Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"S'ha de dotar als nous emprenedors rurals d'una xarxa de protecció com beneficis socials i facilitats fiscals"

El nous emprenedors i emprenedores que obren negocis al món rural es troben amb diverses dificultats, i per això cal una xarxa de protecció, com beneficis socials i facilitats fiscal, però també una millora de les telecomunicacions. En parlem amb Helena Valls, impulsora de Kimu.

Helena Valls - Impulsora de Kimu.
Helena Valls - Impulsora de Kimu
  1. Què et va impulsar a crear el teu negoci al món rural?

    Realment va ser la necessitat de seguir dedicant-me al món creatiu. Vaig estudiar disseny de moda i després vaig estar treballant en el sector durant 5 anys, els últims quatre vaig estar en una empresa molt petita on vaig aprendre tot el procés creatiu i de producció. Produíem a Barcelona, així que veia des de com escollíem les teles a les fires tèxtils de París, a com es dissenyava la peça de roba, i després tot el procés de producció, va ser un període de molt aprenentatge. Tot aquest coneixement adquirit em va permetre poder crear una marca pròpia i dedicar-me a un projecte totalment meu on només necessito un petit taller i connexió a internet.

  2. Què et va atreure de Peramola on ara estàs instal·lada? Perquè vas escollir aquest poble i no un altre? 


    Feia anys que tenia clar que viure fora de la ciutat ens podria donar una qualitat de vida que no teníem a Barcelona, estàvem una mica estancats. Va ser llavors quan la meva parella va buscar feina per la zona de l'Alt Urgell perquè els seus pares tenien la segona residència a Peramola. L'avi del Llorenç era de Peramola i part de la família segueix vivint aquí. Quan va trobar feina a Organyà no ens ho vàrem pensar gaire, vam deixar el pis i jo vaig deixar la meva feina. Així que, realment, va ser el fet de tenir una feina segura el que ens va fer fer el pas de deixar la ciutat. 

  3. Quins consideres que són els principals reptes que té una empresa al món rural? I les principals oportunitats. 

    Emprendre en el món rural et dóna la facilitat de donar-te a conèixer molt més fàcil que a la ciutat, ja que pots destacar fàcilment i el boca-boca és molt efectiu. El poble m'ha donat molta visibilitat. Una altra gran oportunitat a destacar són els baixos costos, en general, que fan que no tinguis una pressió tan gran a l'hora d'emprendre. Per esmenar algun repte podria dir que com que hi ha menys oferta d'alguns serveis, com podria ser la missatgeria, hem hagut d'indagar molt per trobar el que cobrís millor les nostres necessitats. 

  4. Ens podries explicar una mica el teu projecte? 

    Kimu és una marca de bosses, motxilles i petits accessoris vegans, compromesa amb l'artesania, amb la producció local, respectuosa i ètica. Els materials que utilitzo són fabricats de matèries reciclades (altres tèxtils o deixalles com el plàstic PET provinent d'ampolles que es reciclen per fer el fil de polièster). També utilitzo el suro com a perfecte substitut de la pell, l'extracció del suro no malmet l'arbre i encara s'utilitzen tècniques molt artesanals. 

  5. Com et sembla que es podria millorar la implantació d’empreses al món rural i, en especial, als petits municipis? 


    El gran tema és la cobertura mòbil i la fibra òptica, i també la disponibilitat d'espais de treball que estiguin en condicions, siguin coworkings o locals arreglats on poder establir el teu negoci. També un dels grans problemes és la manca d'ofertes d'habitatge en condicions. Nosaltres vam tenir molta sort a l'arribar a Peramola, just acabaven de reformar una casa, però no passa sovint, i això també és un reclam per atreure gent als pobles més petits. 

  6. Què creus que caldria fer per potenciar l’emprenedoria jove? 


    Principalment, s'ha de dotar a les noves emprenedores i emprenedors d'una xarxa de protecció com són beneficis socials i sobretot facilitats fiscals a l'hora de crear una empresa. Ens hauríem de fixar en altres països d'Europa que així ho fan. Alliberar de gran part de la càrrega de responsabilitats fiscals els qui volen iniciar un projecte en una zona rural durant un període de temps seria un bon començament.