Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"La silvopastura ajuda a minimitzar el despoblament rural i potencia la incorporació agrària"

La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Àngels Guiteras, gerent de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura, entitat que està liderant el projecte ENFOCC.

Àngels Guiteras - gerent de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura.
Àngels Guiteras - gerent de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura
  1. Explica breument en què consisteix el projecte ENFOCC:
    El projecte "ENFOCC. Energia, Forest i Canvi Climàtic" és l'evolució de l'antic projecte "Energia i Forest", desenvolupat en el marc del Programa de Desenvolupament Rural 2007-2013. L’objectiu del projecte ENFOCC és millorar i impulsar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans mitjançant una sèrie d'accions centrades en: el foment de l'estalvi i l'eficiència energètica i la transició energètica; la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes; la creació i implementació de plans d'adaptació i mitigació del canvi climàtic; i la promoció de la gestió forestal sostenible.

  1. Quina relació té el projecte amb la silvopastura?
    Una de les accions previstes en el projecte és la promoció de la gestió forestal sostenible. En aquest sentit, la silvopastura hi juga un paper molt important, ja que contribueix al manteniment de la biodiversitat i a la prevenció d’incendis, així com al manteniment de l'activitat humana, especialment la dels pastors en extensiu, i permet la millora en la producció d'aliments i la conservació del sotabosc i dels espais de pastura.

    La desaparició d’aquesta activitat ha comportat un abandonament molt acusat del territori, permetent un avanç continuat del bosc no gestionat, amb el risc de patir grans incendis i amb una pèrdua important de biodiversitat.

  2. Quin valor afegit creus que aporta la silvopastura al ramader i al territori?
    Al territori: contribueix a la biodiversitat, a mantenir i millorar el paisatge i a la prevenció d’incendis. La silvopastura també ajuda a obtenir un producte alimentari de qualitat, de proximitat i que manté totes les seves propietats nutricionals si es pot consumir prop d’on es produeix. És una alternativa a incorporar nous actors al territori, els pastors, recuperant un ofici que amb el temps s’ha perdut i que s’ha de procurar reintroduir. Si s’aconsegueix que sigui suficientment rendible, contribueix a minimitzar el despoblament de les zones rurals.

    Al ramader: poder continuar realitzant la seva activitat en el seu entorn proper i poder mantenir camps, pastures i bosc en equilibri, fent rendible i eficient l’explotació. Li permet treballar del que li agrada i mantenir l’explotació familiar. En el cas de noves incorporacions, la silvopastura és una oportunitat per treballar en l’entorn rural.

  1. Creus que calen incentius pels ramaders i pastors que fan o volen fer silvopastura?
    Sí, parlant amb algun ramader, hem fet la comparativa que ells són els jardiners del territori, són una peça fonamental en l’ordenació d’aquest. Per aquest motiu, s’ha de valorar econòmicament aquest efecte positiu de la seva activitat, com a manteniment del recurs natural, tot contribuint a potenciar-la.

    A causa del fet que aquest tipus d’explotació és en extensiu i que la climatologia intervé de manera directa en el sistema de producció, essent un factor incontrolable i que majoritàriament afecta de manera negativa en el desenvolupament de l’activitat, és necessària l’aportació d’ajudes econòmiques externes per fer viable i competitiva l’explotació. D'aquesta manera, també s'afavoreix a minimitzar el despoblament rural i potenciar la incorporació agrària.

    En aquesta línia, des del nostre grup d’acció local, estem treballant en un projecte estratègic que hem anomenat “Territori Educador - Ens Mengem Les Valls”. Amb ell, pretenem acostar el sector primari a les escoles i infants del nostre territori; donar a conèixer els productes i productors de la terra; posar en valor el producte de proximitat; i fer pedagogia sobre les seves qualitats nutricionals i organolèptiques. Pretenem que alumnes, mestres i famílies coneguin i valorin la tasca dels productors, i que aquests se sentin reconeguts i valorats; fent que les noves generacions valorin el sector primari com una bona sortida professional. D’aquesta manera, pretenem incentivar ramaders i pastors en el desenvolupament de la seva activitat.

  2. Esteu treballant també en un interessant projecte europeu. Quina valoració en teniu?
    Sí, estem cooperant en el projecte "Elevage pastoral et mise en valeur des ressources naturelles notamment non herbacées – mise en place d’un réseau d’échanges et de valorisation à l’intention deséleveurs et des territoires". Hi participem: a) Catalunya: Grup d’Acció Local Ripollès Ges Bisaura; ARCA; Escola de Pastors; b) França: GAL Cévennes, Chambre d’Agriculture d’Occitanie; c) Itàlia: GAL Cilento Regeneratio; Comunità Calore Salernitano; Comune di Piaggine, Terra Nuova, Istituto per la gestione della Fauna.

    Els tres grups compartim un mateix objectiu: mantenir i potenciar la silvopastura en zones on sigui coherent amb el context natural i els reptes econòmics, socials i ambientals, fent que aquestes àrees siguin viables econòmicament i permetin ser repoblades.

    La valoració que tenim d’aquesta cooperació és molt positiva, ja que ens ha permès conèixer experiències d’altres territoris i comparar la situació que tenim. Salvant les distàncies, hem pogut valorar que les problemàtiques són les mateixes i estem treballant per fer front comú davant Europa per tal que la silvopastura sigui reconeguda.