Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania". Exemples europeus d'implicació ciutadana en la gestió del paisatge

"Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania". Exemples europeus d'implicació ciutadana en la gestió del paisatge.

La publicació Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa, disponible en format digital i en paper, recull deu experiències ciutadanes de gestió del paisatge desenvolupades en el continent europeu. S’analitzen casos de Catalunya, França, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Eslovàquia, el Regne Unit i els Països Baixos. Són projectes d’èxit sorgits en diverses realitats territorials d’Europa amb el comú denominador de ser resultat d’una nova visió del paisatge en el marc del Conveni europeu del paisatge l’any 2000.


El paisatge com a mecanisme de desenvolupament territorial
La publicació aporta noves eines i idees per a futurs projectes impulsats per la societat civil, o entre la societat civil i l’administració, i que contribueixin al desenvolupament en paisatges rurals. S’han cercat iniciatives ciutadanes que actualment estiguin actives (i que no responguin a accions merament puntuals), i que siguin innovadores i representatives de diversos països europeus i d’escales territorials diverses (local, regional i nacional).

Els deu casos escollits són:

  • Wikipedra (Catalunya)
  • Candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la de la UNESCO (Catalunya)
  • Plateforme des Observatoires Photographiques du Paysage de Bretagne (França)
  • Terre de Liens (França)
  • Intangible Search (Itàlia i Suïssa)
  •  KLEKs. Das KulturLandschafts-Wiki (Alemanya)
  • Areas of Inspiration (Eslovàquia)
  • Incredible Edible (Regne Unit)
  • Adotta un Terrazzamento nel Canale di Brenta (Itàlia)
  • Landschapsbeheer Flevoland (Països Baixos)


Una de les accions del projecte 
COL·LABORAxPAISATGE
Aquesta publicació s’emmarca dins el projecte COL·LABORAxPAISATGE “Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca)”, coordinat per l’Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l’assessorament i el suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Aquest projecte de cooperació és fruit de l’aplicació de l’estratègia definida per ADRINOC per al període Leader 2014-2020, en què el paisatge apareix com una línia transversal d’actuació. Com tots els altres projectes que es desenvolupen en el marc de la metodologia Leader, l’objectiu principal és afavorir el desenvolupament econòmic i social de les àrees que en formen part.

FONT: Observatori del Paisatge