Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

S’obre la primera convocatòria de projectes INTERREG EUROPE

S’obre la primera convocatòria de projectes INTERREG EUROPE .

Interreg es va crear l'any 1990 com una iniciativa comunitària destinada exclusivament a la cooperació transfronterera, és a dir, a resoldre problemes comuns amb accions conjuntes en regions de zones frontereres.

Durant els 25 anys següents, l’abast i els objectius d'aquesta iniciativa s’han ampliat, passant a configurar-se com un dels pilars de la política de cohesió europea i adoptant el nom de Cooperació Territorial Europea (ETC). El seu objectiu és contribuir a la política de cohesió a partir de la implementació d’accions conjuntes i l’intercanvi de polítiques a nivell nacional, regional i local entre els estats membres, per tal de promoure el desenvolupament econòmic, social i territorial de la Unió de forma integral. És a dir, promoure el desenvolupament econòmic i reduir les diferències entre regions europees en termes d’oportunitats, benestar i renda.

La Cooperació Territorial Europea s’estructura en més de 100 programes, ordenats segons el seu abast d’actuació, tots ells finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER):

 • Cooperació transfronterera (Interreg A): inclou 60 programes transfronterers en 38 fronteres de països europeus. Inclou també l’Instrument de Pre-accés per a països candidats; l’Instrument de veïnatge (IPA) que es configura en 14 programes de cooperació amb països veïns del nord d’Àfrica, Europa de l’est, etc.; així com la Cooperació i Desenvolupament Internacional (ENI), que és el finançament destinat a països en vies de desenvolupament de tot el món. 
  Catalunya queda inclosa al programa ENI CBC MED, per a la cooperació dels països del nord i del sud del mediterrani.
  FEDER previst 2014-2020: 6,6 bilions d’euros.

 • Cooperació transnacional (Interreg B): comprèn 15 programes per a promoure la cooperació entre grans àrees europees, com la regió alpina, el mar bàltic, etc. 
  Catalunya queda inclosa al programa POCTEFA (Espanya-França-Andorra), SUDOE (Espanya-Portugal-França-Gibraltar) i MED (Espanya-Gibraltar-Portugal-Itàlia-Malta-Grècia-Croàcia-Eslovènia-Xipre), els quals obriran les respectives convocatòries en breu.
  FEDER previst 2014-2020: 2,1 bilions d’euros. 
 • Cooperació interregional (Interreg C): cobreix els 28 estats membres de la Unió i es configura principalment a partir d’INTERREG EUROPE, i també d’URBAN III, centrat en el medi urbà; ESPON 2020, programa de recerca i anàlisi territorial; i INTERACT III, que ofereix suport de la resta de programes ETC.
  FEDER previst 2014-2020: 500 milions d’euros.


Al juny de 2015 s’obre la primera convocatòria dels programes de cooperació ETC corresponent al programa INTERREG EUROPE, l’objectiu del qual és l’aprenentatge en la implementació de polítiques públiques a partir de l’intercanvi d’experiències i la transferència de bones pràctiques entre actors de tots els nivells de la Unió Europea. Per aquest període de programació es posen a disposició 359M€, 107,5M€ dels quals corresponen a la primera convocatòria.
El seu abast territorial comprèn els 28 estats membres, Noruega i Suïssa, i el cofinançament pot arribar al 85% per a administracions públiques i al 75% per entitats privades. Els projectes obligatòriament han d’incloure la cooperació com a mínim de 3 socis d’almenys 2 països diferents i han d’anar orientats a resoldre alguna de les 4 prioritats del programa: Recerca i Innovació; Competitivitat de les PIMEs; Economia Hipocarbònica; i Medi Ambient i Ús eficient dels recursos.

L’anterior programa Interreg IVC 2007-2013 (equivalent a l'INTERREG EUROPE) va subvencionar 204 projectes, els quals van significar la millora de 590 polítiques i la transferència de 508 bones pràctiques. Espanya va ser el segon país amb més socis implicats, només superat per Itàlia. Per a més informació sobre els resultats del programa en el període anterior, s’ha creat una plataforma digital de consulta.

Per a més informació sobre l’actual convocatòria, cerca de socis, etc., es pot consultar la pàgina  web del programa.
El termini de presentació de candidatures finalitza el 31 de juliol a les 12.00h.