Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Sin pueblos no hay futuro": REDR celebra amb èxit un debat nacional sobre el futur de les zones rurals i la seva importància en el projecte territorial

"Sin pueblos no hay futuro": REDR celebra amb èxit un debat nacional sobre el futur de les zones rurals i la seva importància en el projecte territorial.

Grups d'Acció Local de tot Espanya, representants de Conselleries d'Agricultura i Desenvolupament Rural de diverses comunitats autònomes, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, empreses privades ... s'han citat a la Jornada 'Sin pueblos no hay futuro”, organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural. L'esdeveniment ha servit com un punt d'inflexió de cara al futur de les polítiques de desenvolupament rural en el pròxim període de programació europea més enllà de 2020.. Prop de mig miler d'assistents van participar a Sevilla d'aquest esdeveniment que, en la seva primera edició, ja s'ha convertit en un debat de referència sobre el paper que han de jugar els petits municipis i el medi rural en el futur i les possibilitats d'invertir en els territoris rurals, com així ho van reconèixer els seus protagonistes.

El periodista i comunicador Manuel Campo Vidal va ser el mestre de cerimònies i conductor de la Jornada, que va arrencar amb la intervenció de Secundino Caso, president de la Red Española de Desarrollo Rural (REDR), encarregat d'inaugurar l'esdeveniment al costat de la presidenta de l' Associació per al Desenvolupament Rural d'Andalusia (ARA), Rosario Andújar. El president de REDR va voler llançar un missatge d'optimisme per als territoris rurals, alhora que va reivindicar la seva importància en el projecte territorial com a país. Caso va recordar que «cada hora, 7 persones abandonen els nuclis rurals» però que encara som a temps de donar la volta a aquesta situació. «La idea que tenen alguns ciutadans urbans és que la situació d'abandonament del medi rural és una tendència natural; però, des REDR creiem que aquesta situació és producte de la inèrcia de polítiques errònies i que, per tant, es pot revertir. O acceptem que la situació és insostenible, acceptem la derrota i donem per perdut al medi rural, o comencem a caminar per l'altre camí, el de revitalitzar, recuperar el protagonisme, dignificar la importància dels territoris i la població rural », va afirmar el responsable de REDR. A més, Secundino Caso va voler destacar un missatge positiu i d'«il·lusió», enfront de la ja habitual lectura negativa sobre les àrees rurals, remarcant la necessitat de «demostrar a tots que el medi rural té un potencial infinit a tots els nivells. Traguem de sobre tota aquesta imatge negativa, l'únic que fem en parlar de l'Espanya Buida és reafirmar aquesta profecia autocomplerta, la de que el medi rural no és un lloc per viure. Tot el contrari, sentim-nos orgullosos, agafem la bandera rural i mostrem als quatre vents tot el que els nostres pobles poden aportar». Caso també va abundar en la idea que «les retallades pressupostàries al medi rural i la manca de polítiques eficaces han provocat l'expulsió de la població de les àrees rurals» i va insistir que el futur del medi rural passa perquè «les polítiques de desenvolupament sostenible aconsegueixin que els nostres pobles es transformin en espais habitables amb serveis públics, de proximitat, capaços de garantir la supervivència i la qualitat de vida dels seus habitants». Finalment, va fer una crida per visibilitzar la realitat rural i que des de totes les administracions, nacionals i regionals, es comenci a donar suport a un model diferent.

Després de la inauguració, va ser el torn de la Sessió Informativa sobre el futur del desenvolupament rural (LEADER/Desenvolupament Local Participatiu) en la nova PAC 2021-2027, moderada per Manuel Campo Vidal, en què van participar diversos consellers d'Agricultura i Desenvolupament Rural de CCAA de tot Espanya. Maria Jesús Álvarez, consellera d'Astúries, va destacar el suport de la seva regió a Leader i els Grups d'Acció Local. «Des del Govern d'Astúries hem demostrat confiar en LEADER, i aquest enfocament es basa precisament en la confiança. Confiem en els GAL i en què aquests puguin gestionar 14 mesures de desenvolupament rural que no gestiona ja el Govern; si treballem des de la confiança podem dotar d'eines al territori», va declarar Álvarez. Per la seva banda, el secretari general de Desenvolupament Rural i Territori d'Extremadura, Manuel Mejías, es va mostrar també a favor de la tasca dels Grups de Desenvolupament Rural, però va emfatitzar que la dinàmica «ha canviat» per la «excessiva burocratització que en molts casos se'ns imposa des d'Europa, que fa que els GAL hagin de dedicar molt més temps a la gestió administrativa i menys a la del territori». Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana, va centrar la seva intervenció a subratllar la importància d'aquesta nova etapa de programació, en què LEADER ha tornat a cobrar el protagonisme necessari en la seva regió. «Hem hagut de crear noves zones i territoris, i redefinir l'acció dels GAL, per tal de recuperar aquesta història d'èxit que els Grups van tenir i que han perdut, per no adaptar aquesta estructura de gestió a la realitat del territori sinó a altres interessos que no són els del territori », va afirmar.

Per Isabel Elizalde, Consellera de Desenvolupament Rural, Medi Ambient i Administració Local de Navarra, és important que l'Administració «es replantegi les polítiques rurals, però els que vivim al territori també hem de fer aquesta autocrítica». Com altres dels consellers, Elizalde va posar de manifest la transcendència del paper dels Grups d'Acció Local en el futur dels territoris. «Si nosaltres estem pensant que els GAL s'han de limitar a gestionar Leader no estem fent futur en el medi rural», va declarar. Finalment, Joaquín Olona, Conseller del Departament de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat del Govern d'Aragó, va tancar la sessió informativa recalcant de nou la importància dels Grups d'Acció Local per al medi rural. «A Aragó, tots els governs ens hem cregut Leader des del principi. Estic d'acord que cal lluitar contra la burocratització, assumint que els controls són inevitables: els GAL han de reinventar-se, s'han d'adaptar a una nova situació i uns nous reptes del món rural », va declarar.

