“Seda Líquida, SLU”, l’emprenedor Leader de sake de Tuixén, a ‘Club 21, el club de les ments inquietes’
‘Club 21, el club de les ments inquietes’ és un programa de ràdio presentat per David Escamilla on cada setmana tres empresaris/es i emprenedors/es que comparteixen valors essencials com la innovació, la creativitat i l’excel·lència es troben a través d’una tertúlia per posar en comú experiències i idees. Un espai per conèixer qui és qui i com han assolit l’èxit en els seus diversos projectes professionals. Un programa on conèixer de primera mà, en aquest context de crisi que vivim, com es transformen les il·lusions en poderoses realitats.
Diferents emprenedors/es Leader prendran part en aquest programa. El programa Leader aposta per emprenedors i emprenedores que aportin innovació als territoris rurals i que potenciïn el desenvolupament sostenible d’aquestes zones. El primer emprenedor Leader en aparèixer a Club 21 serà el celler, “Seda Líquida, SLU” el proper dissabte dia 4 de febrer a les 21h.
Presentació de Seda Líquida, SLU
Seda Líquida es dedica a l’elaboració d’una beguda alcohòlica japonesa, obtinguda per la fermentació natural de l’arròs i que es coneix amb el nom de sake. Posteriorment el sake s’embotella en ampolles de 750 ml i es comercialitza sota les marques registrades per la societat.
El local situat a la plaça Major, del poble de Tuixent, munici de Josa i Tuixén, de la comarca de l’Alt Urgell, es tractava d’un edifici en desús, que antigament havia estat ocupat per l’Ajuntament. Per la fabricació de sake és imprescindible l’aigua (més de les 2/3 parts del sake embotellat són aigua) i a Tuixent és d’una qualitat extraordinària. La utilització de la fermentació múltiple en paral∙lel es diferencia de la producció de cerveses, vins i sidres.
Valor afegit de “Seda Líquida, SLU”
Antoni Campins, especialista culinari i apassionant del Sake, ha triat aquest poble del Pirineu per la gran qualitat de l'aigua que és l'element clau per poder elaborar Sake combinat amb el gra d'arròs que és d'una especialitat cultivada al Japó. Per tant, l'empresa dóna valor a un recurs natural del territori resultant el producte exemple de la riquesa ambiental d’aquesta zona.
És un producte innovador ja que actualment a l'estat espanyol només s’elabora sake al Delta de l’Ebre, amb diferències en les matèries primeres respecte el producte de Tuixent. En conseqüència neix un producte força únic amb marca catalana. A Europa sembla que l’elaboració també només es realitza per una empresa a Noruega.
Es tracta d’una activitat industrial agroalimentària i beneficia al municipi d’alta muntanya i a la comarca per la generació de dinamisme econòmic i fixació de població. La instal∙lació estalvia energia perquè la refrigeració es fa mitjançant l’aireació naturaI o per l’intercanvi tèrmic amb l’aigua de la xarxa.
Per saber més sobre “Seda Líquida, SLU” i el seu procés de fundació i establiment com a empresa a Tuixent, no dubteu en escoltar “Club21, el club de les ments inquietes” el proper dissabte dia 4 a les 21h del vespre.
Link a Ràdio RN4 'Club 21, el club de les ments inquietes' online
Reportatge Catalunya Migdia de "Sake, made in Tuixent"
FONT: Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya amb la col·laboració de Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya