Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Sessió de treball del projecte "ODISSEU: Programa per al retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural"

Sessió de treball del projecte "ODISSEU: Programa per al retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural".

La sala d’actes del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona, va acollir, ahir dimecres, 20 de març, una sessió de treball del Programa Odisseu, per al retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural, amb l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, que va comptar amb la participació dels gerents i tècnics dels Grups d’Acció Local (GAL) Leader i dels agents territorials de Joventut.
 
La sessió de treball, organitzada per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i la Direcció General  de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, amb la col·laboració de la xarxa catalana de grups Leader (ARCA) i de la Fundació del Món Rural (FMR), tenia com a finalitat constituir un espai de diàleg, intercanvi d’idees i coordinació de les actuacions territorials del projecte Odisseu, i elaborar propostes de noves actuacions.
 
El Programa Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.
 
A Catalunya,  més del 60% de les persones emprenedores potencials i naixents tenen formació universitària, i es ratifica en el cas de l’emprenedoria jove. Per tant, el retorn de capital humà format en el marc de l’emprenedoria i el nou empresariat a les zones rurals pot suposar un efecte multiplicador en termes de generació d’ocupació.
 
El projecte pretén també fer incidència en aquells joves que marxaran a estudiar a les universitats en un futur pròxim; per tant, a més de treballar amb el col•lectiu actual d’universitaris, també es treballarà i atendrà als joves ‘futurs universitaris’ que ara com ara estan estudiant secundària i formació professional, mitjançant accions de sensibilització a l’aula i en el territori.
 
Durant l’any 2012 s’ha realitzat diverses actuacions a nivell territorial, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013, que han estat coordinades pel grup Leader Consorci Alt Urgell – Cerdanya, amb la participació de tots els grups Leader de Catalunya.
 
Entre les actuacions realitzades, destaca l’organització de deu taules de concertació en deu comarques Leader, amb la participació de representants juvenils, empresarials, de l’administració i de centres de formació, entre altres, i que han permès fer un primer plantejament del projecte als agents territorials. També s’ha dut a terme actuacions de foment de l’emprenedoria a les escoles, trobades entre joves universitaris i empreses, treball en xarxa per avaluar els recursos i potencialitats de cada territori, i accions de sensibilització i formació als joves locals.
 
La temàtica principal de la trobada de dimarts va abordar els objectius, coordinació, rols, modes d’actuació  i comunicació del Programa Odisseu, les dinàmiques de treball dels agents territorials, tècnics Leader i de joventut, l’explicació del Programa Leader i dels Plans Comarcals de Joventut, així com la valoració dels primers resultats de les actuacions realitzades, la transferibilitat de les accions i les actuacions previstes per a aquest any 2013.


FONT: DAAM