Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Representants polítics de zones rurals de Polònia visitaran els Vivers Agroalimentàris de la Conca de Barberà

Aquestes instal·lacions especialitzades, finançades amb fons europeus, són un impuls per a l’emprenedoria d’aquestes comarques.

Representants polítics de zones rurals de Polònia visitaran els Vivers Agroalimentàris de la Conca de Barberà.

Els vivers agroalimentaris de la Conca de Barberà rebran la visita de més de 50 membres electes de municipis ubicats en zones rurals de Polònia, en el marc del projecte transnacional “Rural Business Entrepreneurs Incubator” (RBEI). El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp participa d’aquest projecte, tant pel seu suport a la creació d’aquests espais, com per l’acompanyament a emprenedors que es realitza mitjançant el projecte Start Up Rural.

El projecte RBEI vol promoure l’intercanvi d’experiències entre emprenedors d’aquests territoris europeus, així com la funció dels vivers agroalimentaris especialitzats  per a la promoció d’aquests projectes rurals.

Aquesta visita es realitzarà el proper dilluns, 13 de març, amb la benvinguda del Director del Consorci Leader, seguit per la contextualització del programa LEADER en el moment de canvi de període de programació en el què es troba Catalunya, per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Des del Consorci s’exposarà el projecte Start Up Rural per part del seu Director, i de l’acció Fab Lab Rural, amb el dinamitzador d’aquest espai.  

Durant aquest matí, la comitiva visitarà la instal·lació Fab Lab Rural, impulsada amb els projectes de cooperació Start Up Rural i Odisseu. En Vicent Tortosa, dinamitzador del Fab Lab, exposarà projectes treballats amb els i les joves orientats a competències tecnològiques, incidint en la reutilització de materials i el plantejament pedagògic del repte com a motor d’aprenentatge.

El grup visitarà els instal·lacions de La Parra, un projecte que s’ha desenvolupat amb el suport del programa LEADER.

A la tarda, els 55 membres es desplaçaran a l’antiga cooperativa de vinyataires de Montblanc, que actualment acull la botiga de productes KM0 de Fet a la Conca. Aquí, s’explicarà la seva experiència des de la perspectiva organitzativa i de funcionament d’una cooperativa de productors diversos, els quals han rebut el recolzament del projecte de cooperació Gustum. Aquest espai, propietat de l’Ajuntament de Montblanc, va ser rehabilitat amb el suport del programa LEADER, per crear una botiga de productes locals que aprofités la inèrcia de visitants que s’origina a partir de l’Oficina de Turisme que hi ha al costat.

Després, el grup es desplaçarà al Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, a Barberà de la Conca. El Viver de Celleristes fou creat i desenvolupat a partir d'ajuts Leader: ha estat un referent i en diferents projectes de cooperació ha mostrat el seu funcionament, amb projectes de cooperació a nivell català,  estatals amb el ministeri i en aquests moments també a nivell internacional. En aquest cas, l’equip tècnic explicarà les característiques d’aquest viver, i la seva vinculació amb la tradició vitivinícola d’aquesta comarca. Es comptarà la participació de la DO Conca de Barberà de la mà del seu president, Ricard Sebastià, com també de l’alcalde de Barberà de la Conca, municipi on es troba situat el Viver.  

Finalment, la visita acabarà amb un recorregut pel Monestir de Poblet, referent històric de Catalunya i actiu turístic cabdal de la Conca de Barberà.

El projecte RBEI preveu continuar els seus intercanvis durant l’any 2023.

 

FONT: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp