Miquel Rovira, president de l'Associació d'iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA): 'Els GAL de Catalunya estan treballant molt perquè les Estratègies de Desenvolupament Local siguin les més adequades per als nostres territoris'
Els 11 Grups d'Acció Local de Catalunya estan a punt de finalitzar un període de processos participatius, marcat per jornades i reunions que han servit per copsar la realitat dels territoris rurals catalans. A través de la participació oberta de tots els actors rurals, aquests processos serviran per configurar unes Estratègies de Desenvolupament Local d'acord amb les necessitats dels habitants del medi rural català.
En el marc d'aquest ampli procés de participació que s'està vivint a Catalunya, hem parlat amb Miquel Rovira i Comas, president de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), perquè faci una valoració d'aquests processos participatius. "El 3 de juny, es va produir una reunió de gerents dels Grups d'Acció Local de Catalunya amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat (DAAM) per debatre i identificar problemes i inquietuds, i posar sobre la taula les qüestions més rellevants per al futur dels territoris rurals catalans de cara a aquest nou període de programació. Una reunió on tots vam estar d'acord en que la participació en aquests processos ha estat un èxit", comenta Miquel.
"A Catalunya hi ha molta participació per part dels Grups", reconeix el president d'ARCA, "això ho aconseguim, fonamentalment, a través de jornades estratègiques al territori. En el cas del grup que presideixo, per exemple, hem organitzat cinc jornades amb diferents nivells de participació i estratègies, que han comptat amb l'assistència de molts dels agents de referència del nostre territori", afegeix.
Tal i com ens explica Miquel Rovira, a finals de juliol "cal tancar la selecció definitiva dels grups GAL i signar el Conveni entre la Conselleria i els grups", però abans, a finals de juny, cada un dels grups Leader haurà d'exposar davant del Departament d'Agricultura l'estratègia que s'ha treballat, discutit, i aprovat en cada territori durant el procés participatiu. "A partir d'aquí, caldrà fer una reunió amb el Comitè de Selecció dels Grups per fer l'acte de selecció", comenta Rovira.
Quina és, aleshores, la seva percepció personal de tot aquest procés?
"Estem molt contents", afirma el president d'ARCA. "Els Grups de Catalunya estan treballant intensament perquè les Estratègies que definiran els territoris rurals catalans en els propers anys siguin les més adequades. Tothom s'ha implicat molt", afirma. "ARCA, com a Xarxa Catalana de Desenvolupament Rural, ha col·laborat molt activament en el procés, convertint-se en una de les peces fonamentals en aquest procés de participació que ha involucrat a tots els grups catalans", diu Rovira.
Per acabar, parlem d'altres implicats i interessats en aquest procés: els dinamitzadors econòmics. "Les petites empreses, les microempreses, els emprenedors del territori català ... estan molt satisfets amb la gestió que s'està duent a terme des dels Grups d'Acció Local i des d'ARCA. Pensem que aquest període s'ha gestionat molt bé i la metodologia que s'utilitza aquí a Catalunya agrada molt a la gent", ens diu. "La meva impressió personal és que aquí es treballa per al territori, no només des del DAAM, sinó també des dels propis Grups", conclou.
FONT: REDR