Raquel Serrat: “El món rural no es pot entendre sense una pagesia familiar forta arrelada al territori”
Raquel Serrat és responsable de medi rural de la Unió de Pagesos de Catalunya (UP). En aquesta entrevista parlem amb ella sobre l'Agenda Rural de Catalunya, i explica com poden contribuir des d'UP en el desenvolupament d'aquesta eina.
Què en penseu de que s’estigui desenvolupant l’Agenda Rural de Catalunya?
Que s’estigui desenvolupant l’Agenda Rural de Catalunya és positiu. Tenim l’oportunitat de posar en valor tot el que representa el món rural i de definir com volem que sigui. Com a responsable de medi rural de la Unió de Pagesos de Catalunya tenim molt clar que ha de ser una eina per reclamar els interessos de la pagesia i respondre a les seves necessitats ja que el sector primari és el pal de paller del món rural.
Quins aspectes importants del vostre àmbit d’actuació considereu clau treballar en un futur immediat als territoris rurals?
Hem fet diferents aportacions. Molts punts són importants però en destaco quatre:
1) Establir els mecanismes de correcció al mercat alimentari: per defensar el model d’empresa familiar agrària, majoritària a Catalunya, cal treballar per uns preus i una renda digna per a la pagesia, regulant les llotges i mercats en origen, aturar els abusos a la cadena alimentària, definint posició de domini i prohibint la venda a pèrdues; augmentar els controls en el compliment de les normatives de consum (etiquetatge en origen, traçabilitat dels productes...) i evitar les competències deslleials. També és important potenciar les organitzacions de productors, l’homologació del contracte tipus i les extensions de norma a les circumstàncies econòmiques catalanes.
2) Regulació de la gestió de la fauna. Tant la cinegètica com la protegida. Cal una nova llei de caça.
3) Revisar la llista de municipis amb limitacions naturals o altres limitacions específiques d’acord amb la normativa de la Unió Europea per assegurar el desenvolupament de les activitats agrícoles i ramaderes en aquestes zones, com les de muntanya, per exemple.
4) Mesures per millorar l’eficàcia de les empreses agràries i forestals dotant el sector d’una llei de salvament d’empreses en crisi, incentivar el relleu generacional, creació d’un fons autònom de terres i drets agraris per evitar l’especulació i, també, promoure el sector forestal.
Com podeu contribuir des d’Unió de Pagesos en el desenvolupament de l’Agenda Rural de Catalunya?
La Unió de Pagesos de Catalunya, com a organització agrària majoritària escollida democràticament pels pagesos i pageses de casa nostra per tal que els representem davant les administracions i la societat en general, som imprescindibles i peça clau en la redacció d’aquesta Agenda ja que el món rural no es pot entendre sense una pagesia familiar forta arrelada al territori. Contribuïm en el desenvolupament de l’Agenda Rural defensant que cal que s’inclogui l’activitat productiva agrícola, ramadera i forestal, així com també tots aquells punts que impulsin la continuïtat d’aquestes empreses -com són revertir l’envelliment i despoblament dels nostres pobles i la dotació de serveis basics que garanteixin l’equitat en drets i oportunitats respecte els habitants de zones urbanes-.
Com creieu que l’Agenda Rural de Catalunya pot beneficiar el treball que feu des de les vostres entitats?
La nostra és una entitat al servei de la pagesia. Treballem per defensar els seus interessos, per millorar la qualitat de vida personal i professional dels pagesos i pageses de Catalunya. Per tant, si l’Agenda Rural s’acaba dotant de la partida pressupostària adequada i es pot desplegar correctament, pot ser una bona eina pel futur del nostre sector.