Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Quatre propostes per transformar el medi rural amb solucions TIC guanyen l’‘SmartCatalonia Challenge’

Quatre propostes per transformar el medi rural amb solucions TIC guanyen l’‘SmartCatalonia Challenge’.

Les solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades proposades per les empreses Shotl, Easy2bwise, Sense4Care i Maccion han estat les guanyadores de la sisena edició del concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública SmartCatalonia Challenge, que avui ha celebrat la final al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona. L’acte ha comptat amb la participació del director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco; i del vicepresident de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, Sebastià Mata.

A la final hi han competit en directe un total de 10 empreses seleccionades com a finalistes entre les 64 propostes que s’han presentat en aquesta edició, la primera que surt de l’àmbit urbà en què s’havia focalitzat fins ara el concurs per centrar-se en la transformació del medi rural. Per això, en aquesta edició s’ha comptat amb la col·laboració de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que és qui ha definit els reptes i necessitats del medi rural a resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores.

Després que les empreses finalistes hagin presentat en directe les solucions dissenyades per donar resposta als reptes plantejats, un jurat integrat per representants del Departament de Polítiques Digitals, l’ARCA, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Fundació i2CAT ha triat els quatre projectes guanyadors: 

  • Primer premi: Shotl. Es tracta d’un programari que permet als operadors de transport oferir transport a demanda, sense rutes ni horaris fixos sinó que el recorregut es crea en temps real segons les peticions fetes a través d'una App. Es proposa provar-la per a la connexió entre Calaf i els municipis de l'Alta Segarra.

  • Segon premi: Easy2bwise. Es tracta d’una aplicació per a la captació i gestió del relleu generacional en l’àmbit rural, una solució on-line completa que permet captar de forma automàtica tant els nous casos de relleu com les persones interessades en l’entorn rural, per proposar les més adequades per a cada cas. 
  • Tercer premi: STAT-ON. El projecte de Sense4Care és una solució que permet la monitorització de forma remota d’un malalt de Parkinson en àrees rurals. L’STAT-ON és un dispositiu mèdic certificat que ha obtingut reconeixement científic rellevant.

  • Premi extraordinari: Volta. La solució que proposa l’empresa Maccion és una plataforma de logística circular compartida per a una economia de proximitat, al servei tant dels consumidors que busquen proximitat en les seves compres com dels petits productors i establiments que volen augmentar vendes i reduir costos logístics.

Les tres primeres propostes guanyadores han rebut premis en metàl·lic per un valor total de 20.000 euros i, en el cas de la primera, l’oportunitat de fer una prova pilot sobre el terreny amb l’ARCA. A més, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya han patrocinat un quart premi, l’extraordinari, de 8.000 euros i amb la possibilitat de fer una prova pilot amb aquestes entitats del món local.

Sobre l’SmartCatalonia Challenge amb l’ARCA
L’SmartCatalonia Challenge és el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’estratègia SmartCatalonia per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país.
En la seva sisena edició, dedicada a la transformació del medi rural, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha estat l’encarregada de plantejar els 5 reptes a què han hagut de donar resposta les empreses participants: 

  1. Circuits i alimentació de proximitat. Com afavorir la venda de productes agroalimentaris locals, artesans i de qualitat dels petits productors catalans.
  2. Transport i mobilitat rural. Com afavorir la mobilitat de la població rural per accedir a béns i serveis bàsics.
  3. Qualitat i servei sanitari quotidià. Com oferir atenció sanitària no urgent a distància per a la població rural.
  4. Relleu rural, noves i velles oportunitats. Com afavorir el relleu generacional en entorns rurals per evitar el despoblament, entre d’altres.
  5. Perfils qualificats per entorns rurals. Com facilitar la cerca i captació de perfils qualificats en empreses rurals. 

Gala final SmartCatalonia Challenge 2020

FONT:  Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública