Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Ramaders francesos visiten la Catalunya Central per conèixer el projecte de l’escorxador mòbil

L’objectiu de la visita ha estat descobrir com s’ha posat en funcionament i com està treballant la Catalunya Central el primer escorxador mòbil de l’estat espanyol, que funciona des de l’any 2022 de la mà de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i ARCA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.

Reunió de treball.
Reunió de treball

L’escorxador mòbil de la Catalunya Central ha despertat l’interès d’un grup de ramaders francesos que durant dos dies han visitat la Catalunya Central per conèixer de primera mà el seu funcionament.

Una vintena de persones de diferents departaments de França i de diferents perfils professionals han participat el dimecres 1 i el dijous 2 de març en diferents activitats organitzades per l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

L’objectiu de la visita ha estat descobrir com s’ha posat en funcionament i com està treballant la Catalunya Central el primer escorxador mòbil de l’estat espanyol, que funciona des de l’any 2022 de la mà de l’ADR Cat Central i ARCA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.

El grup de ramaders francesos s’han allotjat a l’Hotel Estel de Berga i han mostrat un gran interès en traslladar el projecte al seu territori.

Pel què fa al sacrifici d’oví i cabrum, la normativa francesa és més restrictiva que per altres espècies i més similar a la normativa catalana, d’aquí l’interès en la replicació del projecte. Alhora, s’ha aprofitat per compartir l’experiència pròpia, doncs, per la seva part, al departament de l’Hérault (Montpeller) estan finalitzant el procés de construcció d’un remolc per sacrificar boví, i així millorar sobretot l’apartat del benestar animal, doncs aquest ja arriba mort a la sala de desfer.

Dimecres 1 de març s’ha organitzat un acte de presentació de l’escorxador mòbil amb intervencions d'Alba Piqué, d’ARCA, i de Sergio López, de l’ADR Cat Central. Després de les seves exposicions, s’ha realitzat una ronda de preguntes i una taula rodona on s’ha intercanviat informació sobre els escorxadors mòbils.

Dijous 2 de març els visitants han pogut gaudir de la part pràctica de l’expedició, amb una primera visita a Cal Miquel, on han pogut veure en funcionament l’escorxador mòbil així com conèixer de primera mà l’experiència per part del ramader i també del personal veterinari del Departament de Salut que acompanya l’escorxador mòbil. Seguidament, han visitat també l’escorxador de baixa capacitat al Soler de n’Hug, que sent un equipament molt similar a l’escorxador mòbil, va ser pioner al 2016 com a escorxador ubicat en explotació ramadera.

L’escorxador mòbil de la Catalunya Central va néixer davant la problemàtica d’accés dels petits ramaders a un escorxador de proximitat pel tancament de nombrosos escorxadors petits, i pel tancament de les línies d’oví i cabrum en grans escorxadors, dedicats íntegrament al porcí o boví.

Les instal·lacions de l’escorxador s’han equipat sobre un camió i disposen d’una zona exterior amb una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a 4 o 5 animals. A l’interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral.

El vehicle disposa de l’equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu
.

L’escorxador mòbil dona servei principalment a petits ramaders d’Osona, Bages, Berguedà i Moianès.


FONT: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central