Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

SIMBIONATUR, producció biodinàmica d'oli oliva verge extra

SIMBIONATUR, producció biodinàmica d'oli oliva verge extra.

Parlem amb Montserrat Martínez.

Montserrat Martínez és una de les responsables del projecte SIMBIONATUR. Formada en Enginyeria Agrònoma per la Universitat de Lleida, i amb certa sensibilitat cap a una agricultura més respectuosa i sostenible, decideix continuar el seus estudis en l’àmbit de l’agricultura biodinàmica, tot un món que li ha descobert altres formes de treballar i fins i tot ha acabat esdevenint un mode de vida.

Simbionatur, SL és una empresa fundada l’any 2010. Tot i que la seva adreça fiscal es troba a la ciutat de Lleida, les finques de SIMBIONATUR es distribueixen entre els termes municipals de Sarroca de Lleida i La Granadella. Es tracta d'una empresa familiar que disposa de finques pròpies, inscrites al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica – CCPAE, dedicades a la producció ecològica, i un molí de nova construcció que dóna servei a la pròpia producció i a alguns productors del territori que elaboren el seu propi oli.

La seva activitat principal és la producció d'oli d'oliva verge extra de qualitat. Actualment, però, l’empresa està treballant en una conversió cap a la producció ecològica i, més recentment, s’han començat a fer pràctiques biodinàmiques.

L’objectiu de SIMBIONATUR és oferir al públic un producte de qualitat, amb un treball respectuós i un envàs atractiu. I, d’aquesta manera, arribar a ser un dels olis de referència de la zona de Les Garrigues i que sigui reconegut com a tal, tant a casa nostra com fora del país.

El valor de SIMBIONATUR
L’empresa basa la seva activitat en el respecte al medi ambient per a l’obtenció del que anomena “or líquid”. Des de l'observació de l'olivera i el bon tracte a l'oliva, fins a un treball net i curós al molí. Tenint en compte que en cada una de les etapes, des de la producció de l'oliva fins a l'envasat i la conservació de l'oli resultant, hi ha un camí marcat que dóna com a resultat un producte cuidat i de qualitat que reflecteix clarament la manera de treballar de SIMBIONATUR.

- Com va sorgir la idea de crear SIMBIONATUR? Quines van ser les circumstàncies que et van empènyer a tirar endavant aquesta iniciativa?
Ja feia temps que ens rondava pel cap, sobretot a mi, donar-li el tomb a les finques tal i com es portaven fins aleshores, i dur a terme aquesta petita bogeria. Coneixia bé la part d’agroindústria, i m'interessava endinsar-me en un projecte apassionant que acabés esdevenint com un fill petit, a qui mimes sempre que pots.
Quan ja teníem creada l'empresa va arribar la notícia inesperada que la cooperativa de Sarroca de Lleida, on habitualment portàvem el nostre producte, tancava les seves portes. Aquest fet ens va acabar de convèncer per tirar endavant el nostre projecte.

- Ens pots fer cinc cèntims del projecte.
El projecte contempla molts aspectes, si el detallem per etapes i comencem per la producció, veurem que ens hem centrat en la conversió a producció ecològica i biodinàmica. La collita es fa amb pintes especials que no colpegen l'oliva, són recollides en palots i transportades el més aviat possible cap al molí per la seva molta. A la recepció, la distància recorreguda per l'oliva fins al moment de la molta és mínima (no arriba a 2 m), les olives no es renten amb aigua, sinó que són ventades, d’aquesta manera les fulles i les branques són eliminades a la part exterior del molí, sense que entrin a l'interior.
L'entrada a molturació es desenvolupa ràpidament i la batuda és en fred, programant el temps necessari en dos compartiments individuals. Posteriorment passa pel decanter, on es separa la pasta que és expulsada cap a l'exterior per elaborar compost per la pròpia finca segons les normes de l'agricultura biodinàmica, i sobretot també per evitar que les seves olors impregnin l'oli que tot just s'acaba d'extreure.
A continuació es disposa de tres petits dipòsit decantadors comunicats entre si, on deixarem que durant un mínim de 24 hores es decanti l'oli per gravetat, per després passar a ser emmagatzemat en els nostres dipòsits que disposen d'un mecanisme per tal que sempre estiguin plens i no es produeixi un emmagatzematge d'oxigen que podria arribar a perjudicar les propietats de l'oli.
Finalment l'envasat es fa sense filtrar i a mida que sorgeixin les comandes. D’aquesta manera l’oli es troba en les millors condicions de conservació abans de la seva venda.

El projecte també contempla la comunicació, creiem que és bàsic explicar el nostre producte. En aquest aspecte, ens servim de les xarxes socials i, actualment, estem acabant de dissenyar la nova web corporativa de l’empresa.

Altres aspectes que es tenen en compte són els nostres proveïdors, en la majoria dels casos treballem amb proveïdors propers, del territori, fet que ens ajuda a potenciar les petites empreses que es troben a casa nostra. Tot i així, en determinades ocasions necessitem productes poc comuns que cal cercar en proveïdors especialitats fora de la nostra zona.

- Recordes algun inconvenient o fre a l’hora d’engegar l’empresa?
De vegades costa una mica a nivell administratiu aconseguir els permisos necessaris, la qual cosa pot provocar que els processos siguin més lents del previst. Seria convenient que les diferents administracions que treballen pel desenvolupament d'activitats econòmiques a les zones rurals es posessin d'acord per tal de facilitar aquests permisos.

- L’activitat principal de SIMBIONATUR es centra en la producció i la comercialització d’oli d’oliva . Quins productes comercialitzeu? I el seu valor afegit? 
Sí, la nostra activitat principal és l'elaboració d'oli d'oliva verge extra. Actualment comercialitzem dues marques, d’igual qualitat, però amb un packaging diferent tenint en compte el perfil dels possibles clients.

  • La línia de productes de la marca PECCATUM7 es basa en la presentació. Es presenta com un producte per a un públic gourmet que busca una presentació diferent, que li provoqui sorpresa alhora que el conté al seu interior estigui a l'alçada de la seva presentació. Així, tenim envàs d'ampolla de vidre de 0,25 l i 0,5 l de capacitat i, la llauna de 2,5 l i de 4,0 l.
  • D'altra banda, la línia de productes de la marca BOIRA s’encara a un consum més familiar i, segurament, és el perfil de producte al que està més acostumat el consumidor/a del nostre territori. En aquest cas, el producte es presenta en envasos de 2,0 l i de 5,0 l de plàstic. La marca BOIRA va sempre acompanyada de l'any de producció, així doncs, aquest any elaborarem el BOIRA 2013. D’aquesta manera s’informa d'una forma clara i directa al client de quin és el producte que està adquirint i quin és el temps que té.

Una de les premisses bàsiques de SIMBIONATUR és la imatge del producte, amb una presentació cuidada fins l’últim detall perquè resulti el màxim d’atractiva als nostres consumidors.

- Tenint en compte aquests productes, quin és el perfil de la vostra clientela?
Tal i com comentàvem abans, tenim dos perfils de clientela clarament diferenciats. D’una banda tenim un client gourmet, amb un poder adquisitiu mig-alt, sensibilitzat pel consum dels productes naturals i que és capaç de valorar productes de qualitat. Per l’altra trobem les famílies, en la seva majoria del nostre territori, habituades a consumir de forma regular oli d'oliva verge extra durant tot l'any.
Tot i que de moment la major part de les vendes es concentren en l'àmbit de Catalunya, SIMBIONATUR té una clara vocació d'exportació encara pendent de desenvolupar i sobre la que s’està treballant.

- Actualment esteu treballant per convertir-vos en una de les primeres empreses de Catalunya acreditada amb el certificat Demeter d’elaboradors biodinàmics d’oli. Ens pots explicar en què consisteix aquest procés productiu i els beneficis que aporta al producte final?
On realment es desenvolupa més la biodinàmica és en el conreu.
La biodinàmica es basa, al contrari que d'altres tipus d'agricultura (convencional, integrada, ecològica), en garantir que la terra sigui prou equilibrada per transmetre aquesta fortalesa a l'arbre i d'aquesta manera evitar que la feblesa de l'arbre sigui aliment per a possibles depredador. Amb el tractament biodinàmic no es pretén l’eliminació de cap plaga o malaltia.
Per a fer-ho possible s'utilitzen tècniques homeopàtiques sobre la terra i sobre l'arbre i, en alguns casos, sobre el fruit; treballant sempre d'acord al calendari biodinàmic que té en compte la posició de la lluna i dels planetes. També és important, en la mesura del possible, tractar un ecosistema que no sigui un monocultiu, d’aquesta manera es faciliten els equilibris del mateix.
Quan parlem de biodinàmica en l’àmbit de la producció d'oli es poden tenir en compte quins són els millors moments per a la seva elaboració i envasat en funció, sobretot, de la lluna.
El producte resultant, a banda de ser qualitativament bo, té un valor afegit basat en l’energia que ens aporta el seu consum. Un aspecte típic dels productes biodinàmics i fàcilment mesurable mitjançant tècniques de cristal·lització sensible.

- SIMBIONATUR ha tramitat un ajut Leader amb el recolzament del Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori. Com et vas assabentar de l’existència d’aquest ajut? ens pots fer una valoració de la teva experiència?
Ja havia pensat en aquesta possibilitat en alguna ocasió, però no va ser fins que vaig tenir el projecte en ment que em vaig decidir a tirar endavant la sol·licitud.
La meva experiència és molt positiva, ja que no només és un suport econòmic, sinó que també ens han recolzat en el desenvolupament de l'activitat a través de la implantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial.

- Iniciatives com SIMBIONATUR són bàsiques per crear ocupació a les zones rurals. Tot i així, i tenint en compte la situació econòmica actual, consideres que és un bon moment per emprendre en els territoris rurals?
Sí. Considero que en l'àmbit rural és on menys es pot notar la crisi (malgrat que hi és).
El pagès és una persona habituada a cobrar per la seva producció un o dos cops l'any, i per tant, és capaç d’administrar-se els ingressos a llarg termini. Una pràctica desconeguda en altres sectors, habituats a rebre un sou periòdicament.
Per aquest motiu, no només ho crec, sinó que veig que on realment s’estan impulsant més projectes és en l'àmbit agrari i de producció agroalimentària.

- En aquest sentit, el context actual ha afectat al negoci? s’ha pres alguna mesura per mitigar els efectes?
Diguem que l’empresa ha fet els passos de forma adequada, sense estirar més el braç que la màniga, i entenent que estem en un procés de millora continua i que cal anar assegurant cada moment abans de fer un nou pas, cercant sempre el millor camí.

- I ja per acabar, ens pots parlar dels plans de futur de SIMBIONATUR?
Ens agradaria ser reconeguts per un producte de qualitat, per la nostra forma de treballar i el nostre bon fer, i arribar a tenir més presència als mercats internacionals.

Informació i fotografies: SIMBIONATUR


Amb el suport de: