Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Migració, joventut, turisme sostenible i difusió de les activitats del camp són els temes entorn dels quals giren els projectes guardonats als "Premis UOC Rural"

La Universitat Oberta de Catalunya premia treballs finals de grau i de màster que busquen resoldre reptes per lluitar contra la bretxa camp-ciutat. L'ARCA ha estat un dels membres del jurat.

Migració, joventut, turisme sostenible i difusió de les activitats del camp són els temes entorn dels quals giren els projectes guardonats als "Premis UOC Rural".

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), dins del seu compromís amb el desenvolupament rural i la cohesió territorial, ha decidit d'atorgar els primers Premis UOC Rural, destinats a treballs finals de grau o de màster que busquen posar en valor el món rural i resoldre els desafiaments actuals als quals s'enfronta el camp. Eduard Trepat, coordinador tècnic de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i membre del jurat dels prems, ha valorat "molt positivament" l'existència d'iniciatives com aquesta i ha destacat la qualitat dels treballs presentats, "que poden convertir-se en projectes de desenvolupament en un futur".

L'objectiu dels Premis UOC Rural és destacar propostes acadèmiques relacionades amb les zones rurals i estrènyer llaços entre tots dos mons amb perspectives innovadores "que contribueixen a l'elaboració i la visibilitat del relat rural", comenta Sandra Sanz Martos, membre del jurat d'aquests premis, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació i subdirectora de programes emergents. D'entre les candidatures presentades del curs 2022-2023, han estat guardonats dos treballs finals de grau (TFG) i un treball final de màster (TFM), i un segon TFM ha rebut una menció.

 

Divulgació del món rural i migració a zones despoblades

El premi en la modalitat de TFG s'ha repartit entre dos estudiants dels graus de Comunicació i d'Educació Social. A El pan vuestro de cada día (El pa vostre de cada dia), Betania Ginés Lacoma, de Santpedor, ha creat un audiovisual sobre el dia a dia d'un forner de poble en el qual es recullen tradició, artesania i saber popular. El jurat ha tingut en compte no només la qualitat i el rigor de la proposta, sinó també l'aplicabilitat d'aquest treball a altres activitats rurals, així com la facilitat per fer pròxim i comprensible aquest món per a l'espectador.

Anna Mateus Alamon, de Lleida, combina assaig i proposta al seu TFG Migracions i despoblament: dos camins que s'encreuen?. Prenent com a exemple les xerrades entre el seu avi, pagès, i un veí marroquí que treballa en el sector agrari (persones que ni tan sols comparteixen el mateix idioma), Mateus es pregunta sobre la viabilitat de les comunitats rurals com a acollidores de persones migrants. El jurat ha valorat el rigor d'un treball fet "des de la disciplina de l'educació social i la sensibilitat que imposa acostar-se a vides i carreres professionals en el llindar de la vulnerabilitat".

 

La joventut, problema i solució en el món rural

Pla de Comunicació per a l'Oficina Jove de la Terra Alta és el nom del treball guardonat amb el Premi UOC Rural en la modalitat de TFM. Mar Talavera Prat, d'Horta de Sant Joan i alumna del màster universitari de Comunicació Corporativa, Protocol i Esdeveniments, n'és la guanyadora. En el treball, Talavera desenvolupa una estratègia per incorporar els joves com a elements dinamitzadors del món rural, un món en el qual la percepció generalitzada entre aquest col·lectiu és la de no trobar gaires oportunitats d'ocupació. Situant la comunicació com un element important en la seva aproximació a la realitat del camp, l'aportació de Talavera no només és nova, sinó que resulta transferible a moltes altres zones del país en una situació similar.

Dins d'aquesta modalitat, el jurat ha fet una menció per al TFM Plan estratégico de sostenibilidad turística para la mancomunidad de municipios Barranco de las Cinco Villas, en la provincia de Ávila (Pla estratègic de sostenibilitat turística per a la mancomunitat de municipis Barranco de las Cinco Villas, a la província d'Àvila). María Begoña Venegas, d'Hoyo de Manzanares, és alumna del màster universitari de Turisme Sostenible i TIC, i en el seu treball posa en relleu els valors mediambientals, culturals i socials com una nova manera d'entendre el desenvolupament turístic de les zones rurals. D'aquest treball, el jurat en destaca "l'exercici de reflexió sobre el paper del turisme sostenible com a exercici catalitzador i dinamitzador del desenvolupament de la zona".

 

Participació i jurat

Un total de divuit treballs finals es van presentar a les dues modalitats: set eren TFG i onze, TFM. Els TFG presentats provenen dels graus d'Administració i Direcció d'Empreses, Comunicació, Educació Social, Psicologia i Turisme. Pel que fa als TFM, provenen dels màsters universitaris d'Alimentació en l'Activitat Física i l'Esport; Comunicació Corporativa, Protocol i Esdeveniments; Disseny, Identitat Visual i Construcció de Marca; Enginyeria Informàtica; Filosofia per als Reptes Contemporanis; Gestió Cultural (interuniversitari: UOC, UdG); Innovació i Transformació Digital; Sostenibilitat i Gestió de la Responsabilitat Social, i Turisme Sostenible i TIC.

Quant a les comarques i àrees vinculades als treballs presentats, se situen en territoris de les comunitats de Catalunya, Castella-la Manxa, Galícia, Balears, Aragó i Castella i Lleó. Per optar a premi, tots els treballs havien de ser inèdits, originals i individuals, i estar qualificats amb una nota igual o superior a vuit punts.

El jurat d'aquests primers Premis UOC Rural va tenir en compte, a més de la qualificació i els requisits esmentats, criteris com el nivell d'aportació de la proposta per resoldre reptes relacionats amb el desenvolupament social, econòmic i cultural de les zones rurals, així com l'aplicabilitat, transferibilitat i rellevància dels resultats.

Els membres del jurat han estat Sandra Sanz Martos i Benja Anglès Juanpere (professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació), tots dos en qualitat de subdirectors de programes emergents dels seus respectius estudis; Teresa Nielles Algueró, delegada de la UOC a les Terres de l'Ebre; Alfred Charques Calderon, delegat de la UOC a la Comunitat Valenciana; Carles Rocadembosch Bruch, en qualitat de coordinador de Nova Ruralitat; Diego Pontones Hernán, de REDR, i Eduard Trepat Deltell, coordinador tècnic de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). 

FONT: UOC