Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Representants d'Andalusia del projecte EMPLOJET visiten ARCA i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

Representants d'Andalusia del  projecte EMPLOJET visiten ARCA i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.

EMPLOJET és un projecte que s'emmarca en el Programa Euroempleo, amb l'objectiu d'Emprendre en Sectors Estratègics i de Base Tecnològica. Aquesta iniciativa està confinançada en la seva totalitat pel Fons Social Europeu i el Servei Andalús de Treball, de la Conselleria de la Junta d'Andalusia.

El projecte contempla les Visites Emprenedores en Grup, amb l'objectiu de fomentar la competitivitat, el desenvolupament empresarial, la transferència de coneixement, la innovació, l'esperit internacional i la cooperació empresarial. Aquestes visites s'enfoquen principalment cap als àmbits de la innovació i la tecnologia en diferents Sectors Estratègics i de Base Tecnològica com l'agroindustrial, el sector energètic, els sectors emergents i la gestió del sector mediambiental, entre d'altres.

Durant la visita a Catalunya, el grup d’emprenedors s'ha desplaçat fins a la comarca del Solsonès per visitar les instal·lacions de l'edifici del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya com a exemple de construcció amb una alt grau d'eficiència energètica. Posteriorment s'han traslladat fins a l’edifici del Seminari de Solsona, on han visitat  el Centre d’Empreses CEI Solsonès i les seus de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central. 

L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA,  ha presentat l'entitat i els objectius i finalitats amb els què treballa. Fent especial èmfasi en els projectes en què participa actualment: ODISSEU, un programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural; i la Xarxa de Dones Rurals i Urbanes, projecte amb l'objectiu d'englobar en un mateix espai a les entitats i associacions de dones d'àmbits rurals i urbans per a què tinguin un punt de referència a l'hora de relacionar-se comercialment, intercanviar bones pràctiques o engegar possibles cooperacions de cara a un futur pròxim.

Posteriorment, s'ha visitat el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, on la tècnica de projectes de cooperació ha explicat les funcions i l'estructura d'un Grup d'Acció Local a Catalunya, com és el Consorci. A més a més, se’ls hi han presentat els diferents projectes de cooperació, els quals s’estan desenvolupant actualment des del Consorci, com per exemple, el projecte GUSTUM, de la promoció dels productes agroalimentaris artesans i de qualitat; Incubadores-Viver d’Empreses Rurals, un nou model de recolzament a l’emprenedoria rural; Gestió Sostenible Rural, on s’implementa la responsabilitat social empresarial a les empreses i les organitzacions beneficiàries dels ajuts Leader; i el projecte MASOVERA, masies sostenibles, viure en explotacions rurals aïllades.

Aquest últim projecte pretén millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en un hàbitat dispers tenint en compte la sostenibilitat d’aquesta tipologia de vivenda i fou un dels que més interès va suscitar en els visitants, ja que encaixa perfectament en l’àmbit ambiental de la construcció sostenible, temàtica de treball dels i les emprenedors/res que ens van visitar.