S'obre la primera convocatòria del programa de cooperació europea INTERREG MED
El programa INTERREG MED és el programa de cooperació europea transnacional per la zona mediterrània. Inclou els 13 països de la costa nord mediterrània i té l’objectiu de promoure el creixement sostenible a la zona mediterrània a partir de cercar conceptes i pràctiques innovadores i l’ús eficient dels recursos, tot donant suport a la integració social a través de la cooperació territorial. L’autoritat de gestió d'aquest programa és la regió Provença-Alps-Costa Blava (França).
Aquest programa està finançat pel fons FEDER, si bé inclou a 3 països candidats (Bòsnia-Herzegovina, Montenegro i Albània) els quals finançaran les seves accions amb el fons IPA (Instrument de veïnatge), amb un pressupost programat segons cada eix d’actuació.
Les prioritats del programa INTERREG MED es centren en:
1- PROMOURE LES CAPACITATS D’INNOVACIÓ DEL MEDITERRANI PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE I INTEL·LIGENT
Objectiu 1.1: incrementar l’activitat transnacional de clústers i xarxes d’innovació dels sectors clau de la zona MED.
Desenvolupament de clústers i xarxes, models i eines per al creixement verd (eficiència energètica, gestió dels residus, eco-innovació, smart cities, energies renovables); el creixement blau (els oceans com a font d’energia, pesca i aqüicultura, vigilància marítima, biotecnologies, turisme marítim); les indústries creatives; i la innovació social (emprenedoria social, lliure accés de dades, innovació del sector públic), així com activitats de capitalització i sensibilització.
2- CERCAR ESTRATÈGIES BAIXES EN CARBONI I D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA EN TERRITORIS MED: CIUTATS, ILLES I ZONES REMOTES
Objectiu 2.1: capacitar per a millorar la gestió de l’energia en edificis públics a escala transnacional.
Objectiu 2.2: incrementar l’ús d’energies renovables en les estratègies i plans d’energia dels territoris mediterranis.
Objectiu 2.3: incrementar l’ús dels sistemes de transport baixos en carboni i les connexions intermodals entre ells.
Elaboració d’estratègies, sensibilització, formació, canvi de pràctiques, estudis de viabilitat, plans d’implementació, serveis i eines i projectes pilots i inversions a petita escala, en el tema de l’eficiència energètica, la producció d’energies renovables i la mobilitat urbana baixa en carboni.
3- PROTEGIR I PROMOURE ELS RECURSOS MEDITERRANIS NATURALS I CULTURALS
Objectiu 3.1: incrementar el desenvolupament sostenible i responsable del turisme marítim i de litoral.
Objectiu 3.2: mantenir la biodiversitat i els ecosistemes naturals a partir de la gestió i el networking de les zones protegides.
Accions per a la protecció del medi ambient que també puguin representar una oportunitat d’ocupació: zones costaneres que reben una alta pressió del turisme; conflictes ambientals per la pressió del creixement urbà; les limitacions geogràfiques de zones de muntanya, costa o illes; i les conseqüències ambientals del canvi climàtic.
4- UN MAR MEDITERRANI COMPARTIT
Objectiu 4.1: creació i manteniment de processos de coordinació multilateral o de resposta a reptes comuns al Mediterrani.
Només per alguns projectes integrats que impliquin a autoritats de gestió regionals, nacionals i internacionals per a millorar la presa de decisions i cercar punts de vista en comú a les estratègies de la zona MED.
La primera convocatòria d'aquest programa s'obrirà el proper 1 de setembre, i es podran presentar les propostes fins el 2 de novembre.
Fitxa resum del programa - ©ARCA
Més informació del programa
FONT: Cooperació ARCA