Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

“Pràcticum ODISSEU per a la innovació”, una iniciativa per connectar el talent jove amb les empreses rurals

“Pràcticum ODISSEU per a la innovació”, una iniciativa per connectar el talent jove amb les empreses rurals.

“Pràcticum ODISSEU per a la innovació” és una iniciativa que pretén afavorir el contacte entre empreses de les zones rurals i joves amb formació superior que volen establir-se al territori. La voluntat d’aquesta iniciativa és que el territori pugui recuperar el seu capital humà, convertint-se en un espai de trobada entre empreses i joves universitaris amb ganes per fer créixer un projecte empresarial en el medi rural.

El primer pas del projecte pretén localitzar totes les empreses i professionals de les zones rurals interessats en acollir joves en pràctiques, recollir les seves necessitats i oferir-los informació pràctica sobre la tipologia de convenis de pràctiques, els incentius que existeixen i les borses de pràctiques de les universitats catalanes.

En aquest sentit, el passat mes de març es va realitzar la primera prospecció d’empreses a les comarques del Solsonès, el Ripollès, la Ribera d’Ebre i l’Alt Urgell. La metodologia que es va seguir va incloure l’elaboració i enviament d’un formulari on es recollien els interessos de cada empresa, l’organització de sessions informatives i, finalment, un assessorament individualitzat a cada una de les empreses interessades en acollir joves en pràctiques. En aquesta primera prospecció es van realitzar 4 sessions informatives, que van comptar amb la participació de 58 empreses, i se’n van assessorar un total de 24.

Seguint la mateixa metodologia, durant el mes de novembre s’ha ampliat la prospecció empresarial a les comarques de la Noguera, el Baix Ebre i el Montsià. Així, s’han organitzat dues sessions informatives a Tortosa, el dia 25 de novembre, i a Balaguer, el 26, les quals han comptat amb la participació de representants del Servei d’Ocupació de Catalunya i representants de les universitats catalanes, a més de 21 empreses interessades en el projecte, i que seran assessorades durant les properes setmanes.

El projecte ‘ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural’, està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família; a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.

El projecte pretén incentivar i facilitar el retorn de joves amb formació universitària cap el medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels i les joves amb el seu territori rural d’origen. El programa actua de forma transversal sobre els agents que incideixen en aquesta transició (centres de formació, teixit  empresarial i administració) i porta a terme accions de divulgació i sensibilització sobre els impactes de les migracions juvenils en el medi rural en general i en els centres de formació de secundària.