Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

S’obren les inscripcions al Pràcticum Odisseu, que promou les pràctiques universitàries en empreses del món rural

S’obren les inscripcions al Pràcticum Odisseu, que promou les pràctiques universitàries en empreses del món rural.

La Direcció General de Joventut i la Secretaria d’Universitats i Recerca han obert avui la convocatòria d’ajuts al programa Pràcticum Odisseu, que en aquesta segona edició oferirà fins a 42 ofertes de pràctiques universitàries remunerades en empreses radicades en municipis del món rural. La gestió dels Ajuts al Pràcticum Odisseu es desenvoluparà a càrrec de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local de Catalunya.

Els estudiants universitaris de màsters o graus oficials que hagin superat la meitat dels crèdits podran inscriure la seva candidatura per a realitzar les pràctiques en empreses remunerades des d’avui i fins el proper 1 de juny al web www.odisseujove.cat. La durada de les pràctiques serà d’un mínim de 300 hores, que es realitzaran en el transcurs del curs acadèmic actual, que acaba el mes de setembre.

Amb l’objectiu de fomentar l’arrelament al territori i frenar el despoblament dels pobles en les franges més juvenils, un dels requisits que es valorarà en el procés de selecció d’estudiants és la voluntat d’instal·lar-se en aquell municipi. I pel que fa a la selecció de les empreses aspirants, un criteri important és la voluntat d’incorporar laboralment l’estudiant un cop acabades les pràctiques.

Les empreses radicades al món rural, en un total de 556 municipis catalans (el 58% dels existents a Catalunya), tal com es detalla al web del programa, també poden inscriure des d’avui les seves ofertes de pràctiques al programa. El disseny del Pràcticum Odisseu permet que aquestes empreses tinguin accés a candidats amb formació superior, un perfil que escasseja a les zones rurals per la pròpia situació geogràfica lluny dels centres universitaris. A la vegada, aquest factor els ajuda a incrementar la competitivitat empresarial.

A més d’això, les empreses que participen al programa Pràcticum Odisseu gaudeixen d’un ajut, que tramita l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), per a cofinançar la remuneració de l’estudiant. Per la seva banda, les universitats catalanes també contribueixen al projecte tot assumint els costos propis de la gestió del procés i fent difusió de les ofertes entre els seus estudiants.

D’altra banda, aquest programa representa pels joves la seva primera experiència laboral, que complementa la seva formació i els prepara per al mercat laboral. A més a més, els ofereix l’oportunitat de contactar amb el teixit empresarial del seu territori rural d’origen.

En aquest sentit, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha destacat que el Pràcticum Odisseu vol “millorar la inserció laboral del joves i fomentar el seu establiment a les zones rurals, de manera que també contribuïm a recuperar el capital humà d’aquests municipis, molts dels quals estan en un clar procés de despoblament, sobretot en les franges més joves”.

Per la seva banda, el director executiu de l’AGAUR, Jordi Mas, ha subratllat “la importància de la implicació de les universitats catalanes en un programa que, a més d’afavorir l’ocupació dels joves titulats, també contribueix en l’avenç econòmic i social del nostre país gràcies a la incorporació d’universitaris ben formats en el teixit productiu, en aquest cas de les zones rurals”.

En la primera edició de l’any passat, en fase pilot, un total de 12 empreses de diferents sectors productius (turístic, energètic o industrial) van acollir estudiants en pràctiques corresponents a sis universitats catalanes. Algunes d’aquestes empreses han donat continuïtat a la relació laboral amb l’estudiant un cop finalitzades les pràctiques.

 

Més de 8.000 joves participants

El programa d’ajuts al Pràcticum Odisseu és una iniciativa més del programa marc Odisseu, que es va iniciar el 2011. Durant aquests sis anys, més de 8.000 joves han participat en les accions del programa en algun del territoris rurals.

Aquest programa està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural i la Direcció General de Joventut, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.

 

FONT: Projecte ODISSEU - www.odisseujove.cat