Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

MITECO i les CCAA fixen els principals objectius del Repte Demogràfic: digitalització, foment de l'ocupació jove i l'adopció d'un Estatut Bàsic de Petits Municipis

La digitalització, el foment de l'ocupació, especialment entre els joves i les dones, la creació d'un Estatut de Petits Municipis i la propera aprovació de l'Estratègia Nacional davant el Repte Demogràfic van centrar ahir, dijous 22 de juliol, la primera "Conferència Sectorial del Repte Demogràfic", que ha estat presidida per la vicepresidenta per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. Es tracta del principal òrgan de col·laboració entre les comunitats autònomes i el Govern d'Espanya en matèria de repte demogràfic.

Teresa Ribera va compartir amb les conselleres i consellers les línies mestres de l'Estratègia Nacional de Repte Demogràfic, amb el compromís que aquesta sigui aprovada en la propera Conferència de Presidents abans de final d'any. La vicepresidenta ha incidit que aquesta estratègia és un marc clau per optimitzar la captació de fons del pla de reconstrucció europeu des de la perspectiva del repte demogràfic, i va assegurar que aquests plans de reconstrucció han d'incloure mesures específiques adreçades a les zones en declivi demogràfic en tres àmbits fonamentals: completar la digitalització del medi rural, la reactivació de les economies locals i el foment de l'habitatge i agenda urbana.


OBJECTIUS COMPARTITS
En la conferència sectorial Teresa Ribera va destacar que, malgrat l'impuls donat en els dos últims anys a la cobertura de banda ampla a Espanya, el Govern està concentrant esforços per reduir la bretxa digital a les zones rurals a través de el desenvolupament de projectes pilot de serveis 5G i incloent criteris i objectius específics en l'Agenda Digital 2025 i en els Plans de Digitalització del Govern. En aquest sentit, l'última convocatòria del programa PEBA (Programa d'Extensió de la Banda Ampla), publicada el passat 16 de juliol al BOE, està particularment enfocada a les zones rurals encara sense cobertura, ha recordat Ribera.

L'impuls a l'ocupació jove és un altre dels objectius compartits pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) i les comunitats autònomes. Millorar la formació professional i universitària és clau per fixar població al territori i aprofitar les oportunitats de la digitalització. En aquest sentit, Ribera ha destacat que el "Pla de Modernització de la Formació Professional" aprovat aquesta mateixa setmana pel Govern a través del Ministeri d'Educació i Formació Professional potencia la FP a les zones rurals, multiplicant les Aules Mentor (programes de formació en línia no reglada dirigits a persones majors de 18 anys en nuclis rurals) per arribar fins a 3.000 municipis, pràcticament la meitat dels municipis de país.

En la conferència sectorial la vicepresidenta també ha informat que el MITECO, juntament amb el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública i la Federació Espanyola de Petits Municipis (FEMP) treballa en l'elaboració de l'Estatut Bàsic de Petits Municipis, un instrument que servirà per adequar la normativa de procediment, contractació i funcionament de la realitat dels petits municipis.

Una altra de les prioritats compartides amb les CCAA per afrontar el repte demogràfic i la lluita contra la despoblació és l'impuls de sinergies amb la transició ecològica que permetin a les zones rurals convertir-se en llocs d'inversió i innovació cap a l'economia verda, les energies renovables, el turisme sostenible i l'economia circular.

Així mateix, la vicepresidenta va destacar la importància de millorar l'accés a l'habitatge, amb l'adaptació dels plans estatals d'habitatge i de rehabilitació perquè recullin les necessitats dels municipis de les zones rurals i l'impuls a la millora de l'eficiència energètica, i el suport a la prestació de serveis bàsics com la sanitat, l'educació o l'atenció a la dependència.

El MITECO també està ultimant el disseny de les oficines de lluita contra la despoblació, un projecte integrat en els plans de reconstrucció i treballa a més en una proposta d'avaluació de l'impacte normatiu des de la perspectiva demogràfica.


ESTRATÈGIA NACIONAL DE REPTE DEMOGRÀFIC
En un dels punts de l'ordre del dia, la vicepresidenta es va comprometre amb les autonomies, i en compliment del mandat de la Conferència de Presidents, a aprovar l'Estratègia Nacional per al Repte Demogràfic abans de final d'any. Aquesta Estratègia, document compartit i compromès amb les CCAA, serà un Pacte d'Estat amb vocació de permanència i un instrument clau per optimitzar la captació de fons europeus. "La complicitat de tots en l'impuls de l'Estratègia nacional és la millor garantia perquè les prioritats de Repte Demogràfic quedin recolzades pels plans de reconstrucció europeus", va incidir Ribera.

Per a l'aprovació de l'Estratègia, la vicepresidenta va traslladar una proposta de calendari perquè aquesta sigui adoptada en una propera Conferència Sectorial prevista pel mes d'octubre i elevada a Conferència de Presidents abans que finalitzi l'any per a la seva aprovació definitiva.

Un altre document estratègic clau des de la perspectiva de repte demogràfic és el Pla de Reconstrucció "Next Generation" de l'agenda europea, el marc de la UE per assegurar que els països membres mantenen una mirada de llarg abast en els seus plans de reformes i inversió i que incideix, precisament, en digitalització, reactivació d'economies locals, habitatge i l'agenda urbana al medi rural.

En un altre punt de l'ordre del dia, es va tractar la pròxima aprovació de l'Estratègia Comuna Transfronterera Portugal-Espanya, que permetrà abordar de forma conjunta el desenvolupament econòmic, la digitalització, la creació d'ocupació i la millora de la sostenibilitat de les zones transfrontereres. De la mateixa manera que l'Estratègia Nacional Davant el Repte Demogràfic, el document arriba en un moment clau en el repartiment dels fons europeus i dels plans de recuperació, que suposen una oportunitat per a aquests territoris, especialment afectats per la pèrdua de població i l'envelliment.

 

COOPERACIÓ
Per la seva banda, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha subratllat que parlar del repte demogràfic és parlar de que la ciutadania gaudeixi dels mateixos drets i dels mateixos serveis públics amb independència del lloc de residència.

Per això, Carolina Darias va reiterar el compromís de l'equip del Ministeri de treballar al costat de la vicepresidenta quarta Teresa Ribera, les comunitats autònomes i entitats locals per frenar la despoblació, acabar amb la idea de l'Espanya que es va buidant i fer del repte demogràfic una de les prioritats per definir una política territorial orientada cap a la cooperació i que contribueixi a enfortir l'Estat autonòmic.

FONT: MITECO