Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Nou mètode de càlcul que determina el valor econòmic del medi rural

El medi rural disposa de recursos amb un valor econòmic de càlcul difícil i que, normalment, no es quantifiquen ni s'utilitzen com a eina de generació d'activitats que puguin aportar riquesa als territoris rurals. És la tasca que s'ha dut a terme dins del projecte BIOES2 de la Fundació Intercoop, saber el valor econòmic que té el medi rural.
Per a això s'ha desenvolupat una metodologia de càlcul amb l'assessorament de la Universitat Politècnica de València, una eina informàtica de valoració que ha permès saber quant val un territori i establir una base sobre la qual s'assentin futurs projectes innovadors de desenvolupament rural, en funció dels resultats obtinguts.

BIOES2 és un projecte de la Fundació Intercoop, en el qual col·labora Agaca (Associació Gallega de Cooperatives Agroalimentàries), finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i pel Fons FEADER. El projecte s'ha desenvolupat a Castelló (Alt Palància i els Ports) i Galícia (Ordes i Deza, a les províncies de la Corunya i Pontevedra), en tots els casos zones d'interior, res a veure amb les zones de costa més turístiques de les dues comunitats autònomes.


Fitxa exhaustiva de cada territori
El treball realitzat al llarg de quatre anys ha permès determinar, per exemple, quant valen els actius existents en les quatre zones d'estudi i oferir als seus habitants una fitxa exhaustiva amb el valor econòmic total del seu territori, així com una identificació d'aquests actius pel tipus de valor que tenen per a aquest territori.

De BIOES2 es desprèn que hi ha quatre línies comunes a les zones analitzades sobre les que es podrien crear noves activitats econòmiques sostenibles: turística, ambiental, productiva i social.
A partir d'aquí, s'ha treballat en l'anàlisi de viabilitat de quatre projectes segons el model de BIOES2, amb un element comú, que tots ells han partit de la societat civil.
Els projectes giren al voltant de serveis socials i dependència, herbes aromàtiques i apicultura, turisme micològic i serveis ambientals.
Aquesta última és una àrea innovadora de gestió dels recursos naturals que cobra valor perquè genera petits serveis locals de manteniment de l'entorn i suposa una important font de negoci per al medi rural.

Participació ciutadana
BIOES2 és un projecte de participació ciutadana dirigit als habitants del medi rural. En el seu desenvolupament, durant aquests quatre anys, s'ha donat suport l'associacionisme i la cooperació entre veïns i s'ha implicat a entitats públiques i privades.

Després de tot el procés de treball de camp per esbrinar el valor d'aquestes zones rurals s'han creat les Oficines de Suport a l'Emprenedor a Galícia i Castelló, en les que es treballa per orientar els emprenedors cap a projectes basats en el valor i recursos de les seves poblacions

El projecte BIOES2 dóna la possibilitat a la Fundació Intercoop d'oferir serveis de consultoria tant a ajuntaments com a empreses i particulars per tal d'ajudar-los a valorar i quantificar els seus recursos locals i, a partir d'aquí, prestar el seu assessorament per emprendre en el medi rural i des del medi rural.


FONT: Tendencias sociales