Leader que relliga els territoris rurals de tot Catalunya ha de ser un instrument per impulsar programes de recerca i innovació, com per exemple, el fet de plantejar que els grups tinguin un paper en el marc de l’Estratègia d'Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3).

FONT: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central