Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Segona edició del curs “English course for cooperation projects”

Segona edició del curs “English course for cooperation projects”.

Amb l’objectiu de promoure la cooperació entre els grups d’acció local LEADER francesos i catalans, la xarxa de grups de la regió francesa de l’Auvergne, Réseau Rural Auvergne,  i la xarxa catalana, Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya, han impulsat el curs d’anglès “Learn cooperation and local development English”.  El curs ha comptat amb un total de 32 participants, membres dels equips tècnics i membres institucionals dels Grups d’Acció Local principalment, per tal d’aprofundir en el coneixement de la llengua anglesa en l’àmbit de la cooperació i el desenvolupament rural, a més de ser un espai on promoure nous projectes de cooperació entre els grups LEADER d’ambos territoris. La formació s’emmarca en un projecte de col·laboració entre les dues xarxes regionals iniciat l’any 2012 a Solsona, amb la realització de la primera edició del curs.

La trobada ha tingut una durada de 3 dies i s’ha estructurat en blocs temàtics (productes locals i marques territorials; energies renovables i eco-construcció i Polítiques Europees pel desenvolupament i la cooperació), combinant les classes teòriques del matí amb la presentació d’experiències pràctiques i visites a projectes durant la tarda.

Durant la primera jornada, el grup es va desplaçar fins la població d’Yssingeaux, on es va visitar una botiga de venda directa de productes locals, Saveurs des fermes d’Yssi,  impulsada i gestionada pels propis productors. Posteriorment Cécilia Guillien, tècnica de l’agència de turisme local, va presentar el projecte Bon et Bien Manger (BBM), una estratègia local que treballa per la valorització dels productes i el know-how dels productors als restauradors. Al seu torn, Yannick Pochelon, productor carni de la zona, va explicar la creació  de la denominació d’origen protegida de la carn Fin Gras du Mézenc, i l’impacte que aquesta ha tingut sobre el territori i els seus productors.

El dia següent, els participants del curs van visitar el municipi de Mazet Saint Voy, acompanyats per l’alcalde de la població, Thierry Quesada, també participant del curs. L’objectiu de la visita era conèixer i debatre vers les oportunitats de les energies renovables per les zones rurals a  través de l’exposició de dues iniciatives d’èxit: ERE 43, un sistema integrat d’escalfament amb biomassa, i RURENER, una xarxa que assessora sobre les necessitats energètiques dels municipis i proposa accions per a una major eficiència.
Posteriorment va tenir lloc un espai de tallers on els participants van poder explicar els seus projectes i determinar les seves necessitats a través de petits grups de treball. Aquest espai de treball va evidenciar la necessitat d’aquests intercanvis per aprendre i conèixer les iniciatives que s’han impulsat en el diferents territoris, i buscar possibles punts en comú per a impulsar nous projectes de cooperació transnacional entre ambdós territoris. La jornada va cloure amb una visita a l’Ajuntament de Chamboin sur Lignon, amb un acte institucional de benvinguda per part de l’alcaldessa de la població, Éliane Wauquiez.

El darrer dia es va realitzar una presentació de l’avenç de les Polítiques i Fons Europeus  vinculats al desenvolupament rural pel proper període de programació 2014-2020, a càrrec d’Antoine Videau, tècnic del  Departament de Desenvolupament i Mobilitat del Consell Regional de l’Auvergne.

REPERCUSSIÓ ALS MITJANS:

Le Progrès_19/01/2013
Le Progrès_27/01/2013
Mon43_28/01/2013