Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Llistat d'entitats de suport a l’emprenedoria agroalimentària

Oferir suport a l’emprenedoria agroalimentària en el món rural és de vital importància perquè molts projectes continuïn endavant. Un dels objectius de la XEMAC és el de vincular les entitats que treballen en aquesta línia per tal de nodrir-se mútuament.

XEMAC.
XEMAC

Durant els darrers mesos, la XEMAC ha contactat amb diverses iniciatives existents arreu del territori català i recentment, ha fet una trobada per tal de posar en comú diferents aspectes, com les mancances i necessitats que es troben en el sector i en aquests tipus de serveis a persones emprenedores. Moltes d’aquestes entitats estan ubicades a la província de Barcelona. A altres territoris, són els ajuntaments, els consells comarcals, els grups d’acció local, etc. els que intenten donar sortida a la demanda que hi pot haver. De fet, la importància d’oferir aquest tipus de suport és clau per al sector, que sovint es troba sol davant dels tràmits i burocràcies de l’Administració.

Des de la XEMAC, s’ha fet una primera detecció de les entitats que realitzen aquest suport en l'àmbit català. Emprendre en el sector agroalimentari al món rural no és gens fàcil. És important destacar la feina que fan algunes entitats públiques, que alhora dinamitzen el territori:

Agrorienta’t - Cardedeu: Es tracta d’un servei públic, professional i comarcal d’assessoraments agroalimentaris ubicat al Centre de Suport Tecnològic i Empresarial de Cardedeu, gestionat per l’Ajuntament de Cardedeu i el Consell Comarcal del Vallès Oriental. Aquest servei es va iniciar l’any 2018 i en el 2019, es van gestionar 33 projectes amb uns 70 assessoraments. Fan assessoraments puntuals o periòdics, segons la necessitat dels projectes.

Arrela’t - Collserola: Suport a la pagesia del Parc Natural de Collserola i dels municipis que el conformen. Es tracta d’una de les accions del projecte 'Alimentem Collserola'. Té com a objectiu contribuir a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social dels projectes de producció i transformació alimentària del territori. Ofereixen assessoraments des de la perspectiva de la producció agrària ecològica, l’agroecologia i l’economia social, solidària i cooperativa. Avui dia, és l'entitat Arran de Terra qui està dinamitzant el projecte de manera temporal, però en un futur està previst que se n’encarregui un tècnic del parc. En el 2019, van gestionar entre 30 i 35 finques.

Suport Pagès - Manresa: És un servei local d’acompanyament de la pagesia cap a la transició agroecològica dels municipis de Manresa, Navàs i Artés. Amb vocació de servei públic, s’ofereixen fins a 10 hores anuals d’acompanyament gratuït a les iniciatives de producció agropecuària professional que hi estiguin interessades. La iniciativa va néixer l’any 2019 de la mà de la Xarxa per a la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central i respon a dos objectius principals: contribuir a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social de les iniciatives locals de producció agropecuària professional i promoure el relleu generacional i la instal·lació en el sector primari. Tot i la Covid-19, l’any passat van assessorar 20 projectes, entre cinc o sis al mateix temps.

Creacció i el servei de desenvolupament rural del Lluçanès - Osona: Creacció és un punt d’atenció a l’emprenedor que juntament amb el servei de desenvolupament rural del Lluçanès ofereixen un servei d’assessoraments per a donar suport a la implantació de nous projectes agroalimentaris i oferir recursos a les empreses actuals. Volen aconseguir que els projectes empresarials del sector agroalimentari del món rural tinguin una major implantació i més oportunitats de creixement. El servei ofereix assessorament especialitzat i personalitzat, actuacions encaminades al creixement dels mercats o de les oportunitats de negoci, relleu generacional i facilitació del contacte entre agents.

Escola Agrària de Monells: Des del 2019, l'Escola Agrària de Monells, al Baix Empordà (Girona), ofereix el curs 'Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària', que està dirigit a persones que volen iniciar una nova activitat o volen ampliar la que ja tenen amb nous processos i productes. L’objectiu és capacitar als emprenedors del sector primari, proporcionant les eines perquè puguin desenvolupar els seus projectes d’una manera pràctica. El curs s’estructura en dues etapes: una primera de capacitació tècnica que consisteix en la formació teòrica i pràctica, on els continguts s’enfoquen per al desenvolupament dels seus projectes, i una segona, on cada emprenedor treballa el seu propi projecte.

Escola de PastorsL’Escola de Pastors, a més de la formació que realitzen a persones que es volen dedicar al sector primari, sobretot a la ramaderia extensiva, té un vessant no menys important d’acompanyament. Aquest servei s’estructura bàsicament en el relleu generacional i en la transmissió de finques, però també per als alumnes que comencen un procés d’instal·lació.

VallsgeneraVallsgenera s'encarrega de gestionar i executar els programes i actuacions que duu a terme l'Ajuntament de Valls en ocupació, formació, empresa, emprenedoria, comerç, turisme i promoció de la ciutat. És una entitat amb sensibilitat cap a l’emprenedoria agroalimentària, sobretot pel que fa a activitats de transformació alimentària.

Ajuntament Sant Vicenç dels HortsDes de l’Ajuntament de St. Vicenç dels Horts, juntament amb altres entitats, s’està treballant per posar en funcionament un espai test. Així mateix, des de l'Ajuntament, es donen els serveis de suport a la pagesia i a l’emprenedoria agrària.

Bancs de TerresA Catalunya, s’estan desenvolupant diferents bancs de terres. L'objectiu és treballar per oferir serveis d’acompanyament a l’accés a la terra i donar suport a l'entrada al sector.

El Planter: És una oficina virtual allotjada a RuralCat, dedicada als joves que s’incorporen a l’activitat agrària. Té com a objectiu ser un punt de trobada i d’informació per a tots els joves que decideixen incorporar-se a l’activitat agrària a Catalunya i amb una atenció especial pels que no tenen experiència prèvia en el sector. La iniciativa vol orientar als joves a instal·lar-se a l’empresa agrària, oferint informació sobre els ajuts de primera instal·lació de joves agricultors/es, l’ajut de millora a la competitivitat de les explotacions agràries, l’ajut de mitigació del canvi climàtic en les explotacions agràries, l’ajut de diversificació agrària o els ajuts agroambientals i d’agricultura i ramaderia ecològica, com ara els ajuts directes de la PAC. Els usuaris també poden accedir a les experiències d’altres joves, que s’han iniciat amb èxit al sector agrari, a més d’obtenir suport administratiu i legislatiu i assessorament a través de les Escoles Agràries, les oficines comarcals del DARP, les entitats col·laboradores i la figura del dinamitzador de joves, una prova pilot que està duent a terme el DARP al Camp de Tarragona i Girona.

Amb el suport de: