Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

S’apropa la Setmana de la Pedra Seca i ja hi ha una trentena d’activitats inscrites arreu del territori

Hi haurà exposicions, tallers, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram,...

S’apropa la Setmana de la Pedra Seca i ja hi ha una trentena d’activitats inscrites arreu del territori.
S’apropa la Setmana de la Pedra Seca i ja hi ha una trentena d’activitats inscrites arreu del territori

Quan falta un mes per la segona edició de la Setmana de la Pedra Seca, ja hi ha una trentena d’activitats inscrites a l’Agenda online. Exposicions, tallers, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram,... Activitats per a totes les edats i per a tots els públics, organitzades per entitats, col·lectius i voluntaris d’arreu dels Països Catalans, per tal de difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

Les entitats, col·lectius i voluntaris poden inscriure les seves activitats fins el 12 de novembre, tot i que es recomana fer-ho amb antel·lació per poder-ne fer una major difusió.

La Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc del 19 al 28 de novembre de 2021, coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Les activitats programades es poden consultar a l’agenda en línia i al mapa d’ubicacions, i es poden seguir també a les xarxes socials amb el #SetmanadelaPedraSeca.

-

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans. Barraques, aljubs, forns, sínies, ponts, marges, carrerades, tines,…, molts d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i amb la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i mantenir aquesta tècnica constructiva declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Per això, i després de l’èxit de la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca -que va comptar amb prop d’una norantena d’activitats i més d’un centenar d’entitats i col·lectius participants-, COL·LABORAxPAISATGE impulsa una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori.

Una setmana per a l’organització i difusió d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans que neix amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

-

La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats del territori dels Països Catalans.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançat pel FEADER.