Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Solsona acull el “Seminar on rural youth migrations and employment”

Solsona acull els dies 22, 23 i 24 de maig el “Seminar on rural youth migrations and employment”; un seminari de discussió sobre les migracions i l’ocupació de la joventut rural a nivell europeu en el marc del programa Joves en Acció. El seminari està organitzat per la Xarxa de grups Leader de Catalunya,  l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA-, amb la col·laboració, entre altres entitats, de la Direcció General de Desenvolupament Rural i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

La trobada comptarà amb la participació de quatre regions europees: Irlanda del Nord, la Toscana, Romania i Catalunya; així com també amb experts europeus en la temàtica; amb l’objectiu de ser un espai on debatre i compartir bones pràctiques a nivell europeu relacionades amb les migracions de joves rurals, l’emprenedoria i l’ocupació juvenil i definir una proposta d’acció comú per tal de minimitzar els efectes de l’atur juvenil a les zones rurals.

Cal subratllar que el col·lectiu jove (franja d’edat de 15 a 24 anys) és un dels més vulnerables i afectats per l’actual context de crisi econòmica, arribant a un 24% d’atur a l’Euro Zona el primer trimestre del 2013. Un atur juvenil que a Catalunya arriba al 52,7%, i a Espanya al 55,9% per aquesta franja d’edat (dades del primer trimestre 2013).
Aquesta situació és fa especialment present a les zones rurals on, per les característiques del territori sovint amb un menor dinamisme econòmic, s’experimenta un progressiu despoblament de capital jove que migra a les àrees urbanes i periurbanes a la recerca de millors oportunitats.
Els impactes d’aquests moviments migratoris tenen greus conseqüències per al desenvolupament del medi rural; per això és imprescindible fomentar l’arrelament i el retorn dels joves als territoris rurals, especialment a partir d’una millora en la inserció laboral i l’ocupació.

En aquest sentit, la Unió Europea ha posat en marxa diferents iniciatives per frenar aquesta tendència com l’Estratègia Europa 2020, la qual inclou mesures especifiques per millorar l’ocupabilitat de la joventut (iniciativa Youth @ Work, Youth on the move, etc), o l’Estratègia Europea per la Joventut, amb l’objectiu de dotar als joves de millors oportunitats en educació.

El seminari, que es desenvoluparà íntegrament en llengua anglesa, tindrà dos tipus de sessions:

Sessions plenàries els matins dels dies 22 i 24 de maig, amb ponències obertes al públic en general prèvia inscripció. Aquestes sessions comptaran amb la intervenció de Marc Shucksmith, Director de Newcastle Institute for Social Renewal, Catedràtic d'Urbanisme de la Universitat de Newcastle i investigador en temes de desenvolupament rural i joventut; i Petri Rinne, President de la European LEADER Network for Rural Development (ELARD), i consultor per la implementació i difusió de la metodologia LEADER als nous estats membres de la UE, els països balcànics, Rússia i Moçambic.
Sessions de treball amb tallers de debat i visita adreçats als assistents seleccionats de les quatre regions europees. Els tallers tractaran temàtiques diverses com les oportunitats d’ocupació i l’esperit empresarial a les zones rurals, com promoure l’arrelament dels joves al territori i com incentivar als i les joves a participar en la seva comunitat; entre d’altres.

El seminari ha estat cofinançat pel programa europeu Joventut en Acció i per les entitats participants: Associazione dei GAL Toscani, Rural Development Council of Northern Ireland, Fundatia Alternative Romania i l’ARCA. Compta també amb la col·laboració de la Fundació del Món Rural, el Consorci GAL Alt Urgell- Cerdanya, la Diputació de Barcelona i Europe Direct Barcelona.