Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Representants del Departament d'Agricultura i de la Comissió Europea visiten inversions del CGE i de Leader

El Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, que ahir es va reunir a la seu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP), a Barcelona, per a fer balanç de la seva execució, ha visitat, avui, diversos projectes subvencionats amb fons del Programa, com ara una explotació agrària ecològica–molí ecològic, a Horta de Sant Joan, una altra explotació agrària-celler, a Vilalba dels Arcs, on també s’ha visitat l’Hotel Restaurant ‘Nou Moderno’, i, per a acabar, la delegació ha visitat la ‘Casa del Castell’, un allotjament de turisme rural situat a Móra d’Ebre.
 
Explotació agrària ecològica a Horta de Sant Joan
Així, el projecte de l’esmentada explotació agrària ecològica a Horta de Sant Joan compta amb un molí d’oli ecològic i també aborda l’activitat d’oleoturisme. La idea ha passat per incrementar una explotació d’oliveres que era d’agricultura convencional, motiu pel qual es va arrendar nombroses parcel·les, requerint en algun cas la recuperació de les oliveres. Actualment s’hi està cultivant 20,41 hectàrees d’oliveres i 7,80 hectàrees d’ametllers en agricultura ecològica. L’increment de superfície de l’explotació va lligat a la transformació del producte, envasat i comercialització aconseguint per a l’explotació tot el valor afegit d’aquests processos. Per això, es va iniciar la construcció d’un molí ecològic en la part posterior de l’habitatge i es van adequar les dependències per a l’activitat d’oleoturisme. La ubicació de l’almàssera (casa del segle XIII), amb vistes a la muntanya de Santa Bàrbara i el convent de Sant Salvador és un atractiu més per a l’activitat turística que inclou visites a parcel·les de l’explotació amb oliveres centenàries i tasts d’oli a peu de finca.
Actualment disposa d’una marca comercial Identitat Oil, comercialitzant dues varietats: Empeltre (autòctona del Baix Aragó i Terra Alta) i Picual.
Aquest projecte ha rebut diversos ajuts del PDR a través de diferents línies del Contracte Global d’Explotació (instal·lació de joves agricultors, modernització, i diversificació) per un import total de 128.741,59 euros.
www.identitatoliveoil.com
 
Explotació agrària – Celler Bernaví a Vilalba dels Arcs
Aquest projecte, que també ha rebut diversos ajuts del CGE dins la línia de modernització per valor d’un total de 107.331 euros, s’ha centrat en la compra de la finca, plantació de vinya, maquinària, reg, i construcció del celler; i el factor que en destaca és que s’ha creat des de zero, és a dir, s’ha adquirit, construït i plantat tot, amb els mitjans econòmics propis i les ajudes de modernització. D’altra banda, el celler disposa de sala de tasts i una terrassa on es fan degustacions i maridatges; i actualment comercialitza sis marques de vi (blanc, rosat, i negre).
 
Hotel Restaurant ‘Nou Moderno’ a Vilalba dels Arcs
En aquest cas, el projecte subvencionat amb 57.817,28 € euros provinents de fons Leader, s’ha centrat bàsicament en l’ampliació del negoci de restauració amb la creació  d’un hotel; i ha consistit, en definitiva, en la creació d’un hotel restaurant de caràcter rural per tal de millorar i ampliar el negoci familiar amb 50 anys d’història, al qual actualment s’hi han incorporat els fills, garantint-ne el relleu generacional i l’assentament del jovent al poble, i que ha passat de bar a fonda i ara a hotel-restaurant rural. La seva cuina combina tradició i innovació, amb producte de qualitat i de proximitat, realitzant maridatges amb vins de la comarca. A més, l'establiment ofereix informació sobre les activitats que es poden desenvolupar al territori.
 
Casa del Castell a Móra d’Ebre
Aquest projecte, amb un ajut Leader de 154.876,95 euros, se centra en la construcció de l’hotel Passivhaus, un petit establiment hoteler en el casc antic de Móra d’Ebre, que ha contribuït a diversificar l’activitat econòmica del municipi i al desenvolupament del territori en el sector turístic. A més, es tracta del primer hotel amb edificació Passivhaus a Catalunya i a l’Estat, i ha suposat una experiència pilot en aquest tipus de construccions, que ha atret professionals del sector que volen conèixer de primera mà un edifici passivhaus, alhora que permet que els clientes puguin experimentar les comoditats d’una construcció d’aquestes característiques en un entorn rural i amb un ambient familiar, personalitzat i de qualitat. L’edifici passivhaus suposa una reducció del consum i la despesa energètica respecte al sistema constructiu convencional (gairebé del 80%), el que també implica una reducció de les emissions indirectes de gasos d’efecte hivernacle.
 
Cal recordar que en la reunió del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014 – 2020 celebrada ahir, a Barcelona, se’n va fer un balanç positiu del grau d’avenç, atès, entre altres, que, a data 16 de juny, ha assolit el 14,33% d’execució amb un import global de 116,18 milions d’euros. Aquest Comitè té com a missió examinar periòdicament els resultats de l’aplicació del PDR en relació al compliment dels seus objectius sobre la base dels documents presentats per l’Autoritat de gestió del Programa, la Direcció General de Desenvolupament Rural del DARP.
 
FONT: DARP