Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Rubén Carrasco: "La banca ètica orienta el finançament cap a projectes que siguin generadors d'impacte social positiu"

Rubén Carrasco Villodres és responsable de finançament d'Agricultura Ecològica a Triodos Bank Espanya

Rubén Carrasco Villodres, responsable de finançament d'Agricultura Ecològica en Triodos Bank Espanya.
Rubén Carrasco Villodres, responsable de finançament d'Agricultura Ecològica en Triodos Bank Espanya

Quina és la principal diferència entre la banca ètica i la banca tradicional?

Com a principal diferència destacaria que la banca ètica orienta tots els finançaments cap a projectes de l'economia real que siguin generadors d'impacte social positiu. Concretament, a Triodos Bank focalitzem els nostres finançaments en tres grans sectors productius: el mitjà ambiental, la cultura i l'economia de les cures.
La transparència i el mesurament de l'impacte de la nostra cartera de finançament són altres diferències rellevants respecte a la banca convencional.

Estic convençut que una ciutadania conscient ha de preguntar-se què fa el banc amb els seus diners, igual que triem a un proveïdor d'energia verda o ens informem de l'origen i forma de producció dels aliments que comprem. La banca ètica respon a aquesta pregunta assegurant que els diners s'utilitza per a contribuir a crear un món millor.

Es tracta d'un model amb una enorme potencialitat de transformació. Què passaria si tota la banca decidís no finançar a la indústria armamentística? I excloure de les seves polítiques d'admissió a la indústria del joc, les energies marrons o l'agroindústria de les macrogranges?

Canalitzar el finançament exclusivament cap a iniciatives que aposten pel bé comú accelera un canvi cap a una societat més resilient, igualitària i protectora del nostre entorn. El repte no és senzill. La banca convencional manté la seva prioritat de maximitzar el valor per a l'accionista, una visió curtterminista que alenteix la necessària transformació del sistema financer.

La bona notícia és que tenim la capacitat de decidir quin model secundar amb l'elecció de la nostra entitat financera.

Com creieu que el món rural es pot beneficiar dels serveis de la banca ètica?

La banca ètica és una eina més dins d'un ecosistema de persones i projectes que treballen per una transició cap a un model econòmic més just. El nostre enfocament se sustenta en la col·laboració dels diferents actors del món rural per a un benefici col·lectiu. Aquest és el principal valor de triar els serveis de la banca ètica: comptar amb un soci financer alineat en missió i valors compartits.

Actualment, ajudeu a projectes empresarials de zones rurals?

És prioritari per a nosaltres promoure l'activitat econòmica sostenible en el món rural, la fixació de població en la denominada Espanya buidada i la protecció dels nostres béns comunals. A través del finançament bancari donem suport a projectes agroecològics, iniciatives educatives i socials, o activitats turístiques de baix impacte mediambiental.

Així mateix, des de la Fundació Tríodos fomentem els diners de donació amb convocatòries de matchfunding com les actualment obertes al costat de l'empresa Weleda, per a projectes que fomenten la recuperació del sòl Matchfunding Sòls per a la vida (fundaciontriodos.es), o amb el Grup Operatiu Madrid KmRegión, orientat a projectes agroecològics dins de la Comunitat de Madrid Matchfunding Madrid KmRegión (fundaciontriodos.es).

Preveieu línies futures específiques per a projectes de zones rurals?

La palanca financera clau per al món rural en els pròxims anys hauria de passar per mecanismes de subvencions com les del FEADER (Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural) dotat amb majors recursos gràcies als fons Next Generation; el finançament ad hoc que complementi aquestes ajudes públiques; i l'obertura de noves línies de finançament amb estructura de garanties similars a les línies ICO COVID.

Addicionalment, continuarem amb la nostra tasca desenvolupada des de la Fundació Tríodos per al suport a petits projectes locals, i sumant-nos a iniciatives que defensin solucions agroecològiques com les mesures proposades per a la Politica Agrària Comuna impulsades per la Coalició Per Una altra PAC.