Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Miquel Rovira, president de l’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura: “El programa LEADER ha suposat una gran inversió en termes de desenvolupament i ocupació per al territori”

Ahir, 17 de març, l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura va organitzar una jornada de cloenda dels ajuts LEADER del període 2007-2013. L'acte va comptar amb la presència de l'equip tècnic de l'Associació, autoritats i agents socials del territori, a més dels promotors que han rebut un ajut econòmic al llarg d'aquests anys per a la creació, ampliació i/o millora d'activitats econòmiques.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Miquel Rovira i Rosa Vestit -president i vicepresidenta de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura-, als quals es va sumar Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural. Posteriorment va intervenir la subdirectora general de Planificació Rural, Laura Dalmau, que es va encarregar de presentar el nou programa Leader 2014-2020.

Al voltant de 70 persones es van donar cita al Castell de Montesquiu, a Osona, per fer balanç dels resultats aconseguits al territori gracies al recolzament del programa Leader. Miquel Rovira es mostrava molt satisfet, tant pel treball realitzat des de l'Associació que presideix, com per la resposta dels agents socials del territori, autoritats i promotors. "Estem molt contents perquè la gent ha respost molt bé. Som un territori petit, el Ripollès i el nord d'Osona: en total, 19 pobles del Ripollès i 8 del nord d'Osona, per la qual cosa estem satisfets que els resultats dels projectes hagin sigut tan positius", ens comenta.

Rovira també va destacar en termes objectius els beneficis que els ajuts Leader han aportat al territori del Ripollès i Osona en aquest període. "M'agradaria destacar la gran inversió al territori -d'uns 15,5 milions d'euros-, el que ha correspost a unes ajudes de 4,5 milions d'euros i que en total ha representat la creació de 80 llocs de treball, i la consolidació d'altres 370 llocs. A més de la creació de 37 empreses noves i la consolidació de 70, el que són grans dades tenint en compte la mida del nostre territori d'acció".

El president del grup Leader Ripollès Ges Bisaura només va tenir paraules d'agraïment per als que fan possible que aquests ajuts es materialitzin en resultats econòmics tan optimistes per a la regió: no només per aquests resultats tangibles en termes objectius, sinó per la implicació de tots els actors socials del territori, un dels principis bàsics de la filosofia LEADER. "El que és important és que no només s'ha implicat l'empresa i l'emprenedor amb el mateix Grup d'Acció Local, sinó que s'han implicat també els socis públics i privats de l'Associació, entre ells la Universitat de Vic i fundacions importants de la comarca, el Consell Comarcal, els ajuntaments, els sindicats ... absolutament tots els actors que podien conformar l'escenari en aquest període". "Als assistents a la reunió els he agraït les ganes i la il·lusió que posen cada dia per fer això possible, perquè sense ells seria impossible".

Després d'analitzar el passat període, toca pensar en el següent. Té futur l'enfocament Leader en aquest nou període de programació? Miquel Rovira defensa la seva continuïtat, però avisa: el LEADER necessita la implicació de tots. "Jo crec que si tothom s'implica com cal, anirem bé. El que crec és que el Govern de l'Estat s'hauria d'implicar més, perquè el desenvolupament rural és importantíssim per a tots. El que no es pot fer és obviar de vegades o demanar personalitats a tercers, per exemple a les pròpies CCAA. Crec que les CCAA fan molt bé la seva feina i puc parlar per Catalunya: nosaltres, i em consta que la resta de grups GAL catalans també, valorem molt positivament la tasca que desenvolupa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, recolzant en tot moment als grups. És un actor més i ens està ajudant. A la resta de CCAA em consta que, potser excepte algunes diferències, més o menys estan funcionant igual. Penso que el MAGRAMA s'hauria d'implicar encara més. Seria importantíssim fer un pacte tots junts, seria l'escenari ideal. Per tant, és una qüestió cabdal que anem tots al mateix tren i, a poder ser, al mateix vagó. A partir d'aquí, i amb la implicació de tots, el futur del Leader està garantit".

FONT: REDR - Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura