Què és el Pacte Verd Europeu i com es finança?
El Pacte Verd Europeu (European Green Deal) tracta de millorar el benestar de les persones mitjançant un full de ruta per tal que Europa sigui climàticament neutra d’aquí al 2050.
El passat 11 de desembre, la Comissió Europea va presentar la proposta del Pacte Verd Europeu com el paquet de mesures més ambiciós que ha de permetre a la ciutadania i empreses europees beneficiar-se d’una transició verda sostenible. Aquest objectiu abasta tots els sectors de l’economia, especialment el transport, l’energia, l’agricultura, els edificis i les indústries, així com la siderúrgia, el ciment, les TIC, els tèxtils i els productes químics.
Què vol fer la Comissió Europea?
- Clima: Per tal de poder assolir l’objectiu de ser climàticament neutra al 2050, la Comissió Europea proposarà una Disposició normativa sobre el Clima per a convertir aquest compromís polític en una obligació legal i en un detonant per a la inversió.
- Energia: descarbonitzar el sector de l’energia.
- Edificis: renovar els edificis per ajudar les persones a reduir l’ús d’energia i reduir les seves factures.
- Indústria: donar suport a una indústria innovadora per a ser líders globals en economia verda.
- Mobilitat: introduir formes de transport públic i privat més netes, saludables i barates.
Com es finança? Pla d’Inversions del Pacte Verd Europeu
El Pla d’Inversions del Pacte Verd Europeu és el pilar d’inversió del Pacte Verd Europeu. Per assolir els objectius del Pacte, el pla d’inversions ha de mobilitzar almenys 1 bilió d’euros durant la propera dècada.
Els objectius del Pla d’Inversions del Pacte Verd Europeu són:
- Finançament: mobilització de com a mínim 1 bilió d’euros d’inversions sostenibles els propers deu anys; més despesa que mai destinada a la lluita contra el canvi climàtic i a la preservació del medi ambient finançada amb el pressupost de la UE i inversió privada; el Banc Europeu d’Inversions hi tindrà un paper decisiu.
- Capacitació: incentius per desbloquejar i redirigir les inversions públiques i privades; la UE proporcionarà eines als inversors, posarà el finançament sostenible en el centre del sistema financer i facilitarà la inversió sostenible a càrrec de les administracions públiques fomentant el vessant verd en els pressupostos i contractacions públiques tot facilitant la tramitació d’ajuts estatals adreçats a les regions en transició.
- Suport pràctic: la Comissió Europea donarà suport a les administracions públiques i als promotors de projectes a l’hora de planificar, dissenyar i executar projectes sostenibles.
FONT: Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència