Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Des de l’Associació de Dones del Món Rural volem incidir i decidir en les polítiques agràries del país"

Rosa Domènech Solé és la presidenta de l’"Associació de Dones del Món Rural". Des de la seva creació, l'Associació treballa per enfortir el paper de la dona al món rural i convertir-se en una entitat referent, experta i puntera en el sector primari.

Rosa Domènech Solé, presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural.
Rosa Domènech Solé, presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural
  • L’Associació de Dones del Món Rural es constitueix l’any 2018. Abans, però, hi ha una tasca prèvia?
    I tant!. La feina prové de 10 anys enrere, l’any 2008, quan des de l’Escola de Capacitació Agrària de Monells es van agrupar una dotzena de dones catalanes del sector primari i van organitzar un viatge al País Basc amb la intenció de veure la potència de l’associacionisme femení i l’empoderament de les dones rurals basques.
    A partir d’aleshores, cada any s’ha fet un viatge per conèixer diferents dones i projectes liderats o en clau femenina: Navarra (2011), Pallars (2012), Ripollès (2013), Empordà (2014), Solsonès (2015), Cantàbria (2017), Cerdanya (2017), Menorca (2018) i Terres de l’Ebre (2018). És a partir d’aquest moment en què el grup es fa gran.
    Però no és fins en una trobada d’aquestes que es va veure la necessitat i l’oportunitat d’agrupar-nos en un grup de whatsapp per poder intercanviar coneixements, jornades, dubtes i trobades. A partir d’aquest grup es va gestar el que avui és l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya.
    Una Associació que compta amb 180 dones professionals del sector primari amb ganes de treballar per donar a conèixer la feina del món rural.

  • Entenem que l’objectiu principal és reivindicar el vostre paper al món agrari.
    L’objectiu principal de l’Associació  és  defensar la igualtat de drets i oportunitats de les dones del món rural, donant valor a la feina que s’hi fa.
    Amb això volem aconseguir empoderar i valoritzar la feina convertint l’Associació en una entitat referent, experta i puntera en el sector primari
    Però també incidir en el model de país que volem, amb això volem dir ocupar llocs de decisió on actualment encara només hi ha homes. En definitiva, volem incidir i decidir en les polítiques agràries.

  • En el vostre dia a dia us trobeu encara algun obstacle pel fet de ser dones pageses.
    Encara avui en dia hi ha gent que es sorprèn veient una dona damunt d’un tractor, conduint una recol·lectora o simplement portant un ramat. Esperem que les generacions futures esborrin aquests clixés definitivament i que la manera de treballar al món rural sigui igual per a homes que per a dones. És una feina com tantes d’altres, només cal que t’agradi, les aptituds per desenvolupar-la, les dones, les tenim de sobres. Però sí, realment sovint has de demostrar la teva capacitat per la feina que fas, quan a un home se li dona per fet.

    Cada vegada passa menys entre companys del sector, amb qui fem feina colze a colze, i per tant la nostra vàlua ja està demostrada, o ja ens “hem guanyat el respecte”. Per contra, ens queda feina per fer amb gent externa: comercials d’insums, intermediaris, consumidor final... Hi ha qui ens veu com una “cosa” anecdòtica, pintoresca; altres, per parlar de preus o tancar un tracte, esperen on és l’home.
    També ajuda que en altres sectors, o en la política, també es vagi normalitzant la presència de la dona en posicions de responsabilitat. Valorem molt positivament que les dues darreres persones que han liderat del Departament d’Agricultura de la Generalitat hagin estat dones. En més d’una ocasió ens hem trobat en actes on les úniques dones presents hem estat les representants del Departament i nosaltres. Per tant, mica a mica s’ha d’anar normalitzat que altres entitats sectorials, òrgans de govern de cooperatives, federacions... vagin donant pas a més dones.

  • Quin és el perfil de les sòcies de l’entitat?

    La premissa de l’Associació és que siguin dones que formin part del sector primari de manera professional. Ja siguin pageses, ramaderes, vinculades a la gestió forestal, transformació agroalimentària, etc.
    I el que hem aconseguit és tenir dones valentes de totes les edats, de quasi tots els sectors i representant tot el territori català: des del Pirineu, passant per Girona, la Catalunya Central, les Terres de Lleida i, com no, les Terres de l’Ebre.
    La dona pagesa d’avui és una dona preparada, que ha estudiat i que es segueix formant. És una dona que ha escollit conscientment aquesta feina i a qui li agrada ser pagesa i/o ramadera.

  •  A nivell de representativitat, l’Associació de Dones del Món Rural forma part de la comissió permanent que treballa per la posada en marxa de l’Agenda Rural de Catalunya. Què significa això per a vosaltres?
    Per l’Associació ser-hi present és un pas important i un objectiu complert. L’Agenda Rural de Catalunya ha de ser una manera d’incidir i decidir sobre la nostra manera de viure al món rural, i formar-ne part ens ha permès poder aportar el nostre gra de sorra. Creiem que estem lluny d’aconseguir-ho tot, però és un punt d’entrada a poder participar en defensar els interessos, les necessitats i les inquietuds de la gent que vivim a pagès i els territoris rurals en general.
    A la vegada, aquest 2022 us heu convertit en una de les úniques entitats presents als 12 Grups d’Acció Local del territori. 
    Com ja hem dit al principi de l’entrevista, un dels nostres objectius és participar activament en llocs de decisió. Els Grups d’Acció Local són importants per poder dinamitzar i fer créixer el territori, això implica que moltes de les nostres sòcies hi participin en projectes reals amb el coneixement del territori i de la seva gent. Així aconseguim també una visibilització de les dones i del sector.

  • L’intercanvi d’experiències i la formació constant, també formen part de l’essència de la vostra entitat.

    La formació constant és un punt estratègic de la nostra Associació, ja sigui amb sessions telemàtiques o presencials. Una formació basada en les inquietuds i demandes de les nostres sòcies i que avarca els diferents àmbits de treball de l’entitat.
    Hem de tenir present que en un sector com el nostre, ampli i divers; i al mateix temps fiscalitzat per una normativa i una burocràcia ingent; la formació i reciclatge constant és vital, per no parlar de la capacitació en nous sectors complementaris. No som grans empreses, indústries o multinacionals, amb departaments especialitzats (enginyeria, fiscal, RRHH, comercial, legal, etc., etc., etc.). Per tant, poder oferir formacions o orientacions especifiques, adaptades i àgils, a les nostres sòcies, és molt important.
    Tampoc podem oblidar l’intercanvi d’experiències, ja sigui fora o bé dins el nostre àmbit d’actuació. Al propi territori tenim dones emprenedores, pioneres, amb projectes singulars, potents... que amb la seva experiència aporten riquesa i poden servir de referents per a altres dones. Uns intercanvis d’on moltes vegades han sorgit noves col·laboracions entre les sòcies.
    Fora del territori, impulsem intercanvis amb altres associacions o projectes liderats per dones. Per exemple, el passat mes d’octubre una delegació de 40 sòcies vàrem viatjar a la Baixa Saxònia, a  Alemanya, on vam enfortir llaços amb l’associació de dones del camp LandFrauen i vam intercanviar experiències i projectes.

  • Recentment s’ha renovat la Junta de l’Associació. Ens podries fer cinc cèntims de les línies de treball de l’entitat de cara al futur.
    Com no pot ser d’altra manera seguirem les línies que s’estan treballant des de fa quatre anys, quan vam crear l’Associació: continuar enfortint el paper de la dona al món rural, amb el seu empoderament, estimulant el lideratge, l’emprenedoria i la igualtat de gènere en aquest món tant masculí.
    Volem contribuir a la visibilització del sector a través dels projectes de les nostres sòcies, mitjançant les xarxes, defensant els productes de proximitat, que serveixin de referent i d’inspiració per a altres dones. També volem incidir i decidir amb les polítiques agràries a través de Consell Assessor, fent pressió al Govern perquè el sector no mori i puguem tenir relleu generacional.
    I per últim, fer molta pedagogia per donar a conèixer el sector primari, l’origen dels aliments, els hàbits de consum, la manera de viure al camp i la defensa del territori.

    Web: www.donesmonrural.cat