Després de la sessió informativa, va ser el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui, després d'atendre els mitjans de comunicació nacionals i regionals al costat de Secundino Caso, president de REDR, va intervenir en l'esdeveniment. A més d'assenyalar que la despoblació és un dels majors reptes als quals s'enfronta el medi rural, Planas va destacar la importància de la iniciativa LEADER com un instrument de diversificació de l'economia rural i de dinamització social, les senyes d'identitat són «la participació del territori, la col·laboració publicoprivada, la millora de la governança local i la innovació social». En aquest sentit, també va advocar per «recuperar, en les negociacions de la futura PAC, la importància d'aquesta mesura de desenvolupament rural com una eina que recuperi el protagonisme dels emprenedors locals, com a motor de dinamisme de les comarques».

El següent bloc temàtic, 'Xerrades sobre avenços digitals i innovació', va consistir en una taula rodona moderada per Manuel García Benítez, director general de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural d'Andalusia, en què van participar Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Política Forestal del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; Rocío Martínez, Directora de Màrqueting Territori Sud de Telefónica; Pablo Priesca Balbín, director general de CTIC Centre Tecnològic; i Fernando Ojeda, Conseller delegat de EURONA. A la xerrada es van analitzar i debatre diverses mesures i solucions per aconseguir una plena connectivitat i digitalització en el medi rural, com el Pla Nacional de Territoris Intel·ligents, la nova mesura aprovada pel Govern per a proporcionar cobertura d'una banda ampla als municipis espanyols de menys de 5.000 habitants abans de 2020, la innovació social com a eina de dinamització de les comarques rurals o diferents solucions alternatives per assegurar l'accés a internet a tot el territori nacional.

Després de la pausa, Isaura Leal Fernández, Comissionada davant del Repte Demogràfic, va presentar la ponència marc sobre l'Estratègia Nacional davant del repte demogràfic. La Comissionada va ser una altra de les participants que van subratllar la importància de LEADER com un enfocament més que reeixit per aconseguir revertir la situació de despoblació dels territoris rurals. «Hem de donar suport a totes les iniciatives que sorgeixen de baix a dalt; projectes com els que han sorgit des d'una metodologia com Leader són els pilars que han sostingut la lluita contra la despoblació a Espanya», va manifestar Leal. Així mateix, la màxima responsable del Govern en la lluita contra la despoblació, va voler deixar clar que els grups d'acció local «són actors imprescindibles contra la despoblació, per la seva capacitat, experiència i arrelament al territori, en el qual aconsegueixen implementar de forma efectiva accions del que és públic i el privat».

A continuació va tenir lloc la taula rodona 'Mesures per evitar el despoblament', moderada pel president de esMontañas, Francisco Boya. La primera a intervenir va ser María José Bejarano Talavera, Secretària General d'Habitatge de la Junta d'Andalusia, que va anunciar algunes de les mesures dutes a terme per la Junta d'Andalusia orientades a combatre la despoblació rural, com la llei que està preparant perquè els joves menors de 35 puguin accedir a un habitatge en els municipis de menys de 5000 habitants. Després va ser el torn del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Desenvolupament Rural de CLM, Francisco Martínez Arroyo, que va posar èmfasi en la importància de l'enfocament territorial a l'hora d'abordar la despoblació i, sobretot, en donar autonomia als Grups d'Acció Local per desenvolupar la seva tasca en el territori. Per la seva banda, Eva Díaz Tezanos, vicepresidenta i consellera d'Universitats i Recerca, Medi Ambient i Política Social de Cantàbria, va recalcar la necessitat d'un enfocament de gènere per donar respostes al declivi demogràfic. El ponent encarregat de tancar la taula va ser Francisco Reyes, president de la Diputació de Jaén, que va qualificar l'esdeveniment com «un èxit» i es va mostrar satisfet per la celebració d'una Jornada d'aquestes característiques, que posa «el repte demogràfic com un dels elements de debat polític principals en aquest país».

Secundino Caso, president de REDR, va ser l'encarregat de clausurar la Jornada, al costat de Rosario Andújar, presidenta d'ARA. «Me'n vaig amb el convenciment que aquesta no és una jornada més; avui són aquí els que poden i han de solucionar el problema del món rural, tots els actors del món rural: el Ministeri, les CCAA i la gent del territori, representada pels grups d'acció local i els ajuntaments», va manifestar el president de REDR, que va recalcar l'important paper en l'organització d'aquesta Jornada que ha exercit la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural d'Andalusia i l'Associació per al Desenvolupament Rural d'Andalusia (ARA).

Finalment, Manuel Jiménez Barrios, Vicepresident de la Junta d'Andalusia, va voler subratllar la importància d'organitzar una Jornada amb aquesta temàtica a nivell nacional, pel seu paper de visibilització de la realitat rural a tot Espanya. «Em sembla important que aquí s'hagi concentrat un nombre important de responsables municipals del món del desenvolupament rural, amb els seus Grups d'Acció Local al capdavant. Els governs autonòmics han de ser molt conscients que el món rural té la mateixa importància que la resta del territori», va concloure.

La Jornada, organitzada per Red Española de Desarrollo Rural (REDR) va comptar amb el finançament del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el patrocini de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural d'Andalusia, i la col·laboració de l'Associació per al Desenvolupament Rural d'Andalusia.

FONT I FOTOGRAFIA: REDR. Red Española de Desarrollo Rural