Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Neix la Xarxa d’Impuls a la petita Transformació Alimentària (RITA), una eina de suport a les petites i mitjanes empreses del sector alimentari

Es tracta d’un projecte impulsat per 6 entitats amb trajectòria en iniciatives per al desenvolupament de sistemes alimentaris territorialitzats, l'articulació de processos col·lectius i l'impuls de l'agroecologia

Neix la Xarxa d’Impuls a la petita Transformació Alimentària (RITA), una eina de suport a les petites i mitjanes empreses del sector alimentari.

La Xarxa d’Impuls a la petita Transformació Alimentària (RITA, per les seves sigles en castellà), s’ha posat en marxa pel foment, la consolidació i la millora de la viabilitat de petites iniciatives de producció, transformació i comercialització d’aliments, amb la participació de l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), i el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

La viabilitat de les petites i mitjanes empreses, així com de les persones que es dediquen a la transformació dels aliments, depèn de la innovació i la relocalització. Per això, són necessàries infraestructures col·lectives com els obradors compartits, els escorxadors de baixa capacitat i les sales d’especejament, entre altres tipus d'instal·lacions adaptades a processos artesanals i a petita escala.

En aquest context, és imprescindible generar un ecosistema de suport per als qui transformen aliments a petita i mitjana escala, i millorar l'accés de la població a aliments saludables i de qualitat, respectuosos amb el medi ambient i justos amb les persones que els produeixen i el desenvolupament socioeconòmic del medi rural.

Per aquests motius, neix la RITA, un projecte de 6 entitats amb àmplia trajectòria en iniciatives per al desenvolupament de sistemes alimentaris territorialitzats, l'articulació de processos col·lectius i l'impuls de l'agroecologia. Aquestes organitzacions són ARCA, Germinando, Extremadura Alimenta, Sindicato Labrego GalegoSEAE (Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i Agroecologia) i l’ISEC-UCO (Instituto de Sociología y Estudios Campesinos de la Universitat de Còrdova).

La RITA vol afavorir el desenvolupament professional, cultural i econòmic d'iniciatives lligades a la transformació de matèries primeres produïdes en les mateixes granges o finques i la seva comercialització, bé sigui directa o a través de canals curts.

Per a facilitar aquest procés, les entitats impulsores de la RITA portaran a terme una sèrie d'activitats que els permetran cogenerar coneixement sobre aspectes clau relacionats amb la viabilitat i sostenibilitat de la petita transformació alimentària, com són la flexibilització dels requisits higienicosanitaris, la gestió o la governança d'infraestructures compartides. A més, aquest coneixement es traslladarà en recomanacions, guies i una sèrie de recursos d'utilitat per al sector agroalimentari que estaran accessibles en una web que pretén convertir-se en una referència a escala estatal.

També hi haurà activitats per a la transferència i sensibilització, que donaran visibilitat tant a aquestes petites produccions com a les innovacions existents i el coneixement generat. Per exemple, pels dies 25 i 26 de març es preveu una visita tècnica a diferents projectes de gestió col·lectiva relacionats amb escorxadors de baixa capacitat, sales d'especejament i obradors, situats en els municipis de Urduña (Bizkaia) i Etxarri Aranatz (Nafarroa).

Amb les diferents accions del projecte, la RITA busca facilitar la reproductibilitat i el desenvolupament d'aquestes innovacions en la transformació d'aliments a petita i mitjana escala; millorant la viabilitat i incorporació en el sector i fomentar l'accés de la població a aliments sans, justos i sostenibles.

Aquest projecte compta amb el suport i acompanyament de la Fundació Daniel i Nina Carasso a través del seu eix Alimentació Sostenible, contribuint a la transformació de la societat cap a un model més ecològic i inclusiu i un desenvolupament en plenitud.

Amb el suport de: