Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Paco Boya és nomenat secretari general per al "Repte Demogràfic"

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha nomenat Francesc Xavier Boya secretari general per al Repte Demogràfic.
Boya (Les, Lleida, 1960) té estudis en Formació Professional i Ciències Polítiques, domina quatre llengües (castellà, francès, català i aranès) i compta amb una àmplia trajectòria treballant entorn el món rural.

Va ser regidor del seu poble, Les, a la Vall d'Aran (1981-1999). Posteriorment, Boya va donar el salt a Parlament de Catalunya com a diputat (1999-2010). El 2011 va ser elegit Síndic d'Aran (cap de l'administració pròpia de la Vall d'Aran), càrrec que va ocupar en dues etapes (2011-2015 i 2019-2020) i va compaginar amb les seves funcions com a senador a les Corts (2011-2015).

Boya ha exercit tota mena de responsabilitats al Parlament català, entre altres, representant de la Comissió UE o portaveu de Cultura i Política Territorial.

La seva figura ha estat sempre vinculada al desenvolupament, protecció i conservació del territori. Va formar part de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (2006-2010), va ser president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (2013-2020), vicepresident de l'Associació Europea de Zones de Muntanya (2017-2018) i president de la Comissió de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per al Repte Demogràfic.

Boya ha estat ponent en diversos processos legislatius com el de la "Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge" i va ser proponent i ponent de l'estudi al Senat sobre el desenvolupament de les zones de muntanya a Espanya.

A més, ha conreat l'occità aranès en diferents gèneres literaris com a gran defensor d'aquesta llengua cooficial a Catalunya parlada a la comarca de la Vall d'Aran (Lleida). Compta amb una àmplia trajectòria literària amb quatre títols publicats: L'Alè del bosc (Ed. Pagès), Presoèrs dera mar Gelada Premi Telúries- (Ed. Pagès), Ereus dera Tèrra (Ed. Pagès) i la guia literària Era Val d'Aran (Dissenys Culturals).

FONT: MITECO