Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Participa a l’"SmartCatalonia Challenge" i promou la innovació en entorns rurals

Participa a l’"SmartCatalonia Challenge" i promou la innovació en entorns rurals.

Ets una empresa o start-up? Comptes amb solucions tecnològiques per fomentar el concepte Smart Rural al territori català?
Participa a l’"SmartCatalonia Challenge", la competició promoguda pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya que promociona la innovació oberta per tal de resoldre reptes territorials a Catalunya mitjançant propostes que ofereix l’ecosistema smart català.
En aquesta nova edició, celebrada conjuntament amb l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)els participants hauran de treballar per oferir solucions innovadores a 5 reptes als quals s’enfronten els habitants de les zones rurals a Catalunya.

 • REPTE 1: Circuits i alimentació de proximitat
  Com afavorir la venda de productes agroalimentaris locals, artesans i de qualitat dels petits productors catalans?

  Actualment existeix a Catalunya un ampli teixit d’artesans i petits productors que elaboren productes agroalimentaris de proximitat i de gran qualitat. Tanmateix, en moltes ocasions aquests petits productors pateixen mancances i dificultats per a poder comercialitzar els seus productes al mercat, la qual cosa els impedeix arribar a una demanda major i millor consolidada.
  L’objectiu d’aquest repte es basa a desenvolupar una solució innovadora que fomenti i afavoreixi la comercialització i venda d’aquests productes agroalimentaris de proximitat i alta qualitat.

 

 • REPTE 2: Transport i mobilitat rural
  Com afavorir la mobilitat de la població rural per accedir a béns i serveis bàsics?

  Les persones que viuen en zones rurals sovint han d’afrontar majors dificultats per a poder accedir als béns i serveis bàsics (educació, sanitat, cultura, comerç, etc.). És comú que, per a poder accedir-hi, hi hagi una dependència del vehicle privat o del transport públic, el qual sovint presenta també importants limitacions quant a cobertura i/o freqüència de pas. D’aquesta manera, aquelles persones que no disposen de vehicle propi ni poden fer ús d’un sistema de transport públic eficient pateixen certes dificultats per a accedir a molts dels béns i serveis que donen resposta a les seves necessitats.
  Aquest repte cerca el desenvolupament d’una solució innovadora que afavoreixi la mobilitat de la població rural per a poder accedir així als béns i serveis bàsics, necessaris per a garantir i enriquir la seva qualitat de vida.

 

 • REPTE 3: Qualitat i servei sanitari quotidià
  Com oferir atenció sanitària no urgent a distància per a la població rural?

  És comú que els habitants de les zones rurals hagin de desplaçar-se a municipis veïns per a poder rebre atenció sanitària, especialment pel que fa a l’atenció no urgent. Davant d’aquest paradigma, aquelles persones que no posseeixen un vehicle propi o que viuen en zones on el transport públic no arriba o no té una cobertura eficient sovint tenen dificultats per accedir al seguiment sanitari que els pertocaria. Això és especialment rellevant entre les persones grans que necessiten un seguiment sanitari continuat i que, en molts casos, no poden conduir. Si bé és cert que actualment existeixen certs serveis de teleassistència, aquests serveis solen servir únicament per a casos d’urgència i no s’inclou l’atenció sanitària no urgent.
  L’objectiu d’aquest repte es fonamenta en la necessitat de desenvolupar una solució innovadora que permeti oferir atenció sanitària no urgent a distància per a la població rural.

 

 • REPTE 4: Relleu rural, noves i velles oportunitats
  Com afavorir el relleu generacional en entorns rurals?

  El despoblament de les zones rurals, el crònic èxode rural de molts joves cap a les ciutats i el conseqüent envelliment poblacional d’aquestes àrees s’ha convertit, des de ja fa anys, en una autèntica problemàtica que afecta de manera directa i indirecta a molts àmbits d’aquests petits municipis (empreses, explotacions agràries, prestació de serveis a la ciutadania, habitatge, etc.).
  L’objectiu d’aquest repte és desenvolupar una solució innovadora que afronti de manera conjunta diverses de les problemàtiques derivades de la manca de relleu generacional en les zones rurals de Catalunya.

 

 • REPTE 5: Perfils qualificats per a entorns rurals
  Com facilitar la cerca i captació de perfils qualificats en empreses rurals?

  La cerca de talent humà per part de les empreses ubicades en àrees rurals resulta en molts casos una tasca dificultosa, sent aquesta problemàtica de captació de perfils qualificats una de les principals reclamacions dels empresaris d’aquestes zones.
  Aquest repte pretén desenvolupar una solució innovadora que permeti posar en contacte empreses rurals amb professionals qualificats que puguin cobrir els llocs de treball.


Consulta el detall de tots els reptes aquí.

Inscriu-te mitjançant aquest enllaç!

Els finalistes podran aconseguir:
1r. premi - 15.000€ i l’oportunitat de realitzar una prova pilot
2n. premi - 3.000€
3r. premi - 2.000€

Tots els guanyadors també podran presentar la seva solució durant la fira "Smart City Expo World Congress" a l'estand de la Generalitat de Catalunya.

DATES
5 de març: Obertura del concurs
17 de juliol: Tancament d’inscripcions
Setembre 2020: Gala final i lliurament de premis

PARTICIPACIÓ
Per participar al concurs, cal emplenar el formulari d’inscripció i adjuntar-hi material de documentació detallat del vostre producte. Es valorarà la inclusió d’enllaços o material multimèdia per visualitzar el funcionament de la solució.

Si teniu qualsevol dubte respecte a les bases del concurs, us podeu dirigir al correu smartcatalonia@gencat.cat.

Tu pots ser el proper guanyador de l’SmartCatalonia Challenge!