Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Què és i com funciona l'App de la Pedra Seca?

Coincidint amb el 10è aniversari del naixement de la Wikipedra, COL·LABORAxPAISATGE presenta un vídeo divulgatiu sobre l’aplicació mòbil de la Wikipedra. Sincronitzada amb la Wikipedra, l’app permet consultar els més de 26.000 continguts catalogats i introduir-ne de nous d’una manera ràpida, senzilla i intuïtiva.

L'App de la Pedra Seca.
L'App de la Pedra Seca

Coincidint amb el 10è aniversari del naixement de la Wikipedra, COL·LABORAxPAISATGE presenta
un vídeo divulgatiu sobre l’App de la Pedra Seca, l’aplicació mòbil de la Wikipedra que permet
consultar els més de 26.000 continguts catalogats i introduir-ne de nous d’una manera
ràpida, senzilla i intuïtiva. La Wikipedra és la plataforma web col·laborativa de la pedra seca. Impulsada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya amb la col·laboració de l’Associació Drac Verd, compta amb la participació de més de 400 voluntaris i una trentena d’entitats que introdueixen, revisen i validen els continguts, creant així base de dades més gran de contingut obert sobre pedra seca que existeix actualment.

L’aplicació funciona de manera sincronitzada amb la Wikipedra i permet introduir i consultar cinc tipologies de construccions: barraques, construccions per emmagatzemar aigua, murs, forns i altres construccions. Inclou continguts de Catalunya i també del Parc Natural del Pirineu Català, de la Mancomunitat del Conflent-Canigó i del Parc Natural dels Pirineus Ariejans a l’estat francès. Està disponible tant per a iOs com per Android, i acumula més de 2.500 descàrregues.

COL·LABORAxPAISATGE: Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca) és un projecte de cooperació nascut l’any 2016, impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan. 

El projecte COL·LABORAxPAISATGE neix l’any 2016 amb l’objectiu de contribuir a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, centrant-se en les construccions de pedra seca, tot facilitant eines i mitjans a la ciutadania.

Des de la seva creació, COL·LABORAxPAISATGE ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement del patrimoni i l’ofici de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions, la Setmana de la Pedra Seca, l’App de la Pedra Seca, material pedagògic per a les escoles i instituts, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre moltes altres accions.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER.