Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Teresa Jordà: "L'Agenda Rural de Catalunya serà un document que plantegi polítiques de país per a millorar la vida de la gent"

Teresa Jordà és la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. En aquesta entrevista parlem amb ella sobre l'Agenda Rural de Catalunya. En concret, sobre com canviarà les polítiques vinculades amb els territoris rurals, i sobre quines temàtiques són clau per al futur immediat d'aquests territoris rurals.

Teresa Jordà, Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Teresa Jordà, Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Com considera que l’Agenda Rural de Catalunya canviarà les polítiques vinculades amb els territoris rurals?

L’Agenda Rural és una oportunitat per al país per a fer una diagnosi dels dèficits i necessitats del món rural. Una diagnosi que ens ha de permetre arribar a conclusions, a partir de totes les aportacions que s’han fet, per establir polítiques a favor del territori rural, amb la finalitat de dotar-lo de les condicions de vida i serveis que l’assimilin el màxim possible a la resta del territori. Alhora, ens ha de permetre el creixement i la diversificació econòmica amb l’objectiu final de tenir un país equilibrat socialment i territorial. En definitiva, el vessant rural s’ha de tenir en compte a l’hora d’establir polítiques de desenvolupament del país.

Quines temàtiques de l’Agenda Rural de Catalunya són claus per al futur immediat dels territoris rurals?

Totes les temàtiques que planteja l’Agenda Rural són claus per al futur dels territoris rurals, per això és difícil identificar-ne una per damunt d’una altra. El que sí que haurem de fer és prioritzar, i aquesta priorització vindrà de la facilitat d’implantació, tant efectiva com en el temps, mentre es treballa la resta. En tot cas, les temàtiques clau són aquelles que permetin millorar les condicions de vida de la gent de manera que, en el menor temps possible, contribueixin a facilitar que les persones s’hi quedin a viure, ja sigui els que ja hi viuen, ja sigui els que procedeixen de fora.

Com està previst que es desenvolupi l’Agenda Rural de Catalunya un cop acabat el procés de redacció?

Un cop acabat el procés de redacció, i finalitzat el procés de participació a través del participa.cat, es presentarà el document a la Comissió Interdepartamental de Despoblament Rural, que l’haurà d’assumir com a seva i l’haurà d’estudiar, entre les mesures prioritzades de l’agenda, les que aplicarà o que ja està aplicant en aquests moments. Un cop fet això, s’elevarà al Govern per a què l’aprovi i, per tant, es converteixi en una acció de Govern.

A Catalunya s’estan treballant diversos documents estratègics (Agenda Urbana, Agenda Rural, Agenda 2030, etc.) i l’Agenda Rural corre el perill de ser un document més. Com es pot evitar?

En primer lloc dir que l’agenda rural ha tingut, en tot moment, la guia de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que, a més a més, li donen tot el sentit.

Volem que sigui un document que plantegi polítiques de país per a millorar la vida de la gent, que és l’obligació de totes les accions que impulsa el Govern. I per això serà necessari encaixar-la amb l’Agenda Urbana, per tenir, al final, una agenda de país, que marqui les línies a seguir per a millorar les condicions de vida de la població, visqui on visqui i vingui d’on vingui. D’aquesta manera aconseguirem que tot el que s’està treballant tingui sentit i que la seva aplicació real millori el país.