Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

S’obren les inscripcions al Pràcticum Odisseu, que promou les pràctiques universitàries de joves en empreses del món rural

La Direcció General de Joventut (DGJ) i la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) obriran demà la convocatòria de la tercera edició del programa Pràcticum Odisseu, a través de la qual s’ofereixen fins a 45 ofertes de pràctiques universitàries remunerades en empreses radicades en municipis del món rural per a joves qualificats.

Amb aquesta iniciativa, que s’emmarca en el programa marc ODISSEU, el Govern vol fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis, sobretot de les àrees rurals del país, en les franges juvenils. Per fer-ho, posa en contacte el teixit empresarial del territori amb els joves estudiants perquè puguin obtenir la primera experiència professional al territori rural.

El "Pràcticum Odisseu" està adreçat a estudiants universitaris de màsters o graus oficials que hagin superat la meitat dels crèdits acadèmics. Els joves podran fer la petició per a realitzar les pràctiques en empreses remunerades fins el proper 15 de maig al web www.odisseujove.cat. Per la seva banda, les empreses que vulguin oferir un lloc de pràctiques tenen temps d’inscriure la seva oferta fins el 30 d’abril, mentre que aquelles empreses que finalment hagin seleccionat un candidat per a realitzar les pràctiques podran fer la sol·licitud d’ajut fins el 31 de maig. La durada de les pràctiques serà d’un mínim de 300 hores, que es realitzaran en el transcurs del curs acadèmic actual, fins al mes de setembre.

Per la seva banda, el programa també va dirigit a les empreses radicades al món rural, concretament situades en un total de 556 municipis (el 58% del total de municipis de Catalunya), que seran les que podran cobrir la seva oferta de pràctiques gràcies als candidats joves del Pràcticum Odisseu. El disseny del programa permet que aquestes empreses tinguin accés a candidats amb formació superior, un perfil més difícil de trobar a les zones rurals per la pròpia situació geogràfica lluny dels centres universitaris. A la vegada, aquest factor els ajuda a incrementar la competitivitat empresarial.

En la línia del foment de l’arrelament juvenil, un dels criteris més importants  per tal de fer la selecció de les empreses aspirants és la voluntat d’incorporar laboralment l’estudiant un cop acabades les pràctiques.

Les empreses que participen al programa "Pràcticum Odisseu" poden gaudir d’un ajut de la DGJ i la SUR -a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)- per a cofinançar la remuneració de l’estudiant. Per la seva banda, les universitats catalanes també contribueixen al projecte tot assumint els costos propis de la gestió del procés i fent difusió de les ofertes entre els seus estudiants.

Després de dues edicions del programa, hi han participat un total de 55 joves de deu universitats catalanes que han treballat en 44 empreses i institucions de diferents sectors productius (turístic, tècnic-industrial o agrònom, entre d’altres). La taxa d’inserció laboral  a les empreses ha estat del 28%, fet que representa un aspecte molt positiu per a l’establiment de joves als territoris rurals.

Més de 10.500 joves participants
El programa d’ajuts al "Pràcticum Odisseu" és una iniciativa inclosa en el programa marc ODISSEU, que té per objectiu incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals. Durant els set anys de vigència del programa, més de 10.500 joves han participat en les diferents accions del programa desenvolupades en algun dels territoris rurals de Catalunya  

Aquest programa està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural i la DGJ, a partir d’una iniciativa conjunta amb la Fundació del Món Rural i ARCA, i amb la col·laboració dels GAL i de la xarxa de professionals de joventut.

Resolució per la qual s'obre la convocatòria d'ajuts al pràcticum Odisseu per al curs 2017-2018