"Obrint camí a les noves generacions agràries des de la innovació social". Conclusions de les "II Jornades RETA"
Les II Jornades RETA van tenir lloc entre els dies 16 i 25 de novembre de 2022. En format en línia es van celebrar dues sessions, els dies 16 i 18 de novembre, i en format presencial es van celebrar dues sessions, els dies 24 i 25 de novembre, a Berriz, Biscaia.
Les II Jornades RETA van tenir lloc entre els dies 16 i 25 de novembre de 2022. En format en línia es van celebrar dues sessions, els dies 16 i 18 de novembre, i en format presencial es van celebrar dues sessions, els dies 24 i 25 de novembre, a Berriz, Biscaia.
A partir d'aquestes Jornades la secretària tècnica de la RETA ha elaborat un informe detallat, que confiem que sigui útil per explorar, indagar i aprofundir en la realitat dels espais test agraris als nostres territoris. En aquest document queden recollits bona part dels aprenentatges realitzats els darrers anys per la diversitat d'agents que estan treballant per una nova generació agrària.
El document s'estructura a partir de les diferents sessions de treball realitzades al llarg de les II Jornades RETA:
Sessions en línia:
Sessió 1. Dimecres 16 de novembre de 10:00h a 12:30h- Polítiques públiques i eines de suport per a una nova generació agrària.
A la primera sessió online, es van donar a conèixer les diferents accions i propostes des de les administracions públiques, relacionades amb els espais test agraris i amb el relleu generacional agrari. Comptem amb la participació de tècniques dels governs respectius dels territoris on s'estan creant o ja s'han creat espais test agraris: Extremadura, Biscaia, Navarra i Catalunya.
Sessió 2. Divendres 18 de novembre de 10:00h a 12:30h- Experiències d'espais test agraris per continuar aprenent.
A la segona sessió online, parlem sobre els espais test agraris, què són i com funcionen. Comptem amb la col·laboració de la RENETA (la xarxa d'espais test agraris francesa) amb una trajectòria de 10 anys i referent principal d'inspiració per a la RETA. També comptem amb la participació de persones coordinadores d'espais test agraris en funcionament: dues experiències franceses, L'Essor Maraicher i Trebatu, i dues experiències espanyoles, Zunbeltz i Granja Cooprado.
Sessions presencials:
Sessió 3. Dijous 24 de novembre de 9:00h a 17:30h- Catifa vermella per a una nova generació agrària. Els espais test agraris com a eina de suport a la incorporació progressiva.
La sessió 3 es va dividir en 3 blocs. Al primer bloc vam tenir l'ocasió d'escoltar Dirk Madriles, pastor agroecològic, i Jon Bastante, horticultor agroecològic i mentor de l'espai test agrari Haztegia, que van compartir les seves reflexions amb les persones assistents, al diàleg “Si jo hagués passat per un espai test agrari”. Seguidament, al diàleg “Una mirada constructiva als espais test agraris”, María Ángeles Muriel, directora de la Fundació Cooprado i presidenta de la RETA, juntament amb Albert Puigvert, gerent d'ARCA i tresorer de la RETA, van repassar la història dels espais test agraris al territori espanyol, des de la primera visita als espais test agraris francesos el 2014, fins a la constitució de l'Associació RETA a l'octubre del 2022. Al segon bloc de la sessió 3, es van realitzar 2 tallers simultanis, “El valor estratègic dels espais test agraris i el seu lloc en el marc de les noves polítiques de suport al relleu generacional”, i “Com posar en marxa un espai test agrari”. I, finalment, al tercer bloc de la sessió 3, es van realitzar tres tallers simultanis sobre els temes següents: “El suport integral de la persona emprenedora”, “La viabilitat normativa i econòmica dels espais test agraris”, i “El pas de la persona emprenedora per un espai test agrari”.
Sessió 4. Divendres 25 de novembre de 9:00h a 14:00h- Treball en xarxa i visió conjunta. La nova Associació RETA.
La sessió 4 “Treball en xarxa i visió conjunta”, va ser una sessió de treball interna de la RETA, on van participar els espais test agraris actius i en procés de creació més propers a la RETA. Sota el paraigua "La nova Associació RETA", es van tractar temes, com ara el moment en què es troben els diferents espais test agraris, el procés de constitució de la RETA o el nou Pla d'Acció 2022-24, etc.
La jornada va acabar amb la visita a l'espai test agrari de Haztegia.
Al final d'aquest document podreu trobar un apartat de valoració de les II Jornades RETA per part de les persones participants i un resum de les idees clau de cada taller i activitat realitzats durant les II Jornades RETA.
El document que us compartim mitjançant aquesta notícia és una eina de treball que neix de la trobada de persones i entitats motivades a posar en marxa espais test agraris. És el resultat de dies intensos de presentacions de projectes, taules rodones, diàlegs i tallers, que han permès recollir bona part del coneixement generat, tant a les sessions en línia com a les presencials.
FONT: espaciostestagrarios.org