Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Representants d'espais test francesos aporten la seva experiència en les primeres jornades sobre aquest nou model d'incorporació a la pagesia

Representants d'espais test agraris francesos han participat en la segona de les Jornades sobre Espais Test Agraris a l’Estat espanyol que des de dilluns se celebren en format online. Al matí de la segona de les jornades, han explicat la seva experiència Kattalin Sainte-Marie i Joseph Leblanc, que formen part dels equips que gestionen sengles espais test agraris a Ostabat-Asme i Montpeller, respectivament. A la tarda ha assistit als tallers que s'han dut a terme Jean-Baptiste Cavalier, president de RENETA, la veterana xarxa francesa que agrupa actualment a més de 50 espais test agraris ja en funcionament en aquest país.

Els espais test agraris són un nou model d'incorporació de persones joves i noves a la pagesia, ja molt estès en altres països europeus, sobretot a França, i que està començant a implantar-se a l’Estat espanyol. Tenen com a objectiu facilitar el relleu generacional a pagès a través de l'acompanyament de les persones que volen dur a terme un projecte emprenedor en un entorn de prova, que els permet una inserció progressiva i segura al sector agrari. Encara que no únicament, són programes especialment concebuts per a aquelles persones que no provenen de famílies de tradició agrària.

En aquesta segona jornada ja s'ha entrat a fons en els detalls de la creació i desenvolupament d'un espai test agrari, un model que parteix d'unes característiques comunes però especialment emmotllable a les necessitats de cada territori. Així, en la sessió del matí s'ha explicat l'evolució dels dos espais test agraris francesos presents a la sessió, així com l'experiència de la Fundació Emys, que treballa en projectes de custòdia del territori i que té pensat dedicar part d’una de les finques que gestiona a Riudarenes, a la comarca de la Selva, a un espai test agrari. La sessió s'ha completat amb el punt de vista de Marijo Imaz, tècnica de l'Ajuntament d'Urduña, a Biscaia, una de les administracions locals que està apostant fort en el suport a projectes de desenvolupament rural.

S'han posat sobre la taula pros i contres de cadascun dels aspectes que afecten a la creació i desenvolupament d'un espai test agrari. Especialment aquells referits al finançament i, en contrast amb les experiències franceses, en la manca encara a hores d'ara d'una normativa que aporti més seguretat jurídica a les persones que puguin beneficiar-se en un futur pròxim d'un espai test agrari. L'existència a França de l'anomenat contracte CAPE representa una major seguretat per a aquests futurs agents agraris. Una normativa similar a l’Estat espanyol és un dels reptes en matèria de relleu generacional i d'incorporació de nous agents a la pagesia.

A la sessió de la tarda s’han fet dos tallers de creació d'espais test agraris, en els quals els participants han debatut al voltant dels nous models d'incorporació a la pagesia. Tant Neus Monllor, consultora agrosocial i coordinadora del Grup Operatiu RETA, organitzador de les Jornades, com Jean-Baptiste Cavalier, han donat resposta als interrogants que han sorgit en els tallers. Respostes que són fruit d'anys de debat i també de les experiències ja existents a França. Monllor havia introduït prèviament la sessió de la tarda aportant diversos detalls entorn al model d'espai test agrari.

Monllor ha posat en valor el necessari encaix de diversos factors - «tatueu-vos el puzle», ha insistit de forma gràfica- per a l'èxit dels espais test agraris. D'una banda, la governança, fruit del consens entre els diferents actors públics i privats que hi intervenen, però també els tres suports principals: suport físic, bàsicament l'existència de terres, no sempre fàcil; suport legal, amb el model del contracte CAPE francès a l'horitzó, i suport integral, amb acompanyament, assessorament i formació, del principi al final del procés. I amb cada entitat que intervé en el procés jugant el seu paper concret.

Tota la informació necessària es troba a la primera guia metodològica per a la creació d'un espai test agrari a l’Estat espanyol que ha editat al maig el Grup Operatiu RETA, sigles que responen a la futura Red de Espacios Test Agrarios de l’Estat espanyol, i en la creació de la qual se centrarà la tercera i última de les Jornades, el divendres 10 de juliol. En la mateixa tindrà una participació clau Jean-Baptiste Cavalier, que exposarà com es va crear el 2012 la xarxa francesa i com ha evolucionat fins arribar a coordinar més de 50 espais test agraris en l'actualitat. L'aprenentatge dels encerts i errors a França haurà de marcar també en bona part el rumb que prengui el model en un futur a l’Estat espanyol.

Es pot consultar el programa complet de les Jornades en aquest enllaç.

FONT: projecte RETA