Presentem la Guia d'habitatges buits amb l'objectiu de mobilitzar immobles en municipis rurals i de muntanya
La iniciativa neix amb l’objectiu de proporcionar polítiques d’habitatge adequades a les necessitats específiques de cada municipi i oferir solucions adaptades que facilitin la fixació i l’atracció de població
La Guia d’habitatges buits als municipis rurals i de muntanya s’ha presentat avui a Tàrrega en una jornada que ha comptat amb la participació d’una 50ª d’assistents, diversos experts del sector, institucions i entitats que han explicat experiències en matèria d’habitatge. Aquesta eina és clau per a la mobilització d’habitatges buits i la creació de censos municipals als territoris rurals i de muntanya.
La iniciativa neix amb l'objectiu de proporcionar solucions concretes als ajuntaments i institucions implicades en la dinamització dels territoris rurals, una problemàtica creixent a causa del despoblament i la falta d'accés a l'habitatge. Per això, des de l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), que treballem per donar resposta als reptes de l’Agenda Rural de Catalunya, hem impulsat aquesta iniciativa.
"La majoria d’actors del món rural, i ARCA com una de les entitats impulsores de l’Agenda Rural de Catalunya, situem el tema de l’habitatge com un dels reptes principals dels territoris rurals. La presentació d’aquesta guia elaborada en col·laboració amb diverses entitats de la societat civil i administracions locals, facilitarà que els municipis rurals puguin fer polítiques enfocades a la mobilització d’habitatges buits”, destaca Albert Puigvert, gerent d’ARCA.
La guia ha estat elaborada sota la coordinació i promoció de la Taula Territorial d’Habitatge Rural, i ha comptat amb la participació col·laborativa de Cal Rural, ARCA i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, que hem treballat conjuntament per establir els passos a seguir en la creació de censos d'habitatges buits i la seva mobilització. La redacció ha anat a càrrec de Celobert Cooperativa. “Mobilitzar l’habitatge buit als territoris rurals i de muntanya és un repte que cal afrontar, ja que més del 40% dels immobles del món rural no es destinen a l’habitatge habitual”, Helena Trias, arquitecta de Celobert.
De fet, en el marc de la jornada s’ha presentat el projecte de cooperació Cal Rural de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, una iniciativa que vol posar sobre la taula la situació de l’habitatge a les zones rurals de Catalunya i col·laborar en la mobilització d’habitatges buits en col·laboració amb les entitats locals i que, a més, ha sigut el motor del finançament de la guia. Aquest no ha estat l’únic exemple del qual s’ha parlat, també s’han posat sobre la taula altres experiències en matèria d’habitatge al món rural tant de l’Alt Pirineu i Aran, com de la Comarca de l’Urgell, de l’Ajuntament de Senan i del consistori de Vilada. En el marc de l’acte d’avui hi ha hagut una ponència per part del director general d’Habitatges, Jordi Mas, en la qual ha presentat l’impacte que es preveu des del pla 50.000 de la Generalitat als territoris rurals.
Experiències que apliquen des de la masoveria urbana a la rehabilitació d’habitatges cedits per l’administració i destinats al lloguer social o exemples de suport municipal per l’impuls de procediments sancionadors des dels municipis, entre d’altres.
“La guia proporciona una eina pràctica i accessible per als ajuntaments, fent que el procés de diagnosticar i mobilitzar habitatges buits sigui més senzill i eficient. A més, proposa una nova metodologia per a posar en consonància les diferents dades que s’estan creant referents als habitatges buits”, afirma Miquel Camps, tècnic d'habitatge d'ARCA.
El 61% dels municipis són rurals, però només hi viu un 4% de la població
Catalunya és un territori extens que viu una situació de desequilibri territorial que s’ha agreujat amb el pas del temps, on el 61% dels municipis catalans són rurals, però només hi viu el 4,2% de la població. Les problemàtiques vinculades a l’habitatge cada vegada són majors i han esdevingut una qüestió central al territori rural i de muntanya on, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), hi ha més de 16.683 habitatges buits. És per això, que aquesta situació s'ha convertit en un dels reptes més importants de l'Agenda Rural de Catalunya.
A Catalunya existeixen 587 municipis rurals i de muntanya que comparteixen grans desafiaments i tenen necessitats específiques a les quals només es pot donar resposta amb unes polítiques d’habitatge adequades. En aquest sentit, els desafiaments vinculats a l'habitatge en els municipis rurals són diversos. Entre els més destacats que descriu la guia presentada avui es troben el despoblament, l'envelliment de la població, l’estat del parc d’habitatges existents, la falta de serveis bàsics i infraestructura adequada.
Pel que fa al despoblament, segons l’Enquesta a la Joventut de Catalunya de l’any 2022, un 12,5% de la població jove (15 – 34 anys) viu en municipis rurals i un 33% li agradaria anar-hi a viure, però la manca d’oferta juntament amb el creixement elevat dels preus dificulta el manteniment de la població i l’emancipació dels joves als municipis rurals. Per altra banda, la manca d’accessibilitat dels edificis i habitatges afecta cada vegada a més persones i s’incrementarà amb l’envelliment de la població que sovint ha de buscar alternatives residencials al mateix municipi o a l’entorn proper.
Per tot això, la mobilització d’habitatge buit és una oportunitat per generar habitatge habitual i assequible a curt termini i a menor cost a partir del parc d’habitatges ja existents. La guia analitza aquests problemes i ofereix un conjunt de solucions adaptades a la realitat dels petits municipis, amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge a les persones que hi vulguin viure i treballar.
Quant al marc legal, és important destacar que els municipis han de seguir certs procediments normatius per poder implementar polítiques d'habitatge eficients. La guia inclou dades claus, com ara que, segons l'INE, Catalunya compta amb més de 16.683 habitatges buits en zones rurals, la qual cosa subratlla la necessitat urgent d'actuar.
Una de les parts més rellevants del manual és la proposta metodològica de planificació per part dels ajuntaments i entitats del territori perquè puguin elaborar una autodiagnosi. Els ajuntaments trobaran una llista detallada de passos i procediments per crear un cens d'habitatges buits i desenvolupar estratègies per mobilitzar-los. En primer lloc, cal poder establir les actuacions a desenvolupar fent una anàlisi dels recursos disponibles, propis i externs als quals es pot recórrer. Un cop es decideixi quina política municipal es vol dur a terme per a mobilitzar habitatge buit caldrà que es defineixi quin tipus d’actuacions es volen impulsar. Aquest procés implica una col·laboració activa entre els diferents agents del territori per assegurar que els habitatges buits es posin a disposició de la població i que es facilitin les condicions per a la seva ocupació.
La Guia d'Habitatges Buits als municipis rurals i de muntanya és una eina fonamental per a la resolució d'un dels grans reptes de les zones rurals i de muntanya. Aquesta iniciativa de la Taula Territorial d’Habitatge Rural dona resposta al repte 1.6. de l’Agenda Rural de Catalunya que parla sobre garantir el dret a l’habitatge i es troba dins del repte 1 sobre Persones, Benestar i Repte demogràfic. Una de les reivindicacions presents a la jornada, és la de dotar de més recursos econòmics i tècnics a les oficines comarcals d’habitatge. Així, a través d’aquesta iniciativa, els municipis tindran al seu abast eines per fer front a la problemàtica de l’habitatge, amb l'objectiu de crear un territori més dinàmic, habitable i sostenible.