Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Ramats de Foc, gestió del risc d'incendis amb pastures

La conca mediterrània es caracteritza per boscos no gestionats amb una vulnerabilitat creixent als incendis forestals a causa del canvi climàtic. Darrerament, uns pocs incendis han estat els responsables d’una gran superfície cremada, fet al qual han estat incapaços de fer front els mitjans d’extinció (tot i les grans inversions), i suposen un risc cada cop més gran per a la societat. Els especialistes matisen que “l’extinció és la resposta, però no la solució”, i que aquesta darrera passa per la gestió sostenible dels boscos i dels paisatges forestals.

Ramats de Foc.
Ramats de Foc

La ramaderia extensiva és una pràctica tradicional que aporta importants beneficis a la societat (la conservació del paisatge, la gestió del risc d’incendis forestals i la producció de carn i làctics de gran qualitat). Actualment, però, la presència de ramats cada vegada és més escassa i aquest fet comporta la formació de masses forestals més propenses als incendis i a la seva propagació. Per això, la presència de ramats en zones forestals ha esdevingut un interès compartit per propietaris, ramaders, cossos de bombers, agents rurals i establiments que volen oferir als seus clients productes agroalimentaris amb un valor afegit. Aquesta simbiosi va motivar el naixement del projecte 'Ramats de Foc'.

El projecte 'Ramats de Foc' posa en comú tots els agents públics i privats interessats en la continuïtat de la pastura fent convergir les seves necessitats i articulant una cadena de producció i consum d’aliments procedents dels ramats participants que aporten com a valor afegit la prevenció d’incendis en àrees forestals estratègiques.

La idea base del projecte 'Ramats de Foc' és que aquell ramader que contribueix amb la pastura del seu ramat a mantenir els espais que l’administració pública gestiona per l’extinció d’incendis, tingui un reconeixement en forma de visibilització de la seva tasca i la valorització del seu producte que li compensi l’esforç que fa, tant en el manteniment dels paisatges com en la contribució al fet que l’administració pública sigui més eficient en el manteniment d’aquestes infraestructures estratègiques contra els grans incendis forestals. Això es tradueix en un distintiu, “Ramats de Foc”, dels productes d’aquells ramats que mantenen els espais planificats des de l’administració pública com a interessants per a gestionar els grans incendis forestals.

Amb el projecte 'Ramats de Foc', els pastors participants introdueixen els seus ramats en zones forestals amb uns objectius de control del sotabosc, és a dir de manteniment del creixement anual de la vegetació. La iniciativa treballa per donar valor afegit als productes de les explotacions participants mitjançant el distintiu Ramats de Foc que certifica el suport al control del risc d’incendi efectuat pels ramats. El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de Girona participa en el projecte motivant als seus agremiats a formar part de la xarxa d’establiments que comercialitza productes Ramats de Foc. A més, una xarxa creixent de restaurants aposta per introduir productes Ramats de Foc a les seves cartes. De la mateixa manera, els establiments, carnisseries i restaurants expliquen als consumidors que menjar els productes gastronòmics de Ramats de Foc és una acció directa de reducció del risc d’incendis.

Descobreix més sobre el projecte 'Ramats de Foc' aquí.

FONT: Ramats de Foc