Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'Associació centra l'estratègia dels propers anys en treballar per una transició Ecosocial

Àngels Guiteras, gerent de l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura, ens parla d'aquest nou paradigma.

Àngels Guiteras, gerent de l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura.
Àngels Guiteras, gerent de l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
  • L’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès inicia el nou període Leader 2023-2027 sense canvis en el seu àmbit d’actuació. 2 comarques i 27 municipis amb unes característiques i, a la vegada, necessitats molt diferents. Com es gestiona un territori tan divers?
    De fet el territori és divers però comparteix moltes de les necessitats detectades a l’Estratègia, com és el relleu generacional en tots els sectors econòmics, l’envelliment de la població, l’accés a l’habitatge i la necessitat de la transició energètica i la gestió forestal. En aquests sentit, els projectes que es proposen des del Grup són molt transversals i molt compartits en tot el territori d’actuació.

  • Cada grup Leader ha definit la seva Estratègia de Desenvolupament Local (EDL) 2023-2027 juntament amb les entitats del seu territori. Ens podries detallar com ha estat el vostre procés participatiu i qui hi ha pres part?
    Per dur a terme el procés participatiu s’han tingut en compte les estratègies territorials del Ripollès i de la Vall del Ges i Bisaura, "El Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya", la "Proposta d'Estratègia de Relleu Generacional Agrari de Catalunya", l’"Agenda Rural de Catalunya" i l’"Estratègia del Pirineu", entre d’altres.
    Es varen dur a terme dues  sessions  participatives en els àmbits d'actuació següents: transició energètica i dinamisme econòmic i innovació, qualitat de vida i equilibri demogràfic i sector agroalimentari. La convocatòria per aquestes sessions va ser oberta, i es va convidar directament a agents clau del territori en les temàtiques corresponents. La finalitat d'aquestes sessions participatives era presentar el procés de desenvolupament EDL, l'anàlisi FARO i els objectius generals, específics i operatius de la EDL; així com validar i enriquir les accions per àmbit. També es varen realitzar entrevistes a agents clau del territori. Finalment, també es van desenvolupar un seguit de sessions estratègiques amb l'equip tècnic del Leader i assessors experts en l'àmbit agroalimentari i econòmic empresarial.

  • Una Estratègia on s’analitzen les oportunitats i les necessitats del territori de cara al nou període i d’on sorgeixen les línies de treball més rellevants.
    L’Estratègia de l’Associació es focalitza en la transició Ecosocial, un horitzó en construcció que ajudi a donar resposta als actuals límits biofísics del planeta i les creixents desigualtats socials, mitjançant la reducció dels nivells de consum; la redefinició del model productiu, la relocalització i l'economia circular. Aquest paradigma ens permet a la vegada plantejar un escenari futur molt favorable per al territori, el qual es situaria al capdavant de la sobirania energètica i alimentària.

  • Una Estratègia que de ben segur ha introduït nous eixos de treball.
    En aquesta Estratègia sí que han sorgit nous reptes que fins ara no havíem treballat, com són: promoure serveis a les persones grans, fomentar el dret a l’habitatge, promoure el relleu generacional en tots els sectors econòmics, fomentar els oficis que tinguin valor per al territori i promoure la transició energètica a escala humana i comunitària per empoderar a la ciutadania.

  • Unes línies de treball que estan en consonància amb els reptes que s’han fixat a nivell de país a l’Agenda Rural de Catalunya?
    En aquest cas, la seva recent elaboració i el procés participatiu que l'ha constituït fa que sigui una estratègia legitimada que agafem com a marc general per l'EDL. En aquest sentit, l'EDL aconsegueix adaptar al context específic del Ripollès i la Vall del Ges Orís i Bisaura algunes de les línies d'acció i propostes que inclou l'Agenda Rural de Catalunya.
    Tots els projectes de cooperació en què ha treballat el Grup estan alineats amb els objectius de l’Agenda Rural, com és el projecte de cooperació ENFOCC “Energia, Forest i Canvi Climàtic” i el projecte estratègic “Ens Mengem les Valls”.

  • En el Leader 2023-2027 també es reforça el paper de decisió dels Grups GAL tot incloent una partida de fons que us permet executar projectes propis al territori.
    Aquesta nova proposta obre la possibilitat per a poder executar projectes comunitaris que donin resposta a un col·lectiu, i alhora poder impulsar projectes tractors des del GAL, alineats amb l’EDL. Pensem que és una molt bona aposta que els Grups  hem de saber aprofitar per tal de poder executar projectes més enfocats a col·lectius i que puguin resoldre necessitats del propi territori.

  • A les acaballes del període 2014-2023, i basant-te en la teva experiència com a gerent de l’Associació, que ha significat el Leader per al teu territori?
    Durant aquest període hem prioritzat els ajuts a les petites i mitjanes empreses i creiem que ha estat una aportació molt important per a la consolidació empresarial del nostre territori. Aquestes línies d’ajuts les acompanyem d’un assessorament empresarial, si l’empresa ho sol·licita, i ha estat un complement molt important que les empreses han valorat molt positivament.
    En relació als projectes de cooperació i estratègics, durant aquest període hem coordinat el projecte ENFOCC "Energia, Forest i Canvi Climàtic", focalitzat aquests últims anys en l’acompanyament a la creació de Comunitats Locals d’Energia, la Mobilitat Sostenible i la posada en valor de l'ús de la biomassa forestal tant en agents privats com en entitats públiques; hem impulsat el projecte estratègic "ENS MENGEM LES VALLS", que té per objectiu promocionar una cultura d’alimentació sana, de qualitat i de proximitat a la població local a través de les escoles; i hem participat en altres projectes de cooperació com "ODISSEU", "GUSTUM", "START-UP", "LEADER NATURA" I "COWOCAT RURAL".

  • I de cara al nou període que ara iniciem, algun objectiu a destacar?
    Tal com he comentat anteriorment, en aquest nou període s’han identificat nous eixos de treball que no havíem treballat i que seran reptes a abordar durant els propers anys per part dels Grups GAL. Parlem dels serveis a les persones grans, del dret a l’habitatge i del relleu generacional, entre d'altres.


L’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura actua a la comarca del Ripollès i a la Vall del Ges, Orís i Bisaura de la comarca d’Osona. El seu objectiu principal és potenciar la consolidació i millora del teixit socioeconòmic del territori per avançar cap a un medi rural viu, impulsant iniciatives innovadores i estratègiques per millorar la qualitat de vida de les persones que viuen i treballen al territori.

INFORMACIÓ I FOTOGRAFIA: Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura